Gigi Becali, personaj de vază în Muzeul Kitsch-ului

Ultima actualizare:

    Gigi Becali, un personaj controversat al României postdecembriste, care se simte la fel de bine și în băile de mulțime, și pe pereții bisericilor ortodoxefoto: Alexandru Catalan
Gigi Becali, un personaj controversat al României postdecembriste, care se simte la fel de bine și în băile de mulțime, și pe pereții bisericilor ortodoxefoto: Alexandru Catalan

Gigi Becali, unul dintre cei mai controversați oameni publici din România ultimelor decenii, își poate adăuga în „panoplia” titlurilor sale neoficiale o nouă „distincție”. De curând a devenit și personaj de muzeu. Nu are încă un bust propriu expus, dar proprietarul noului Muzeu bucureștean al Kitsch-ului a decis că sectorul dedicat ridicolului din zona religiosului îl poate avea avea în prim-plan pe finanțatorului clubului de fotbal FCSB.

Becali și ctitoria sa de la Pipera

Ca atare, o reproducere a tabloului ce-l înfățișează pe Gigi Becali în postura de „ctitor” al Bisericii Ortodoxe din Pipera, comuna în care acesta și locuiește de altfel de ani de zile, se află expusă la loc de cinste în muzeul cu pricina aflat în Centrul Vechi al Capitalei.

Iar în stânga acestui tablou se află un al doilea în care Becali s-a lăsat imortalizat într-o pictură „de familie”, conform tradiției răsăritene cum ar spune unii, împreună cu soția sa, cele trei fete, ba chiar și cu mama sa.

Interesant e faptul că în tabloul cu pricina apar, pe lângă biserica pe care a construit-o, și câteva „vile” care pot induce oricând privitorul în confuzie, întrucât e greu de crezut că acestea au fost dăruite clerului pe post de „case parohiale”.

Fost parlamentar român, dar și europarlamentar, Gigi Becali s-a impus atenției publice o dată cu preluarea destinelor echipei de fotbal, Steaua București, probabil cea mai iubită și titrată formație de gen din țară, devenită azi FCSB.

După anii de pușcărie a promis că se va schimba

În 20 mai 2013 Gigi Becali a fost însă condamnat definitiv la executarea a trei ani de închisoare, fiind găsit vinovat într-un proces în care a fost implicat și Ministerul Apărării. Două săptămâni mai târziu a primit o nouă condamnare, într-un alt dosar, ceea ce i-a sporit perioada de detenție la trei ani și jumătate.

În aceste condiții, Becali a executat două treimi din pedeapsă, părăsind pușcăria în preajma Paștelui anului 2015.

Cu puțin timp înainte de a reveni acasă, Gigi Becali declara următoarele: „Eu nu mai stau în viața publică. Este opțiunea mea, alegerea mea, mai ales că am și eu o vârstă. Nu îmi convine să stau la bătrânețe la pușcărie. Circ nu mai vreau să fac. Nu mai sunt Gigi Becali. Am șters totul cu buretele și am început o nouă viață. De acum sunt Gheorghe Becali. Îl caut pe Hristos, oriunde este el, caut mântuirea. Pe cei bolnavi, înfometați, săraci...Toată averea mea i-o dau lui Hristos!”.

Și parțial, și-a ținut promisiunea.

Donații semnificative în contul bisericilor din țară și din străinătate

Conform propriilor declarații, doar anul trecut, Gigi Becali ar fi donat 10 milioane de euro, din care nouă ar fi intrate în conturile a zeci de biserici din București, dar și din zona Ardealului sau a Moldovei.

Restul banilor ar fi utilizați în diverse cazuri sociale, pe care însă Becali a ales să nu le facă publice. Însă Gigi Becali are o relație specială și cu călugării români de la Muntele Athos, cărora le-a dedicat, cu siguranță, o sumă frumoasă de bani, dar și o carte specială, scrisă în anii în care a fost închis.

Cum apare Gigi Becali în Muzeul Kitsch-lui?

image
image
image
image
image
image
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net