Gripa 2019. Măsuri de prevenție. Cum porți corect masca de protecție

gripa1.jpg

masca protectie gripa 2019
Mssca de protecţie este obligatorie la contactul cu persoanele bolnave sau în aglomeraţie
Foto: arhivă personală

România se numără printre ţările care se confruntă cu epidemia de gripă, anunţul fiind făcut miercuri de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. Aceasta este a treia săptămână în care numărul îmbolnăvirilor a depăşit estimările, iar numărul persoanelor decedate a ajuns la 56. Pentru a ne proteja de virusul gripal, medicii ne sfătuiesc să ţinem cont de câteva reguli simple de igienă, iar atunci când mergem în colectivităţi să purtăm corect masca de protecţie.

E panică printre români după ce oficialii MInisterului Sănătăţii au anunţat că în ţară a fost declarată emidemie de gripă. În mijloacele de transport în comun, un banal strănut, care alătă dată trecea neobservat, acum este un real motiv de îngrijorare. Pentru a sta departe de virusul griapl care până în prezent a cauzat moartea a 56 de persoane, medicii ne sfătuiesc să avem în vedere o mai bună igienă a mâinilor şi să purtăm corect masca de protecţie, peste nas. Este foarte important ca pacientul cu gripă sau altă viroza respiratorie să fie izolat. Apoi, atât el, cât şi cei din jur, trebuie să poarte o mască de unică folosinţă, să folosească un şerveţel sau o batistă atunci când strănută sau tuşeşte şi să se spele cât mai des pe mâini. Şi copiii, în şcoli şi grădiniţe au fost îndrumaţi să ducă guriţa la cot atunci când strănută şi asta pentru că cu mâinile mai fac ulterior alte activiotăţi şi ar putea să împăştie boala. Virusul gripal poate supravieţui câteva ore, aşadar evitaţi să duceţi mâna la gură sau la nas după ce aţi folosit un mijloc de transport în comun. Dezinfectaţi în mod regulat suprafeţele din spaţiile comune, iar acasă spălaţi des cearşafurile, păturile şi prosoapele. Cei care se se ştiu cu simptobele bolii trebuie să consulte medicul de familiecare poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare.

Masca medicală, obligatorie atunci când megeţi în aglomeraţie

Masca medicală nu trebuie purtată doar de persoanele bolnave, ci şi de cele care nu prezintă simptomele bolii. „Problema este igiena personală – apa și săpunul sunt sfinte, nu dezinfectanții. Nu strănutăm în mână. Este bine să purtăm și masca de protecție. Nu se poartă sub nas, pentru că prin nas veți contamina ce e în jur. Nu uitați că trebuie să ne spălam în nas, atunci când ne spălăm pe față. Ceea ce învățam la grădiniță trebuie să punem acum în practică”, a afirmat prof. dr. Adrian Streinu Cercel, într-o conferință de presă comună cu ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Limitarea accesului vizitatorilor în mod real în toate unităţile sanitare, special în secţiile cu risc, refacerea urgentă a stocului cu antivirale necesare tratamentului infecţiilor respiratorii acute, instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toţi pacienţii care prezintă tabloul clinic compatibil cu gripa, instituirea tratamentului cu profilactic la contacţii pacienţilor internaţi, vaccinarea urgentă a personalului medical rămas nevaccinat, refacerea stocurilor de echipamente de protecţie şi utilizarea corespunzătoare a acestora, refacerea urgenţă a stocurilor cu antiseptice şi dezinfectate pentru asigurarea igienei riguroase a mâinii şi suprafeţelor sunt alte recomandări suplimentare. 

 

 

Citeşte şi:

 

Gripa 2019. Virusul a mai făcut cinci victime, iar numărul deceselor a ajuns la 44

Gripa 2019. În România a fost declarată epidemie

 

Loading...
 
 

Citește și

  • ”Suntem în pragul unei epidemii de gripă”. Acesta a fost mesajul dat săptămâna trecută de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, după ce 14 oameni muriseră deja din cauza virusului. Și iată că imediat s-a creat o adevărată isterie: spitalele și farmaciile au fost luat cu asalt de românii cu semne de boală sau doar panicați.

  • Creşte de la o zi la alta numărul pacienţilor diagnosticaţi cu viroze şi gripă. Suntem în plin sezon gripal, la doar un pas de declararea epidemiei. În plus, nu ne ajută nici vremea: temperaturile pozitive favorizează circulaţia virusurilor. O vorbă din bătrâni spune că e mai bine să te fereşti decât să tratezi.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1