Milioane de pensionari, afectați. Vor să schimbe formula de calcul a pensiilor. Creșterea cu 40% este constituțională

Ultima actualizare:

    În prezent, o comisie specializată lucrează la o nouă formulă de calcul a pensiilor
În prezent, o comisie specializată lucrează la o nouă formulă de calcul a pensiilor

Ministerul Muncii se pregăteşte să schimbe formula de calcul a pensiilor. Raluca Turcan a vorbit deja cu președitele Casei Naționale de Pensii, pentru a vedea în ce fel se poate pune în practică modificarea la Legea Pensiilor. Pe de altă parte, judecătorii CCR au anunțat, astăzi, că majorarea cu 40% a pensiilor este constituțională.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a înființat la finele anului trecut Comisia de Recalculare, care, are în sarcină să schimbe formula de calcul a pensiilor.

În acest moment, se fac simulări, iar calculele trebuie să se se încadreze în anvelopa bugetară de 100 de miliarde de lei. Asta înseamna o creştere a punctului de pensie de 8-9%, după cum anunță România tv.

Ministrul Muncii, Raluca, Turcan, vrea să schimbe calculul pensiilor

”Aş sublinia subiectul pensiilor, care deja face parte dintr-o măsură pe termen lung pe care o vom urmări ca impact social extrem de important, şi anume că am solicitat echipei ministerului să îmi prezinte structura unei comisii pe care să o înfiinţăm de urgenţă, începând cu 28 decembrie, astfel încât să chemăm reprezentanţii mai multor ministere la masă şi să putem pune pe masa opiniei publice o soluţie care să asigure recalcularea pensiilor pe bază de contributivitate. Vreau să facem un pas mare înainte pe acest subiect, care a fost pronunţat în diferite momente, din nefericire doar în cheie electorală”, a afirmat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, și-a început madatul cu recalcularea pensiilor
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, și-a început madatul cu recalcularea pensiilor

Demnitarul a mai spus că pe mandatul său nu va da detalii despre regimul de calcul al pensiilor sau momentul majorării pensiilor, ci va anunţa doar deciziile luate.

Raluca Turcan vrea pensii pe bază de contributivitate

”Cât timp voi fi ministrul Muncii, nu voi intra în nici un fel de speculaţii privind regimul de calcul al pensiilor, momentul majorărilor şi aşa mai departe, pentru că ele creează o aşteptare uriaşă în rândul beneficiarilor, şi nu vreau să îi dezamăgim. Aşadar, pot să le spun că din această zi, practic prima zi de preluare a mandatului, m-am preocupat să creez acel mecanism instituţional care să ne permită tuturor să ajungem în România la pensii calculate pe bază pe contributivitate şi echitate în sistemul public de pensii. De aici încolo, vom anunţa doar deciziile pe care le luăm”, a conchis Raluca Turcan.

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, astăzi, 13 ianuarie, sesizarea Guvernului cu privire la legea care prevede majorarea cu 40% a punctului de pensie. Judecătorii au stabilit că actul normativ este constituţional.  

Decizia vine însă în contextul în care Executivul pregătește un nou proiect de buget pentru 2021, astfel că sunt minime șansele ca pensiile să fie majorate cu 40%.

Legea va fi trimisă pentru promulgare președintelui Klaus Iohannis, care poate să o retrimită în Parlament pentru reexaminare.

Este de așteptat ca noua majoritate din Parlament să anuleze creșterea cu 40% a pensiilor și să păstreze creșterea de 14% stabilită anul trecut de guvernul PNL și care produce deja efecte.

În 13 octombrie 2020, Guvernul sesizase CCR privind rectificarea bugetară care prevede majorarea pensiilor cu 40%.

Citește și: 

Ce pensii au românii în funcție de zona în care locuiesc

Rușinos! Pensia medie a crescut într-o lună cu 1 leu

image
image
image
image
image
image
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net