Experții americani de la FDA nu recomandă vaccinarea cu a treia doză a persoanelor sub 65 de ani

Ultima actualizare:

    Prima persoană vaccinată, în România, cu doza a treia a fost medicul Cătălin Apostolescu, managerul Institutului Matei Balș Foto: ROVaccinare
Prima persoană vaccinată, în România, cu doza a treia a fost medicul Cătălin Apostolescu, managerul Institutului Matei Balș Foto: ROVaccinare

Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente (Food and Drug Administration, FDA) a autorizat miercuri, 22 septembrie, administrarea celei de-a treia doze de vaccin de la Pfizer, însă doar pentru persoanele de peste 65 de ani. Specialiștii nu o recomandă celor tineri.

18 experți americani din cadrul FDA s-au întâlnit pentru a dezbate vaccinarea populației cu doza booster. După opt ore de discuții cu cercetările pe masă, cu toții au ajuns la concluzia că nu recomandă vaccinarea cu a treia doză a persoanelor sub 65 de ani.

„Pentru persoanele de peste 65 de ani beneficiile sunt mai mari decât riscurile”, au concluzionat experții. Și pentru cei cu probleme de sănătate şi, mai ales, pentru categoriile cu risc crescut de contagiere cu Covid-19, a fost recomandată vaccinarea suplimentară, relatează EFE, citată de Agerpres.

Este vorba despre lucrători sanitari, cadre didactice, îngrijitori, angajaţi din supermarketuri, persoane fără adăpost şi cele private de libertate.

FDA: ”Nu sunt suficiente dovezi ştiinţifice pentru doza a treia”

Dar, recomandarea a fost adoptată cu majoritate de voturi în al doilea tur de vot. Inițial, în primul tur a fost respinsă propunerea administrării celei de-a treia doze majorităţii populaţiei, considerând că nu există suficiente dovezi ştiinţifice.

Dar, până la urmă, a fost restrânsă cererea Pfizer, care solicitase aprobarea pentru toate persoanele de peste 16 ani a unei doze de întărire, la şase luni după doza de rapel.

Vaccinul Pfizer, singurul aprobat total de FDA

Vaccinul Pfizer este singurul care dispune de aprobarea totală din partea FDA. Moderna şi Johnson & Johnson se pot utiliza în regim de urgenţă.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a dat undă verde pentru administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-Covid-19, în special, pentru persoanele care dovedesc un răspuns imunitar slab după primele două doze de vaccin.

În România, se vaccinează cu doza a treia orice persoană dorește

În România, autoritățile au decis ca toată populația, indiferent de vârstă sau răspuns imunitar, să se vaccineze cu cea de a treia doză- Pfizer sau Moderna, dacă dorește.  

Vaccinarea a început de ieri, 28 septembrie, primul imunizat cu doza booster fiind medicul infecționist Cătălin Apostolescu, managerul de la ”Matei Balș”.  

Citește și: 

Cum te vaccinezi cu a treia doză anti Covid. 7 întrebări și răspunsuri

A treia doză de vaccin anti-COVID-19, aprobată pe Europa

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Cireșe în Piața Cibin din Sibiu în luna aprilie 2024 Colaj Ora de Sibiu
image
image
image
image
image
image
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net