Eşti însărcinată? Ai grijă ce mănânci de Paşte. Ce te sfătuieşte specialistul

masa-de-paste.jpg

Aranjament pentru masa de paste
Masa de Paşte trebuie să fie o bucurie pentru toată lumea
foto: captura Facebook

Ouă vopsite, ciorbă de miel, drob, friptură, pască şi cozonac. Sunt bucatele care nu lipsesc niciodată de pe masa de Paşte a oricărui român. La acestea se mai adaugă, după preferinţă, diverse prăjituri şi torturi, gustări sărate, aperitive şi diverse sucuri şi vin. Însă dacă eşti însărcinată trebuie să ai grijă ce mănânci de Paşte pentru a nu transforma sărbătoarea într-o experienţă urâtă.

Specialiştii spun că femeile însărcinate trebuie să știe cum și cât să mânânce din aceste bucate tradiționale astfel încât sănătatea lor și a bebelușului să nu fie afectată. Astfel, moderaţia trebuie să fie cheia alimentaţiei pentru mesele de Paște.

„Ca să treci cu bine peste masa de Paște, cuvântul după care trebuie să te ghidezi este "gustă", și nu "mănâncă". Pentru că te așteaptă multe feluri de mâncare, unele mai calorice decât altele, este important să nu exagerezi.

Pacientelor însărcinate, care nu au anumite afecţiuni specifice, dar pentru care îmi doresc să nu aibă probleme în urma mesei de sărbătoare le recomand cantităţi moderate din alimentele tradiţionale de Paşte: carne de miel, ouă, drob. Deşi combinaţiile între proteine nu sunt recomandate, de data aceasta, având în vedere că persoana este sănătoasă, poate să facă excepţie de la regulă şi să le combine. Repet, cantitatea este foarte importantă, să fie o cantitate moderată, să nu se ajungă la senzaţia de saţietate. Iar excepția aceasta să fie de o zi”, a explicat Dr. Gheorghe Gică - medic primar Obstetrică-Ginecologie.

Ce combinaţii ar trebui să aleagă o gravidă pentru meniul de Paşte

Medicul recomandă pentru gravide să aleagă proteina cu salatele, aceasta fiind combinaţia cea mai bună posibilă.

„Atât ouăle, unul, maxim două, cât și carnea pot fi combinate cu salate, verdețuri (ceapă, usturoi, salată verde etc.), legume (dovlecei, vinete, roșii etc.). Deci toate legumele, mai puțin fasolea uscată și mazărea, se pot asocia cu carnea de miel. De asemenea, trebuie ştiut că dulciurile, cozonacul, pasca, prăjiturile, fructele se consumă la două ore după ce s-a mâncat masa principală. Practic ar trebui ca fructele sau dulciurile să se constituie într-o gustare. La masa de Paște, din păcate, după ce terminăm cu drobul sau friptura trecem imediat la felurile dulci și e de nedorit lucrul acesta. Tot ce duce la proces fermentativ duce la balonări, aciditate gastrică, reflux gastroesofagian, greață și multe alte probleme resimțite accentuat de către femeia gravidă”, a mai explicat Dr. Gheorghe Gică.

dr-gheorghe-gica-medic-primar-obstetrica-ginecologie.jpeg

Dr. Gheorghe Gică - medic primar Obstetrică-Ginecologie
Dr. Gheorghe Gică recomandă cumpătare la masa de Paşte
foto: arhivă personală Dr. Gheorghe Gică

 

Bea un pahar cu apă, înainte de fiecare masă

Pentru ca alimentele să aibă timp să se digere, este important ca între mesele principale să luam pauze de câteva ore. În plus, trebuie subliniat că băuturile alcoolice sunt interzise.

„De regulă, între mese pauzele sunt de aproximativ 4-5 ore, iar pauzele acestea pot fi punctate de gustări, respectiv fructe. În cazul meselor de sărbători, mai ales la masa principală când mâncăm pe parcursul mai multor ore, este bine să facem pauze între felurile de mâncare de 10-15 minute.

Alcoolul este interzis în sarcină, iar masa de Paște nu face excepție. În schimb, bea un pahar de apă înainte de a începe fiecare masă.

Nu uita că trebuie să eviți consumul băuturilor reci ca gheața în timpul meselor. Digestia este un proces fierbinte, iar gheața o va face mai puțin eficientă, ceea ce înseamnă că mâncarea nu se va asimila corect.

Nu mânca nimic cu trei ore înainte de culcare, deoarece arsurile se înrăutățesc atunci când stai culcată, cu atât mai mult cu cât ai intrat în al treilea trimestru”, a mai afirmat medicul ginecolog Gheorghe Gică.

Manâncă fructe şi legume

Medicul mai spune că preferințele sau aversiunile pentru anumite alimente, precum și cantitatea de mâncare pe care o dorești, fac probabil parte din planul naturii de a asigura mediul cel mai sigur și mai bun din punct de vedere nutrițional pentru bebelușul care se dezvoltă.

„Ca o regulă generală în sarcină, nu doar în perioada sărbătorilor Pascale, concentrează-te să mănânci cât mai sănătos posibil, cu multe fructe și legume proaspete de sezon, include produse alimentare din toate grupele colorate pe care le oferă natura (verdele, galbenul, portocaliul, roșul și albul care tentează atât de mult ochiul îți vor oferi ție și bebelușului tău resursele nutriționale necesare pentru buna funcționare a organismului)”, a mai spus Dr. Gheorghe Gică.

Dar nu numai în perioada sărbătorilor este important ca femeile însărcinate să aibă grijă ce mănâncă. Medicul mai spune că este important să mănânci preparate sănătoase în majoritatea timpului și să interpretezi poftele într-un mod sănătos, astfel la masa de Paște te poți răsfăța alături de familie și de cei dragi fără prea multe mustrări de conștiință.

 

CITEŞTE ŞI: ''Calculatorul de sarcină'': află data exactă când vei naşte

CITEŞTE ŞI: FOTO Dana Rogoz, «sechestrată» în casă din cauza sarcinii: «Gravida nu...»

Loading...

Citește și

  • Femeie însărcinată în iarbă

    Tot mai multe femei amână momentul sarcinii. Unele și-au pus cariera pe primul loc. Altele nu au reușit să rămână însărcinate din motive medicale și se gândesc abia acum să facă teste și analize pentru a prinde ”ultimul tren”. Medicii spun că poți să ai un bebe sănătos și la această vârstă. Trei vedete autohtone au ales să aducă pe lume copii deși au trecut de 40 de ani Ziarul Click! vă spune tot ce trebuie să știți despre sarcina apărută la ”maturitate”.

  • Cariera, situaţia materială nemulţumitoare, numărul mai mare de relaţii pasagere în detrimentul unei căsătorii, acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care tot mai multe femei aleg să devină mame după 35 de ani. Amână până când va fi prea târziu, avertizează medicii, care explică ce se întâmplă în organismul femeii după această vârstă şi care sunt riscurile.

  • Te chinui de câteva luni să rămâi însărcinată? Află că un rol important în procesul de a face un copil îl joacă un organism sănătos. Tocmai de aceea e bine ca, înainte să încerci să faci un copil, să te purifici de toxine cu 1 an înainte. Aici îți vine în ajutor dieta pentru fertilitate.

  • Femeile care vor să rămână însărcinate, însă întâmpină dificultăţi, pot opta pentru medicina chineză. Oamenii de ştiinţă au descoperit că tratamentul de fertilitate în combinaţie cu ierburi şi acupunctură cresc şansele unei femei de a rămâne însărcinată.