Medicii de familie îi cer lui Nelu Tătaru păstrarea consultațiilor la distanță și după 15 mai

Ultima actualizare:

    Medic de familie
Medic de familie

Starea de urgență nu va mai fi prelungită. Din 15 mai, aceasta va fi înlocuită cu starea de alertă, iar oamenii vor putea circula mai liber. Medicii de familie îi cer ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, să păstreze, însă câteva măsuri de distanțare socială. Ei vor ca și după această dată să fie pătrate consultațiile la distanță.

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) a făcut luni Ministerului Sănătăţii mai multe propuneri pentru perioada de după încetarea stării de urgenţă. Una dintre acestea se referă la păstrarea posibilităţii acordării de consultaţii la distanţă, în scopul limitării deplasărilor care nu sunt absolut necesare ale pacienţilor la cabinetele medicale.

„Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie a luat la cunoştinţă despre intenţia autorităţilor române de a nu mai prelungi starea de urgenţă după data de 15 mai 2020. În vederea continuării în bune condiţii a activităţii cabinetelor de medicina familiei după încetarea stării de urgenţă, în contextul pandemiei COVID-19, propunem următoarele măsuri: păstrarea posibilităţii acordării de consultaţii la distanţă, în scopul limitării deplasărilor nenecesare ale pacienţilor la cabinetele medicale şi limitării transmiterii SARS-CoV-2, având în vedere experienţa pozitivă avută până în prezent cu acest tip de consultaţie”, afirmă reprezentanţii Federaţiei într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Nelu Tătaru.

În acest context medicii de familie propun şi crearea unui mesaj de informare publică prin care pacienţii să fie încurajaţi să sune medicul de familie pentru problemele de sănătate nou apărute sau preexistente, fără legătură cu noul coronavirus.

„Pe fondul mesajelor axate în exclusivitate pe COVID-19 observăm o reducere a adresabilităţii pentru toate celelalte patologii acute, subacute şi cronice, măsurilor profilactice (ex. vaccinare), existând riscul agravării acestor patologii sau evoluţiei nefavorabile a epidemiei de rujeolă”, atenţionează medicii de familie.

Fonduri pentru triaj

Totodată, FNPMF mai propune şi suplimentarea bugetului alocat asistenţei medicale primare din fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2020, stabilirea unităţilor medicale şi de suport medical implicate în triajul, cazarea şi tratarea bolnavilor infectaţi cu SARS-CoV-2, astfel încât cabinetele de medicina familiei şi centrele de permanenţă să poată continua asigurarea în bune condiţii a serviciilor de asistenţă medicală primară pentru toată populaţia care nu este infectată cu noul coronavirus.

„Cabinetele de medicina familiei, în cea mai mare parte cabinete individuale, şi centrele de permanenţă nu dispun de spaţiul şi personalul auxiliar necesar pentru a asigura triaj în cort în afara cabinetului/centrului şi nici pentru circuite complet separate COVID-19 şi non-COVID-19, similar spitalelor şi altor unităţi sanitare de mari dimensiuni. Din aceste motive solicităm ca pacienţii COVID-19 confirmaţi sau suspecţi să nu fie îndrumaţi prin protocoalele şi actele normative elaborate de autorităţi spre cabinetele de medicina familiei şi centrele de permanenţă, ci spre unităţile medicale şi de suport medical dedicate COVID-19”, se mai arată în scrisoare.

De asemenea, medicii de familie mai solicită şi actualizarea Ordinului 436/2020 privind managementul în caz de deces al pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, cu prevederi specifice pentru decesele care au loc la domiciliu, în care există suspiciunea ridicată de medicul de familie de deces ca urmare a infecţiei SARS-CoV-2.

Președintele Klaus Iohannis a transmis, luni, că deși nu va mai fi prelungită starea de urgență, epidemia nu a trecut și trebuie să fim în continuare farte responsabili.

Citește și: 

ULTIMA ORĂ! Iohannis: "Starea de urgență nu va fi prelungită. România va intra în stare de alertă"

LIVE CORONAVIRUS ROMÂNIA

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net