Noi reguli la plata cu cardul, din 14 septembrie

plata-cu-cardul-la-magazin.jpg

plata cu cardul la magazin
De sâmbătă, 14 septembrie, plata cu cardul online sau în magazine se va schimba, ca urmare a intrării în vigoare a cerinţelor obligatorii impuse de directiva europeană de plăţi
FOTO: adevarul.ro
Citeste tot despre: 

Tot mai mulţi români au carduri bancare, fie de credit, fie de debit, pe care le folosesc în mod obişnuit pentru efectuarea plăţilor, fie la comercianţi sau bancomate, fie online. De sâmbătă, 14 septembrie, regulile se schimbă radical, scrie adevarul.ro.

Dacă aveți carduri bancare este bine să știți că de sâmbătă, 14 septembrie, se vor aplica noi reguli la plata cu cardul.

Noi reguli la plata cu cardul

Concret, de sâmbătă, 14 septembrie, devin aplicabile prevederile europene de protejare a acestor operațiuni cu cardul, scrie adevarul.ro.

Acest Regulament, direct aplicabil în România, stabileşte cerinţele tehnice şi măsurile de securitate pentru autentificarea strictă a clienţilor şi pentru comunicarea în condiţii de siguranţă cu terţii prestatori de servicii de plată.

  • Aceştia vor putea oferi consumatorilor, la cererea şi pe baza consimţământului lor, noi tipuri de servicii de plată, cu privire la conturile de plăţi accesibile online ale consumatorilor deschise la bănci sau la alţi prestatori.  
  • La plăţile online cu ajutorul cardului, pe lângă parola 3D Secure primită prin SMS la numărul de telefon înregistrat în sistem, va trebui să introduceţi şi un cod static format din ultimele 4 cifre ale codului numeric personal (CNP), respectiv din ultimele 4 caractere ale numărului de paşaport, dacă nu aveţi CNP, scrie adevarul.ro.
  • Se aplică o nouă regulă şi pentru plăţile făcute fără PIN.
  • Pentru unele plăţi contactless la POS va fi necesar să introduceţi codul PIN.
  • După fiecare 5 plăţi contactless consecutive de sub 100 de lei/30 EUR, următoarea plată va trebui să fie autorizată prin codul PIN.
  • Dacă alegeţi să oferiţi acces la conturile de plăţi deschise la băncile din România unui Terţ PSP, cum ar fi o companie fin-tech sau altă bancă, ar trebui să aveţi control asupra permisiunilor şi informaţii complete în orice moment privind datele la care are acces respectivul terţ.
  • Cele mai multe bănci româneşti îşi notifică în aceste zile clienţii cu privire la noile condiţii şi le comunică actualizări ale contractelor, aplicabile din 14 septembrie.

Notificări ale băncilor

  • De altfel, ING Bank a trimis încă de miercuri clienţilor săi o notificare prin care-i anunţă că, începând de sâmbătă, 14 septembrie, plata cu cardul online sau în magazine se va schimba, ca urmare a intrării în vigoare a cerinţelor obligatorii impuse de directiva europeană de plăţi, scrie adevarul.ro.

Potrivit ING Bank, plăţile se vor face astfel:

  • Plăţile pe Internet şi în magazine se vor efectua în baza aplicării procedurii de autentificare strictă a clienţilor cu anumite excepţii (plăţi de valoare mică sau plăţi recurente). Asta înseamnă că vor trebui parcurşi câşiva paşi adiţionali pentru validarea/autorizarea plăţilor în online şi în magazine.

Cum plăteşti pe site-uri care folosesc serviciul 3D Secure:

  • La plăţile online cu ajutorul cardului, pe lângă parola 3D Secure primită prin SMS la numărul de telefon înregistrat în sistem, va trebui să introduceţi şi un cod static format din ultimele 4 cifre ale codului numeric personal (CNP), respectiv din ultimele 4 caractere ale numărului de paşaport.

Cum plăteşti cu cardul în magazine:

Pentru unele plăţi contactless la POS va fi necesar să introduci codul PIN. Regulamentul UE prevede că după fiecare 5 plăţi contactless consecutive de sub 100 de lei/30 de euro, următoarea plată va trebui să fie autorizată prin codul PIN.  

Dacă alegeţi să oferiţi acces la conturile de plăţi deschise la băncile din România unui Terţ PSP, cum ar fi o companie fin-tech sau altă bancă, ar trebui să aveţi control asupra permisiunilor şi informaţii complete în orice moment privind datele la care are acces respectivul terţ, scrie adevarul.ro.

Citește și:

Voucherele de vacanță pentru bugetari ar putea crește la 2.080 de lei! Banii vor intra direct pe card

Câți bani cheltuiesc părinții pentru anul școlar! Uite pe ce se duc

Loading...

Citește și