Embolia amniotică. Totul despre embolia amniotică suferită de Andreea Bălan

embolia_amniotica.jpg

embolia amniotica
Embolia amniotică este o complicaţie severă care provoacă decesul în 90 la sută din cazuri
foto: Pixabay

Andreea Bălan se află printre femeile norocoase care supravieţuiesc unei embolii amniotice, complicaţia pe care a făcut-o la scurt timp după ce a adus pe lume al doilea copil al familiei. Afecţiunea i-a provocat un stop cardio-respirator, probleme de sănătate grave care i-ar fi putut fi fatale. Embolia amniotică apare când lichidul amniotic şi componentele sale pătrund în patul vascular matern şi declanşează şocul anafilactic şi cardio-respirator.

Femeile însărcinate sunt în panică după ce au văzut prin ce a trecut Andreea Bălan. Solista a fost la un pas să-şi piardă viaţa luni, în timpul operaţiei de cezariană. Medicii au apucat să scoată copilul, iar la scurt timp după acest moment cântăreaţa a suferit o embolie amniotică, diagnostic sever în urma căruia doar 10 la sută dintre paciente supravieţuiesc.

Ce este embolia amniotică

Toată lumea s-a întrebat cum a putut Andreea Bălan să păţească aşa ceva, având în vedere că este tânîrî, fire sportivă şi se alimentează sănătos. Răspunsul a venit de la medicul ginecolog-obstetrician Livia Manta, de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu“ din Bucureşti.  

„Embolia cu lichid amniotic poate apărea în mai multe cazuri: în timpul întreruperii de sarcină, a travaliului, a operaţiei de cezariană sau se mai poate declanşa în prima jumătate de oră de după naştere. Embolia cu lichid amniotic apare când lichidul amniotic şi componentele sale pătrund în patul vascular matern şi declanşează şocul anafilactic şi cardio-respirator. De ce s-ar fi putut confrunta Andreea cu această afecţiune? În general, factorii favorizanţi sunt naşterea mai multor copii, vârsta înaintată a gravidei, ruperea membranelor, hipercontractilitate uterină, utilizarea de ocitocice sau prostaglandine, traumatisme abdominale, amniocenteză, operaţia de cezariană, placenta accreta - când placenta rămâne înţepenită în peretele uterin, ruptură uterină, retenţia placentară”, a explicat medicul Livia Manta pentru clicksanatate.ro.

Cauzele emboliei amniotice

Se presupune că embolia amniotică este cauzată de trecerea lichidului amniotic în circulaţia maternă. Evoluţia se desfăşoară teoretic în 3 faze: cea de hipoxie severă şi insuficienţă cardiacă dreaptă, cea de insuficienţă ventriculară stângă cu hipotensiune lu faza de disfuncţie neurologică, care dce la convulsii şi comă. În cazul Andreei Bălan, care era sub anestezie locală, medicii i-au administrat medicamente pentru anestezie totală şi au intubat-o. 

Simptomele emboliei amniotice  

Simptomele inițiale pot părea inofensive. Senzație de frig, anxietate, tuse, iar ulterior se acutizează prin hipotensiune, în 100% dintre cazuri, semne de edem pulmonar acut, dureri toracice, convulsii sau manifestări de ordin neurologic.

Din moment ce instalarea acestei boli este imprevizibilă și poate fi fatală, nu sunt prea multe de făcut, decât alegerea unui medci şi a unui spital dotat cu aparatură necesară.  

Cât de riscantă este embolia amniotică

Embolia amniotică este o complicaţie rară. O femeie însărcinată din 80.000 poate dezvolta această patologie. În cele mai multe cazuri (61 -86%), afecţiunea duce la decesul mamei sau poate lăsa seche grave neurologice în rândul a 85% dintre supravieţuitoare. Mamele diagnosticate cu embolie amniotică pot naşte copii sănătişi în proporţie de 70 la sută. 

Cum a fost salvată Andreea Bălan

În cazul Andreei Bălan, medicii au intervenit rapid şi în doar câteva minute au decis să o intubeze şi ventileze mecanic. În urma stopului cardio-respirator suferit, cântăreaţa a fost monitotizată atent la secţia de Terapie Intensivă, unde i s-au făcut transfuzii, eliminând astfel orice urmă de lichid amniotic care a trecut în sângele matern şi i-a produs solistei aceaste probleme de sănătate. Chiar vedeta a explicat că 20 de ore a fost inconştientă şi că nu îşi mai aminteşte mare lucru din ce s-a întâmplat. Ultima ei secvenţă este din sala de operaţie, cu fetiţa nou-născută pe care medicii i+au arătat-o.     

 

Citeşte şi:

 

Andreea Bălan, prima poză cu fetița la piept. Solista explică ce i s-a întâmplat pe masa de operație

Declarațiile tatălui Andreei Bălan după ce fiica lui a făcut stop cardio-respirator

 

 

Loading...

Citește și

  • andreea balan george burcea

    Andeea Bălan a depăşit perioada critică după stopul cardio-respirator pe care l-a suferit luni (4 martie) în timpul operaţiei de cezariană. Artista a fost detubată, iar miercuri a fost trasferată de la secţia de Terapie Intensivă într-un salon al clinicii private unde a născut şi a putut să-şi strângă fetiţa în braţe. După 20 de ore în care a fost inconştientă şi le-a dat emoţii mari soţului, părinţilor şi fanilor, Andreea Bălan şi-a revenit şi a vorbit despre externare.

  • simona gherghe insarcinata 28 de saptamani

    Însărcinată în 7 luni, Simona Gherghe se pregăteşte şi ea să aducă pe lume curând al doilea copil, dar evenimentele din ultimele zile au cam speriat-o pe vedeta tv. Prezentatoarea "Acces Direct" va naşte tot prin cezariană, dar a mărturisit că nu este în apele ei după ce a văzut ce s-a întâmplat în sala de operaţie cu Andreea Bălan.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1