Embolia amniotică. Totul despre embolia amniotică suferită de Andreea Bălan

Ultima actualizare:

    Embolia amniotică este o complicaţie severă care provoacă decesul în 90 la sută din cazurifoto: Pixabay
Embolia amniotică este o complicaţie severă care provoacă decesul în 90 la sută din cazurifoto: Pixabay

Andreea Bălan se află printre femeile norocoase care supravieţuiesc unei embolii amniotice, complicaţia pe care a făcut-o la scurt timp după ce a adus pe lume al doilea copil al familiei. Afecţiunea i-a provocat un stop cardio-respirator, probleme de sănătate grave care i-ar fi putut fi fatale. Embolia amniotică apare când lichidul amniotic şi componentele sale pătrund în patul vascular matern şi declanşează şocul anafilactic şi cardio-respirator.

Femeile însărcinate sunt în panică după ce au văzut prin ce a trecut Andreea Bălan. Solista a fost la un pas să-şi piardă viaţa luni, în timpul operaţiei de cezariană. Medicii au apucat să scoată copilul, iar la scurt timp după acest moment cântăreaţa a suferit o embolie amniotică, diagnostic sever în urma căruia doar 10 la sută dintre paciente supravieţuiesc.

Ce este embolia amniotică

Toată lumea s-a întrebat cum a putut Andreea Bălan să păţească aşa ceva, având în vedere că este tânîrî, fire sportivă şi se alimentează sănătos. Răspunsul a venit de la medicul ginecolog-obstetrician Livia Manta, de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu“ din Bucureşti.  

„Embolia cu lichid amniotic poate apărea în mai multe cazuri: în timpul întreruperii de sarcină, a travaliului, a operaţiei de cezariană sau se mai poate declanşa în prima jumătate de oră de după naştere. Embolia cu lichid amniotic apare când lichidul amniotic şi componentele sale pătrund în patul vascular matern şi declanşează şocul anafilactic şi cardio-respirator. De ce s-ar fi putut confrunta Andreea cu această afecţiune? În general, factorii favorizanţi sunt naşterea mai multor copii, vârsta înaintată a gravidei, ruperea membranelor, hipercontractilitate uterină, utilizarea de ocitocice sau prostaglandine, traumatisme abdominale, amniocenteză, operaţia de cezariană, placenta accreta - când placenta rămâne înţepenită în peretele uterin, ruptură uterină, retenţia placentară”, a explicat medicul Livia Manta pentru clicksanatate.ro.

Cauzele emboliei amniotice

Se presupune că embolia amniotică este cauzată de trecerea lichidului amniotic în circulaţia maternă. Evoluţia se desfăşoară teoretic în 3 faze: cea de hipoxie severă şi insuficienţă cardiacă dreaptă, cea de insuficienţă ventriculară stângă cu hipotensiune lu faza de disfuncţie neurologică, care dce la convulsii şi comă. În cazul Andreei Bălan, care era sub anestezie locală, medicii i-au administrat medicamente pentru anestezie totală şi au intubat-o. 

Simptomele emboliei amniotice  

Simptomele inițiale pot părea inofensive. Senzație de frig, anxietate, tuse, iar ulterior se acutizează prin hipotensiune, în 100% dintre cazuri, semne de edem pulmonar acut, dureri toracice, convulsii sau manifestări de ordin neurologic.

Din moment ce instalarea acestei boli este imprevizibilă și poate fi fatală, nu sunt prea multe de făcut, decât alegerea unui medci şi a unui spital dotat cu aparatură necesară.  

Cât de riscantă este embolia amniotică

Embolia amniotică este o complicaţie rară. O femeie însărcinată din 80.000 poate dezvolta această patologie. În cele mai multe cazuri (61 -86%), afecţiunea duce la decesul mamei sau poate lăsa seche grave neurologice în rândul a 85% dintre supravieţuitoare. Mamele diagnosticate cu embolie amniotică pot naşte copii sănătişi în proporţie de 70 la sută. 

Cum a fost salvată Andreea Bălan

În cazul Andreei Bălan, medicii au intervenit rapid şi în doar câteva minute au decis să o intubeze şi ventileze mecanic. În urma stopului cardio-respirator suferit, cântăreaţa a fost monitotizată atent la secţia de Terapie Intensivă, unde i s-au făcut transfuzii, eliminând astfel orice urmă de lichid amniotic care a trecut în sângele matern şi i-a produs solistei aceaste probleme de sănătate. Chiar vedeta a explicat că 20 de ore a fost inconştientă şi că nu îşi mai aminteşte mare lucru din ce s-a întâmplat. Ultima ei secvenţă este din sala de operaţie, cu fetiţa nou-născută pe care medicii i+au arătat-o.     

Citeşte şi:

Andreea Bălan, prima poză cu fetița la piept. Solista explică ce i s-a întâmplat pe masa de operație

Declarațiile tatălui Andreei Bălan după ce fiica lui a făcut stop cardio-respirator

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net