Ministrul Muncii, Raluca Turcan: „Pensiile nu pot crește cu 40%. Este o iluzie. Imposibil”

raluca-turcan.jpg

raluca turcan
Următoarea creștere, tot de 20%, ar putea avea loc în vară

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunță recalcularea tuturor pensiilor, care nu pot crește cu 40% deoarece România nu este în stare să facă efortul bugetar necesar acestei majorări. Ar fi vorba despre 138 de miliarde de lei, a declarat, luni, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Pensionarii din România, care se așteptau ca pensiile lor să crească cu 40%, primesc vești extrem de proaste din partea Ministerului Muncii. Raluca Turcan a declarat că o astfel de  majorare propusă de PSD este imposibilă. 

Raluca Turcan: „Creșterea cu 40% este o iluzie”

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat într-o intervenție televizată că majorare cu 40% a pensiilor înseamnă un efort bugetar de 138 de miliarde, efort pe care România, în nicio etapă a dezvoltării ei, chiar şi în anii de pandemie, nu şi l-ar fi putut permite, transmite Agerpres. “Eu subiectul pensiei aş dori în Guvernul Cîţu să-l scoatem complet din lupta politică şi să spunem foarte limpede următorul lucru: s-a vehiculat foarte mult o majorare de 40% a pensiilor, însă această majorare niciodată nu a fost pregătită şi dorită la modul real. Mai mult decât atât, în momentul în care s-a deschis subiectul acestei iluzorii majorări de 40%, era necesară o etapă de pregătire şi de recalculare a tuturor pensiilor, astfel încât, pe o nouă formulă, să crească pensiile cu 40%. Această etapă a fost angajată prin lege în iunie 2019, când era PSD la guvernare, şi în trei luni de zile ar fi trebuit, printr-un singur ordin de ministru, să înceapă această evaluare a tuturor dosarelor de pensie, să fie pregătite pentru ca după ce se stabileşte formula pe noua lege să apeşi un buton şi pensiile să se recalculeze. Evident că lucrul acesta nu s-a întâmplat”, a afirmat Raluca Turcan, la B1TV.

pensionari-romania.jpg

Pensionarii au foist anunțați de ministrul Muncii, raluca turcan, că nu vor primi pensii majorate cu 40%
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că anul acesta începe recalcularea pensiilor, dar o majorare cu 40% este imposibilă
Sursa foto: Adevărul

Recalcularea pensiilor începe anul acesta

Ministrul Muncii a precizat că toate pensiile din România vor fi recalculate pe baza unei noi legi a pensiilor, iar etapa propriu-zisă de recalculare, care va începe după intrarea în vigoare a noii legislaţii, va dura între unul și doi ani.  „Anul acesta planul este următorul, pentru că vreau să lăsăm orice logică politică la o parte şi să le spunem oamenilor cum stau lucrurile: începem procesul de recalculare a pensiilor; în zilele următoare voi emite un ordin prin care se evaluează toate dosarele de pensie, astfel încât ele să fie pregătite ca pe o nouă lege a pensiilor, bazată pe contributivitate şi echitate în sistemul de pensii, să putem ajunge, sper eu în maxim un an şi jumătate, la o recalculare a tuturor pensiilor în România”, a mai spus ministrul. 

5 milioane de dosare de pensie așteaptă recalcularea

Procesul (de recalculare - n. r.) este unul laborios şi presupune mai multe etape: una este etapa legislativă, în care trebuie să găsim o formulă prin care, într-adevăr, în sistemul de pensie să aducă echitate, contributivitate şi să privim şi spre pensiile speciale. În paralel, vorbim despre aproximativ 5.000.000 de dosare de pensii, 4,9 milioane aflate în plată, iar 200.000 de dosare intră lunar în plată cu noile pensionări. Pentru asta ne trebuie aproximativ 1.000 de persoane angajate în Casele de Pensii pe perioadă determinată, specialişti care să vină să lucreze în acest proces. Ne trebuie în continuare să fie achiziţionate echipamente, softuri, iar întregul proces este evaluat de către oamenii specialişti din Ministerul Muncii la doi ani, eu i-am rugat să facă acest lucru într-un an de zile”, a menţionat Raluca Turcan.

CITEȘTE ȘI: Milioane de pensionari, afectați. Vor să schimbe formula de calcul a pensiilor. Creșterea cu 40% este constituțională

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1