Nicolae Ceaușescu petrecea cu fast de ziua lui de naștere, 26 ianuarie. Ce făcea cu darurile primite

ceausescu_nicolae-ziua_de_nastere.jpg

ceausescu_nicolae-ziua_de_nastere
Fostul dictator Nicolae Ceaușescu avea parte de petreceri opulente dedicate zilei sale de naştere, pe 26 ianuarie
FOTO: historia.ro

Fostul dictator Nicolae Ceaușescu avea parte de petreceri naţionale opulente dedicate zilei sale de naştere, pe 26 ianuarie. Era omagiat public de ziarele de propagandă comuniste, dar şi de elevi, muncitori sau membrii loiali de partid. Nea Nicu făcea petreceri opulente, alături de familie și miniștrii favoriți.

Nicolae Ceaușescu, cel mai iubit fiu al poporului, după cum era supranumit, s-a născut pe 26 ianuarie 1918, în Scornicești, județul Olt. În timpul dictaturii lui Nicolae Ceaușescu ziua sa de naștere era sărbătorită pe 26 ianuarie. În perioada postdecembristă a fost prezentat Registrul stării civile care demonstrează că Ceaușescu s-a născut în ziua de 23 ianuarie 1918.

Cum petrecea Nicolae Ceaușescu de ziua lui de naștere

Ziua de 26 ianuarie de dinainte de căderea comunismului se transforma anual într-o sărbătoare naţională de mare amploare dedicată lui Nicolae Ceauşescu, scrie adevarul.ro.

ziare-ziua_nicolae_ceausescu.jpg

ziare-ziua_nicolae_ceausescu
Ziarele vremii punea pe prima pagină urări de ziua lui Nicolae Ceaușescu, ”cel mai iubit fiu al poporului”
FOTO: historia.ro

În şcolile, fabricile sau sediile judeţene de partid ziua dictatorului se celebra mai amplu decât Mica Unire, sărbătorită cu doar două zile înainte. Ceauşescu s-a născut pe 23 ianuarie 1918, însă în acte venirea sa pe lume a fost înregistrată în localitatea Scorniceşti pe 26 ianuarie.

După ce acesta a devenit conducătorul suprem al României socialiste, toate clasele sociale, în special cea muncitorească, încerca să îşi arate aprecierea pentru dictator. Mărturiile din perioada comunistă arată că în ziua de 26 ianuarie majoritatea ziarelor româneşti aveau pe prima pagină mesaje de felicitare pentru dictator, iar în şcoli sau sediile instituţiilor se organizau manifestări prin care Ceauşescu era felicitat. Cei mai buni meşteri din fabrici lucrau la cadouri speciale care aveau să fie înmânate dictatorului.

Ziua de naștere a lui Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu nu punea însă mare preţ pe cadourile venite din teritoriu, multe dintre ele nefiind folosite niciodată, potrivit celor care l-au cunoscut.

nicolae-ceausescu-elena_ceausescu-nicu_ceausescu-petrecere.jpg

nicolae-ceausescu-elena_ceausescu-nicu_ceausescu-petrecere
Nicolae Ceaușescu își serba ziua de naștere alături de Elena Ceaușescu, de copii (aici Nicu Ceaușescu), tovarăși și prieteni
FOTO: historia.ro

Camil Roguschi, arhitectul lui Ceaşescu, povestea într-un interviu mai vechi ce se întâmpla cu multe dintre cadourile primite pe 16 ianuarie.

”Le adunam pe toate în nişte depozite din strada Molière. Erau fotolii, canapele - disparate -, covoare pe care scria, din ţesătură câte ceva de genul «Să ne trăiţi, tovarăşe Nicolae Ceauşescu!». Deci, inutile. În ultimul timp, se ajunsese la decizia ca arhitecţii să scrie la judeţe cam ce cadou să pregătească, ataşându-le uneori şi schiţa de model. Noi lucram la atâtea palate şi aveam nevoie de mobile, dar cele primite de ziua lui Ceauşescu erau inutilizabile. Nici tablourile nu se puteau folosi, fiindcă îi reprezenta pe ei doi sau numai pe el”, spunea Camil Roguschi.

Cum sărbătoreau românii de ziua lui Nicolae Ceaușescu

Pe lângă manifestările din instituţii erau organizate spectacole artistice, iar comitetele judeţene al Partidului Comunist realizau rapoarte cu privire la anii precedenţi, toate incluse în materiale pozitive publicate de presa de presa de propagandă, scrie adevarul.ro.

”Date fiind condiţiile atmosferice şi perioada anului în care Ceauşescu îşi serba ziua, atunci se programau etapele de masă ale Festivalului Cântarea României. Era o ocazie de a-l omagia pe preşedinte prin tot felul de spectacole”, spunea pentru „Adevărul” Constantin Bostan, fost director al Bibliotecii Judeţene GT Kirileanu din judeţul Neamţ.

Un elev din Braşov, Ioan Mitran, a detaliat modul în care se sărbătorea în şcoli ziua de 26 ianuarie. „Întotdeauna la începutul orelor trebuia să intonăm imnul. În 26 ianuarie însă se citeau poezii închinate lui Ceauşescu. Noi elevii trebuia să venim cu cravată şi fiecare aveam de citit câte o strofă. Înainte de asta trebuia să îi urăm La mulţi ani. Ţin minte că în clasa a XI-a profesoara de română chiar ne-a spus ca fiecare dintre noi să îi scriem urări speciale pe care le va trimite apoi la Bucureşti. La vremea aceea ni se părea important, dar acum mi se pare de-a dreptul stupid. Ştiu că am scris şi eu o poezie. M-am inspirat de prin nişte cărţi de la Bibliotecă. Am scris ceva de genul: „La mulţi ani, fiu iubitor, fiu al marelului popor. Să ne trăieşti mult şi bine c-a avem mare nevoie de tine. Republica te iubeşte şi cu drag azi te sărbătoreşte“. Profesoarei i-a plăcut mult şi a apărut şi Drum Nou poezia mea“, a povestit Ioan Mitran, pentru adevarul.ro.

Nicolae Ceaușescu, petrecerea în familie

Nicolae Ceaușescu sărbătorea ziua de naștere cu mare fast, alături de Elena și de familie, dar și de alți tovarăși de partid.

nicolae_ceausescu-petrecere_ziua_de_nastere.jpg

nicolae_ceausescu-petrecere_ziua_de_nastere
Nicolae Ceaușescu sărbătorea ziua de naștere cu mare fast, alături de Elena și de familie, dar și de alți tovarăși de partid. Îi cântau cei mai de succes interpreți ai vremii
FOTO: historia.ro

elena_ceausescu-nicolae_ceausescu-dans.jpg

elena_ceausescu-nicolae_ceausescu-dans
Nicolae Ceaușescu își invita soția, Elena Ceaușescu, la dans. Cel mai mult îi plăceau romanțele
FOTO: historia.ro

Cel mai iubit conducător apare în multe fotografii de la una din aniversările sale, ciocnind un pahar, unde se pot vedea pe fundal și muzicanți. Petrecerea la care erau invitați din anturajul familiei prezidențiale era animată de cântăreții vremii, printre care apare și Gică Petrescu, Ștefania Rareș și toți interpreții de succes din acele vremuri.

Citiți și:

Poze rare cu Nicolae și Elena Ceaușescu în costume de baie, realizate într-o vacanță în URSS!

Nicolae Ceaușescu și-a ascuns cele 9 pasiuni secrete

 

Loading...

Citește și

  • Inca nechinuit de diabet, Ceausescu se bucura din plin de ospetele bogate ale vanatorilor, ca in aceasta imagine din ianuarie 1969

    În cartea lui de memorii, "Ochii fericiţi", Erwin Wickert, fost ambasador al Republicii Federale a Germaniei (RFG) în România, între 1971 şi 1976, oferă detalii despre vânătoarea anuală pe care Nicolae Ceauşescu o organiza pentru membrii Corpului Diplomatic. Ca şi ceilalţi novici în ale vânătorii, în iarna anului 1972, Wickert nu a scăpat de ritualul “botezului vânătoresc”, primind trei vergele peste fund chiar de la liderul de atunci al României.

  • Elena și Nicoale Ceaușescu păreau a fi cuplul perfect

    Cuplul Ceaușescu era bizar din multe puncte de vedere. Deși avea toată țara la picioare și își permitea cele mai scumpe lucruri, Leana prefera să poarte imitații de haine Chanel şi îşi etala bijuteriile doar în străinătate. În schimb, avea masori și croitori. Nicolae făcuse obsesie pentru buclele sale, care erau zilnic aranjate de frizerul personal.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1