Ministerul Muncii a stabilit: părinții primesc zile libere plătite și pe perioada vacanței. Vacanța de Paște începe mâine, 4 aprilie

Ultima actualizare:

    Părinții care au copii până în 12 ani primesc zile libere plătite, inclusiv pe perioada vacanțeiFoto: Shutterstock
Părinții care au copii până în 12 ani primesc zile libere plătite, inclusiv pe perioada vacanțeiFoto: Shutterstock

Veste bună pentru părinți! Ministerul Muncii a stabilit ca aceștia să primească zile libere plăite și pe perioada vacanței, atâta timp cât este stare de urgență. Prima vacanță care intră sub incidența legii este cea de Paște, din perioada 4 - 21 aprilie.

Anunțul a fost făcut astăzi, 3 aprilie, printr-un comunicat de presă, înainte cu o zi ca elevii și preșcolarii să intre în vacanța de Paște.

”Părinții care își supraveghează la domiciliu copiii în vârstă de până la 12 ani după instituirea stării de urgență vor beneficia de zile libere și în timpul vacanțelor școlare. Guvernul a adoptat în acest sens o Ordonanță care modifică art. 1 alin. (1) din HG nr.217/2020 pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ”, scrie în comunicatul trimis către Click! Autoritățile consideră că măsura era necesară în contextul restricționării drastice a circulației persoanelor în ultima perioadă, printr-o serie de ordonanțe militare, mai ales a persoanelor vârstnice, care, în marea lor majoritate, se ocupau de supravegherea nepoților pe timpul zilei.

În cazul părinților care beneficiază deja de zilele libere acordate în baza Legii nr. 19/2020, prelungirea acestei perioadei se face din oficiu, angajatorul urmând să-i înștiințeze despre acest drept prin mijloace de comunicare electronice.

Cine nu beneficiază de zile libere plătite

Nu pot beneficia de zilele libere persoanele aflate în șomaj tehnic, cele aflate în concediu pentru îngrijirea copilului, precum și angajații ai căror soți/soții nu înregistrează venituri.

De asemenea, cei carre lucrează în domenii precum: comerț alimentar, producție medicamente și echipamente sanitare, distribuție carburanți, primesc zilele libere plătite doar cu acordul angajatorului.

Cum se plătesc zilele libere acordate părinților

În ceea ce privește modul de plată a zilelor libere acordate părinților, s-a stabilit că pentru fiecare zi liberă, angajatorul acordă părintelui o indemnizație în cuantum de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Indemnizația este asimilată veniturilor din salarii și supusă impozitării și plății contribuțiilor, conform Codului Fiscal.

Decontarea către angajator a sumelor necesare pentru plata indemnizației pentru zilele libere acordate părinților se face de către ANOFM, în termen de 60 zile calendaristice de la depunerea unei cereri și a altor documente la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene sau a municipiului București din raza în care își desfășoară activitatea angajatorul sau sucursala/punctul de lucru al acestuia.

Documentele necesare decontării se depun prin poșta electronică sau prin orice alt mijloc de comunicare agreat, în cel mult 30 zile de la data plății contribuțiilor și impozitelor aferente indemnizației, precizează Ministerul Muncii.

Sumele pentru plata indemnizației sunt decontate angajatorului din Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale, iar utilizarea acestora cu altă destinație decât plata cheltuielilor de personal, atrage răspunderea penală.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/scolile-vor-ramane-inchise-pana-dupa-paste-declaratia-ministrului-educatiei

https://www.click.ro/news/national/romania-stare-de-urgenta-masurile-anuntate-de-klaus-iohannis-scolile-raman-inchise-s-0

https://www.click.ro/news/national/unde-poti-face-cursuri-online-cu-copilul-tau-cat-timp-este-inchisa-scoala

https://www.click.ro/news/national/anul-scolar-2019-2020-cati-elevi-au-inceput-azi-scoala-romania

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net