Guvernul și-a asumat răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi. PSD pregătește moțiune de cenzură

Ultima actualizare:

    Ludovic Orban își asumnă răspunderea în Parlament pentru alegeri locale în două tururi
Ludovic Orban își asumnă răspunderea în Parlament pentru alegeri locale în două tururi

Guvernul și-a asumat răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin, varianta Ordonanței de Urgență fiind abandonată. Prin urmare, PSD va depune urgent o moțiune de cenzură. Dacă moțiunea trece, Guvernul Orban cade.

UPDATE:

Liderul PSD, Marce Ciolacu, a anunţat că depune moţiune de cenzură împreună cu UDMR. „Vă spun că va trece această moţiune. Vom crea o nouă majoritate parlamentară”, a declarat acesta, joi, imediat după ce Ludovic Orban a anunțat că Guvernul își asumă răspunderea pentru organizarea alegerilor locale în două tururi de scrutin. 

”O să depunem o moţiune de cenzură împreună cu primii parteneri, cu grupul UDMR, şi vă spun că va trece această moţiune de cenzură. Nu avem alt obiectiv decât să treacă această moţiune de cenzură. Nu vom intra în anticipate, vom crea o nouă majoritate parlamentară. Propunerea de premier cu aliaţii noştri la acest demers o să fie alta decat un membru de partid din PSD”, a declarat Marcel Ciolacu.

Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului pe legea privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi urmează să fie adoptat într-o ședință de guvern ulterioară. Apoi, va fi trimis Parlamentului pentru a se stabili ziua în care premierul îl va citi în fața senatorilor și deputaților.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat marți că partidul pe care îl conduce va depune o moțiune de cenzură împotriva guvernului în cazul în care Orban va veni în Parlament cu angajarea răspunderii pe alegerile în două tururi. Dacă moțiunea de cenzură trece, Guvernul cade. În schimb, acesta este un pas important către organizarea de alegeri anticipate. 

Ludovic Orban: „E vital ca primarii să fie aleși de jumătate plus unu de cetățeni”

Declarațiile premierului Ludovic Orban la începutul ședinței de guvern: „PNL susține alegerea primarilor cu jumătate plus unu dintre cetățenii care își exprimă votul. În urmă cu doi ani, am inițiat un proiect de lege de conferire a unei legitimități a acestor primari prin impunerea obligației ca primarul să fie ales cu 50%+1. Acest proiect a fost parcat neregulamentar la o defunctă comisie pentru a împiedica adoptarea proiectului de către plenul camerei deputaților. Ca atare stimați colegi, evident în discuțiile pe care le-am avut, am luat decizia de a ne angaja răspunderea în fața parlamentului pe alegerea primarilor în două tururui. Noi ne-am angajat că vom face ceea ce își doresc oamenii. Sigur că mulți primari își doresc alegerea într-un singur tur.  Pentru a îmbunătăți performanța administrațiilor locale este vital ca primarii să fie aleși în două tururi. E vreme să facem ce vor oamenii. Sigur că acest lucru va deranja pe cei care sunt la butoanele Parlamentului. Dar trebuie să ne asumăm acest risc pentru că Guvernul are obligația de a interveni”, a mai afirmat premierul. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net