Câți bani cheltuiesc părinții pentru anul școlar! Uite pe ce se duc

parinti-cu-copii-la-cumparaturi-pentru-rechizite.jpg

Părinții au preferat să facă cele mai multe cumpărături pentru școală din marile magazine
Părinții au preferat să facă cele mai multe cumpărături pentru școală din marile magazine
Foto: Click!

A început școala, iar părinții sunt obligați să facă cheltuieli mari. Rechizitele, manualele, hainele apar, an de an, pe lista lor. Un studiu arată că românii scot din buzunar cel puțin 1.740 de lei.

Prima zi de școală aduce în fiecare an emoții și noi începuturi pentru copii, dar și cheltuieli pentru părinți. Aceștia se străduiesc să le asigure toate cele necesare, chiar dacă, odată cu  trecerea copiilor dintr-un ciclu școlar în altul, sumele sunt din ce în ce mai mari.

Părinții cheltuiesc pentru școală între 1.740 și 2.650 de lei

Dacă pentru un preșcolar bugetul mediu total se ridică la peste 1.740 de lei, pentru un elev de liceu părinții cheltuiesc chiar și peste 2.650 de lei. Aceasta în condițiile în care câștigul salarial mediu net este de 3.119 lei lunar, conform datelor INS publicate în luna iunie 2019.

Studiul realizat de MKOR Consulting mai arată că nouă din zece copii au venit la școală cu haine și rechizite noi. Din bugetul alocat, între 570 de lei (învățământ primar) și 980 de lei (învățământ liceal) se duc pe manuale. Totodată, aproape 3 din 10 părinți investesc și în pregătirea spațiului de lucru pentru acasă, achiziționând diferite obiecte de mobilier, pentru care alocă cel puțin 60 de lei.

De unde fac părinții cumpărăturile pentru școală

Pentru a face toate cumpărăturile necesare cu ocazia începutului de an școlar, părinții s-au îndreptat în special către magazinele fizice (53%), în timp ce 46% le-au făcut atât online, cât și offline.

Aproape jumătate dintre ei preferă hypermarketurile și supermarketurile, de unde pot completa aproape în întregime lista de cumpărături pentru noul an școlar. Dintre acestea, preferate sunt Carrefour, Auchan, Lidl și Kaufland.

În fața ofertei foarte bogate de produse, părinții pun cel mai mare preț pe recomandările cadrelor didactice atunci când aleg ce manuale și rechizite să achiziționeze.

În general, calitatea produselor achiziționate este foarte importantă, părinții alegând pentru copiii lor produse care asigură durabilitate, dar și confort.

Copiii au și ei un important cuvânt de spus în selecția produselor de pe raft, acesta fiind chiar mai presus de criteriile legate de costuri.

"Începutul școlii este un moment de care ne leagă emoții, fie că suntem părinți sau doar ne amintim cu nostalgie de sunetul primului clopoțel. Părinții resimt totuși începutul anului școlar și financiar, cu această ocazie ei cheltuind sume importante pentru ca cei mici să aibă toate cele necesare la școală. Credem că acesta este un subiect sensibil, mai ales că sunt destulei familii în România care trăiesc sub acest nivel de venituri, și care nu își pot permite să cheltuiască aceste sume", a declarat Corina Cimpoca, fondator MKOR Consulting.

Studiul s-a desfășurat prin metoda sondajului de opinie online (CAWI). Volumul eșantionului este de 850 de copii între 3 și 17 ani, înscriși într-o instituție de învățământ (intervievați prin proxy, părinții fiind cei chestionați). Eșantionul este reprezentativ la nivel național pentru populația cu acces la internet, cu o marjă de eroare de 3,4%, la un interval de încredere de 95%.

 

Citește și:

https://www.click.ro/news/national/pachetelul-pentru-scoala-idei-sanatoase-pentru-copilul-tau

https://www.click.ro/vedete/romanesti/ce-mari-s-au-facut-baietii-gabrielei-firea-vedete-si-copii-prima-zi-de-scoala

https://www.click.ro/news/national/ce-fac-adultii-cand-copiii-incep-scoala-10-site-uri-pentru-parinti-fericiti

Loading...