Nicușor Dan a anunțat că în 2021, Primăria Capitalei nu va da bani pentru Catedrala Neamului și Pasajul Doamna Ghica

Ultima actualizare:

    Nicușor Dan a anunțat că în 2021 Primăria Capitalei trebuie să plătească datorii de peste 2 miliarde de lei
Nicușor Dan a anunțat că în 2021 Primăria Capitalei trebuie să plătească datorii de peste 2 miliarde de lei

Primăria Capitalei nu va da bani din buget în 2021 pentru continuarea lucrărilor la două mari investiții: Catedrala Neamului și Pasajul Doamna Ghica. Anunțul a fost făcut luni de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan care a prezentat pe ce se vor duce banii Municipalității. Primăria Capitalei va avea în 2021 un buget estimat la 5 miliarde de lei.

Potrivit edilului șef al Capitalei, Nicușor Dan din bugetul pe 2021 trebuie plătite datorii de peste 2 miliarde de lei. În plus, din buget trebuie achitate subvențiile pentru căldură și transport care cumulează 2,1 miliarde lei, din care 350 milioane lei restanță din anii trecuți potrivit hotnews.ro. În ceea ce privește investițiile, din bugetul propriu se vor aloca doar 200 milioane lei, fiind așteptate din fonduri europene încă cel puțin 200 milioane lei(nr.bani deja rezervați termoficării). Nicușor Dan a anunțat că Municipalitatea a propus proiecte de 7 miliarde lei pentru PNRR.

Unde se vor duce cele mai mari sume din bugetul Capitalei

”Din resursele foarte limitate pe care le avem în bugetul local de anul acesta vom începe sau vom continua o serie de investiţii esenţiale pentru bucureşteni, cum ar fi reabilitarea reţelei de termoficare – avem lucrări fie începute în acest an, fie pentru care procedura de achiziţie este în curs, pentru 53 de km de reţea. Am propus alocarea a 140 de milioane de lei. Am mai propus fonduri pentru finalizarea lucrării de la Prelungirea Ghencea, segmentul dintre Strada Braşov şi Strada Râul Doamnei, (10 milioane de lei), iar pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic – 35 de milioane de lei - avem 12 şantiere deschise şi ne mai propunem deschiderea altor 17. Propunem de asemenea 35 de milioane de lei pentru spitalele aflate în administrarea ASSMB, în special pentru modernizarea instalaţiilor şi pentru domeniul securităţii la incendiu, aproximativ 3 milioane de lei pentru noul Plan Urbanistic General, 5 milioane de lei pentru semaforizarea inteligentă, 5-10 milioane pentru reparaţii străzi şi bulevarde, precum şi bani pentru digitalizarea Primăriei Capitalei, sistemul de management al documentelor. Am prevăzut, în schiţa de buget, 17 milioane de lei pentru acţiuni de deratizare/dezinsecţie, plus încă 3 milioane de lei pentru plata datoriilor în acest domeniu”, a precizat Nicușor Dan. În plus, vor fi cheltuite aproximativ 34 de milioane de lei pentru întreținerea Stadionului Național și organizarea Campionatului European de Fotbal amânat din 2020. Pasajul Doamna Ghica nu va primi fonduri pentru continuarea lucrărilor, la această oră fiind desfășurate negocieri cu primăria sectorului 2 și Compania Națională de Investiții pentru cedarea șantierului. La fel și Catedrala Mântuirii Neamului, fiind decisă alocarea unui million de lei doar pentru reparații la biserici monument istoric.

Cum caracterizează Nicușor Dan bugetul din 2021

”Este un buget prin care vrem să ieşim din minciună, este un buget prin care vrem să ieşim din delirul grandoman al fostei administraţii. Este un buget prin care vrem să facem lucruri concrete, fundamentale şi nu spoiala fostei administraţii. Un buget prin care vrem să stopăm risipa şi prin care vrem să deschidem calea contrucţiei pentru că Bucureştiul are nevoie de construcţie. Este un buget prin care stopăm risipa: reducem substanţial banii pe festivaluri, târguri, decoraţiuni. Bugetul pe aceste evenimente a fost în 2019 de peste 200 milioane lei. Pentru 2021 este de câteva milioane de lei pentru evenimente culturale de notorietate pe care e bine să le păstrăm în măsura în care situaţia sanitară ne va permite. Renunţăm în acest an la achiziţii de autovehicule, nu alocăm bani pentru noi statui, nu alocăm bani pentru campanii publicitare. În ceea ce priveşte cheltuielile de personal, plafomăm salariile la nivelul anului 2020. Legat de instituţii, le-am cerut să propună bugete realiste. Sunt instituţii care au propus cât le-am dat, sunt altele pe care propunem să dăm de 10 ori mai puţin şi sunt două la care propunem să dăm de 100 de ori mai puţin. Vom face şi o evaluare a directorilor. Plătim datoriile. E un mesaj pentru toţi partenerii noştri şi vrem să fim un partener credibil în continuare”, a declarat Nicuşor Dan, conform news.ro

Ce se întâmplă cu stimulentele acordate de Primăria Capitalei

Nicușor Dan a anunțat că este de acord cu păstrarea voucherelor Materna, a stimulentului pentru reducerea abandonului școlar, dar nu este de acord cu stimulentele pentru ochelari, aparat dentar, 25 de ani de la căsătorie, vouchere pentru biciclete, vacanțe și tabere. În ceea ce privește stimulentele pentru persoane cu handicap, primarul general este de părere că acestea trebuie plătite de primăriile de Sector.

Primăria Capitalei își va plăti datoriile

Nicușor Dan a anunțat că Primăria Capitalei nu mai poate amâna plata datoriilor, unele fiind restante din 2019. Astfel, 430 milioane lei trebuie achitați de urgență în urma unor hotărâri judecătorești rămase definitive, din care 375 milioane lei pentru Costică Constanda. Primăria Capitalei trebuie să plătească o datorie publică, rate și dobânzi - 275 milioane lei; sume datorate din rate la investiții - 165 milioane lei la Otokar, datorii la constructori - 400 milioane lei, datorii curente de funcționare 200 milioane lei, datoria catre ANAF - 900 milioane lei.

Citiți și

Bugetul pe 2021, buget de austeritate. Ce se întâmplă cu pensiile, alocațiile, sporurile și voucherele de vacanță

Bugetul pe 2021, dezbătut azi în Parlament

image
image
image
image
image
image
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net