Efectele violenței în școli. Cum își aleg agresorii victimele

violenta_in_scoli-bullying.jpg

violenta_in_scoli-bullying
Specialiştii afirmă că agresorii hărţuiesc întotdeauna persoanele pe care le consideră vulnerabile, atât fizic, cât şi psihic
FOTO: adevarul.ro

Un fenomen ia amploare: violența în școli. Se bat elevii între ei, se bat și cu profesorii, iar tot mai mulți părinți ”își fac dreptate” cu școlarii și profesorii. Specialiștii îi spun bullying și au făcut portretul victimelor sigure. Efectele violenței în școli.

Specialiştii afirmă că agresorii hărţuiesc întotdeauna persoanele pe care le consideră vulnerabile, atât fizic, cât şi psihic, deoarece în spatele comportamentului de tip bullying există o stimă de sine scăzută şi frustrări pe care încearcă să le compenseze prin agresivitate.

Efectele violenței în școli

Bullying-ul este un fenomen cunoscut de decenii întregi, reprezintă o formă de abuz emoţional şi fizic asupra copiilor de către alţi copii şi se manifestă foarte des în mediul şcolar, scrie adevarul.ro.

De câţiva ani, expansiunea fără precedent a reţelelor sociale online a mutat acest fenomen traumatizant pentru copii şi adolescenti în mediul virtual.

Din nefericire, România ocupă locul trei la nivel european privind bullying-ul, iar aproape 400.000 de elevi sunt ameninţaţi cu bătaia şi 220.000 sunt bătuţi în mod repetat de colegi, potrivit studiului naţional al Organizaţiei Salvaţi Copiii.

Psihologul Lenke Iuhoş consideră că efectele bullying-ului asupra sănătăţii psihice a copiilor, în special asupra copiilor din Generaţia Z (care au prins o parte din copilărie în afara „lumii digitale“), pot varia de la forme mai puţin grave la forme extrem de grave, cum ar fi: insomnia, ticurile, anxietatea, tulburările de comportamente, instabilitate alimentară, uneori şi crizele de identitate, multiplicate şi de gânduri de adicţii, scrie adevarul.ro.

Ce este bullying-ul

În societatea modernă, hărţuirea fizică nu mai este aşa răspândită precum în trecut, iar abuzul emoţional este cel care defineşte, în mare parte, aspectele bullying-ului prin: folosirea etichetelor, ameninţărilor, umilirii, jignirilor, răspândirii de zvonuri false, spun specialiștii.

Motivele pentru care elevii hărţuiesc şi agresează alţii elevi sunt dorinţa a fi populari, de a fi respectaţi de restul grupului.

Cum își aleg agresorii victimele

  • De cele mai multe ori, elevi supraponderali sau subponderali, elevi care poartă ochelari, cei care au o stimă de sine scăzută, cei care sunt vulnerabili si nu se pot apăra singuri sau cei care fac parte din familii cu situaţii financiare precare sunt «ţintele» agresorilor, scrie adevarul.ro.
  • De cealaltă parte, agresorii au temperament inflexibil, nu sunt empatici, ba chiar se bucură când fac rău celorlalţi şi epatează cu această lipsă de empatie, crezând că este cheia popularităţii în societate.
  • Fenomenul este destul de grav, escaladează de la an la an şi de la generaţie la generaţie, iar în cazul Generaţiei Alpha putem observa că indicele de empatie este mult mai scăzut decât în cazurile generaţiilor anterioare.
  • Specialiștii spun că se impune introducerea unei discipline care să abordeze inteligenţa emoţională, deoarece copiii din ziua de azi reuşesc tot mai greu să-şi managerieze emoţiile, simţirile, reacţiile.

Citește și:

Campanie anti-bullying. „Fii prietenos, nu răutăcios”

Copilul tău este umilit la şcoală? Iată cum îl ajuţi!

Loading...

Citește și

  • „Povesteşte-mi cum a fost azi la şcoală!”. Fraza aceasta trebuie să i-o adresezi în fiecare zi copilului tău, atunci când îl iei de la ore sau când vă strângeţi seara, la cină. E foarte importantă, spun specialiştii. În felul acesta poţi afla cum se simte, dacă are prieteni, dacă e umilit, exclus, abuzat de ceilalţi colegi sau chiar de profesori. Dacă observi că sunt probleme, trebuie să iei urgent măsuri.

  • ce vor tinerii din generatia z de la viata lor

    Peste două miliarde de tineri grăbiţi, pragmatici, independenţi şi încăpăţânaţi trăiesc în universul digital şi alcătuiesc "Generaţia Z", se afirmă într-un studiu realizat recent de sociologii americani şi europeni. Ce vor munci ei în 2025.

ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1
3
ClickPoftaBuna.ro : 1