Guvernul Orban versus fostul Cabinet Dăncilă. Ce au declarat foştii şi actualii miniştri

Ultima actualizare:

    Cabinetul propus de Ludovic Orban Foto: Inquam Photos/George Călin
Cabinetul propus de Ludovic Orban Foto: Inquam Photos/George Călin

Miniştrii Guvernului Orban îşi preiau azi efectiv mandatele. Oficialii au făcut promisiuni. Au spus că vor evalua situaţia lăsată de oamenii fostului Cabinet Dăncilă şi vor reorganiza instituţiile în fruntea cărora vor fi de acum înainte. În acest fel şefii unor instituţii vor părăsi funcţiile. De cealaltă parte, foştii miniştri trimit săgeţi celor de la PNL.

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a anunţat prezenţa la unele dintre ceremoniile de predare-primire. Şeful statului va merge la preluarea mandatelor miniştrilor de Externe, Interne, Apărare şi Justiţie.Guvernul condus de Ludovic Orban va avea 16 ministere, mai puţine ca în cele ale Guvernului Dăncilă în urma comasării unora dintre ele .  

Florin Cîţu: Reorganizarea ANAF, printre priorităţi

Ministerul Finanţelor este condus de senatorul PNL Florin Cîţu. La preluarea mandatului el a spus că intenționează să facă schimbări importante la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Totdată, a afirmat că reorganizarea acestei instituţii este una dintre priorităţi însă a evitat să spună dacă va fi schimbată şi conducerea conducerea.   În legătură cu proiectul de buget, ministrul de finanţe a afirmat că acesta este construit pentru 28 de ministere, iar actualul cabinet are 16. „Va trebui să lucrăm la acest proiect, nu putem porni de la el. 15 decembrie rămâne ţinta pentru buget, încerc să mă ţin de această dată, depinde de ce găsim”, a afirmat el, potrivit Hotnews.ro.

Florin Cîţu este noul ministru al Finanţelor
Florin Cîţu este noul ministru al Finanţelor

Pe de altă parte, Florin Cîţu a transmis că nu este convins că România se poate încadra în ținta de deficit de 3% pentru acest an, în condițiile în care execuția bugetară la nouă luni a arătat un deficit de 2,66% din PIB.  "Prima prioritate e rectificarea bugetară și a doua este bugetul. Vedem ce este acolo și apoi pot să mă pronunț. Vor fi mai puține ministere și totul va începe de acolo", a spus Cîțu la venirea la minister.

Eugen Teodorovici a sărbătorit cu şampanie plecarea din Guvern

În conferința de presă dedicată prezentării bilanțului la conducerea Finanțelor, Eugen Teodorovici nu a ratat ocazia de a lansa noi săgeți către Florin Cîțu, cel care l-a înlocuit după votarea Guvernului Orban în Parlament.

Eugen Teodorovici a declarat că absența sa va fi simțită în Ministerul de Finanțe, în condițiile în care între el și Florin Cîțu există o diferență  în abordare, de stil, de clasă, de rasă. Ulterior, fostul ministru s-a corectat și a precizat că este vorba doar despre o diferență de clasă între cei doi.  “Dacă veţi compara declaraţiile făcute de mine şi de colegul Cîţu, veţi constata o diferenţă în abordare, de stil, de clasă, de rasă. Nu, de clasă”, a spus fostul ministru”, a declarat fostul ministru de Finanțe, potrivit b1tv.ro.

În conferința de presă dedicată prezentării bilanțului la conducerea Finanțelor, Eugen Teodorovici nu a ratat ocazia de a lansa noi săgeți către Florin Cîțu, cel care l-a înlocuit după votarea Guvernului Orban în Parlament.

Întrebat dacă lasă o amintire succesorului său la conducerea Ministerului de Finanțe, Eugen Teodorovici a prezentat biroul în care și-a desfășurat activitatea și panoul cu caricaturile ministrilor de finanțe ale statelor UE, realizat cu ocazia președinției României. Ulterior, Teodorovici a ciocnit un pahar de şampanie cu cei prezenţi.

Ministerul Educaţiei are din nou ministru

"Acest mandat îl dedic tinerilor", este prima declarație a Monicăi Anisie, fosta profesoară a unui liceu de top din Capitală, cea care va conduce Ministerul Educației în următorul an.  

"Elevii deja mi-au scris mii de mesaje, sunt înnebuniţi şi părinţii, voi vedea cum voi împărţi lucrurile", a spus ea, întrebată cum va împăca munca de la catedră cu activitatea la minister.

Monica Anisie este noul ministru al Educaţiei
Monica Anisie este noul ministru al Educaţiei

Monica Anisie, noul ministru al Educației, a precizat, marți, la sosirea la minister, că va avea o discuție cu secretarii de stat pentru a evalua situația și se va întâlni cu fostul ministru al cercetării pentru procesul de predare-primire, potrivit hotnews.ro.

” Trebuie să văd despre ce este vorba (la minister-n.red). Am o întâlnire cu secretarii de stat și cu fostul ministru al cercetării”, a declarat ea, fără alte detalii legate de obiectivul mandatului său.

Info-chioșc la ministerul Muncii

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru a transmis că va fi foarte transparentă cu tot ce găseşte în minister. „Mă interesează ca pentru mediul privat să dau semnalul de respect pentru munca lor, pentru a ține un bussines pe picioare.

Voi înființa un info-chioșc la minister, pentru toți cei care au intrebări despre activitatea ministerului, ca să aibă toate informațiile necesare", a spus Violeta Alexandru, potrivit adevarul.ro.

Violeta Alexandru este noul ministru al Muncii
Violeta Alexandru este noul ministru al Muncii

Ea a mai spus că nu va tăia pensiile şi salariile românilor. "În primul rând, vreau să mă asigur că există o comunicare bună, pentru ca oamenii să primească cele mai corecte mesaje, ca pensionarii și salariații să știe din sursă sigură că nu se taie pensii și salarii. Voi fi foarte atentă la organigrama ministerului”, a spus noul ministru. De asemeena, Violeta Alexandru spune că este hotărâtă ca în foarte scurt timp, să ajungă la un mod de organizare la minister în care să se pună mai puțin accentul pe șefi și mai mult pe oamenii de la ghișee, pe oamenii care se ocupă efectiv cu modul de calculare a pensiilor, oamenii care se ocupă efectiv în relația cu beneficiarii sistemului de asistență socială.

Pe de altă parte, Fostul ministru al Muncii Marius Budăi anunță că deocamdată creșterea salariului minim nu este certă și că totul depinde de PNL. "Noi am prevăzut ca salariul net să crească cu 100 de lei în mână pentru cei fără studii superioare și 150 de lei în mână pentru cei cu studii superioare, de la 1 ianuarie. Miercuri avem programată dezbatareea publică după care totul este în mâna liberalilor.", a declarat Budăi.

Justiţie. Birchall: „Cred eu că am asigurat domnia legii”

Ana Birchall a declarat, marți, la finalul mandatului de ministru al Justiției, că, de multe ori, Ministerul Justiției a fost sub asediu. „În ciuda multor presiuni, diverse interese, cred eu că am asigurat domnia legii”, a spus Birchall. Ea a spus că este mulțumită de modul în care lasă Ministerul Justiției și speră ca noul ministru să continue ceea ce s-a făcut bine.

Ştire în curs de actualizare. 

Citeşte şi: 

Guvernul Orban a primit votul de învestitură în Parlament. «Vă mulțumesc și aveți încredere în noi»

image
image
image
image
image
image
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
image
actualitate.net
image
actualitate.net