Înfricoșător! Cine urcă băut la volan are un risc de a muri de 3 ori mai mare

Ultima actualizare:

    Alcoolul la volan ucide, asta este concluzia specialiștilor Foto: Shutterstock
Alcoolul la volan ucide, asta este concluzia specialiștilor Foto: Shutterstock

Urci băut la volan? Ai un risc de 3 ori mai mare de a muri într-un accident decât cel care nu a consumat nici picătură de alcool. O arată un experiment realizat de Academia Titi Aur împreună cu platforma DRINKiQ.

Românul este frate cu paharul. Statisticile arată că țara noastră se află pe locul zece în lume la consumul de alcool, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Iar asta se reflectă și pe șosele. Cu băutura în nas, mulți șoferi urcă la volan și produc adevărate tragedii.

Multe accidente cu urmări grave se produc din cauza șoferilor băuți
Multe accidente cu urmări grave se produc din cauza șoferilor băuți

Poliția Română arată că 3% dintre accidentele grave pot fi atribuite consumului de alcool la volan.

A fost lansată campania „La volan, alege 0!”

În acest context, Diageo, producător de băuturi alcoolice în top 3 la nivel mondial, împreună cu Academia Titi Aur, a lansat campania „La volan, alege 0!” și platforma de informare DRINKiQ.com.

Astfel, profesioniștii de la Academia Titi Aur au testat viteza de reacție la volan la 0% concentrație de alcool versus viteza de reacție după consumul a trei pahare- cocktail-uri preparate cu alcool distilat.

Reacția șoferilor în simulator după ce au băut

La prima probă, desfășurată în simulatorul vitezei de reacție, participanții au obținut, în medie, rezultate cu 14% mai slabe după consumul de alcool (la jumătate de oră de la startul consumului) decât în prima rundă, susținută cu 0% alcool. În cadrul celei de-a doua probe, desfășurate pe circuit, timpul obținut a fost cu 20% mai slab după consumul de alcool (la o oră de la startul consumului) decât în condiții de 0%.

Aceștia au ajuns la concluzia că alcoolul afectează viteza de reacţie, încetineşte reflexele, diminează coordonarea, îl determină pe şofer să subestimeze pericolele, scade vigilența, provoacă somnolență sau scade acuitatea vizuală.

Titi Aur: ”Alcoolul nu este compatibil cu condusul”

„M-am alăturat campaniei Diageo pentru a contribui la creșterea responsabilității la volan. Cred că alcoolul nu este compatibil cu condusul autovehiculelor, iar conștientizarea acestui lucru poate salva vieți. Rezultatele experimentului pus în scenă cu ajutorul unui simulator pot deveni oricând realitate”, a spus Titi Aur, multiplu campion național de raliuri.

Titi Aur s-a ocupat de experimentul care a avut loc în simulatorul academiei conduse de el
Titi Aur s-a ocupat de experimentul care a avut loc în simulatorul academiei conduse de el

Totodată, cei de la OMS avertizează în raportul Global Road Safety Raport 2015 că un șofer cu o alcoolemie între 0,20 mg/l si 0,50 mg/l are un risc de trei ori mai mare de a muri într-un accident decât cel care nu consumă alcool înainte să urce la volan.

Din 2017, în România, Codul Rutier are toleranță zero față de consumul de alcool la volan. Cu toate acestea, peste 42.000 de permise au fost ridicate în perioada acestui sezon estival, dintre care 6.600 pentru conducere sub influenţa alcoolului.

Despre platforma de informare DRINKiQ

Compania Diageo a lansat în România platforma globală de informare și promovare a consumului responsabil de alcool DRINKiQ.

Pe lângă instrumente de informare privind consumul responsabil și efectele alcoolulul asupra organismului, platforma pune la dispoziție un test cu care poate fi calculat timpul de metabolizare a alcoolului, în funcție de sex, greutate, tipul de alcool consumat și cantitate, precum și cursuri online gratuite.

Citește și:

https://www.click.ro/utile/auto/cheia-asta-nu-te-lasa-baut-la-volan

https://www.click.ro/utile/sanatate/cat-timp-iese-alcoolul-din-organism-soferii-ar-trebui-sa-stie-asta-daca-au-baut-de

https://www.click.ro/news/national/apa-de-gura-te-lasa-fara-permis

image
image
image
image
image
image
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net