Dosarul Revoluției a fost trimis în judecată. Rechizitoriul are 12 volume cu 3280 de file

Ion Iliescu-inculpat Dosarul Revoluției-trimis în judecată-Parchetul Militar

Ion Iliescu este trimis în judecată la câteva zile după ce a ieșit din spital unde a fost internat pentru probleme cardiace
Ion Iliescu va fi judecat în Dosarul Revoluției la 89 de ani

Zi importantă pentru părinţii, copiii sau prietenii celor peste 800 de români morţi la Revoluţia din 1989. Ieri, Procurorul general al României, Augustin Lazăr a anunţat finalizarea Dosarului Revoluţiei. Rechizitoriul Secției Parchetelor Militare însumează 12 volume, în total 3.280 de file

” Astăzi Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție va înainta instanței de judecată rechizitoriul în cauza cunoscută generic drept “dosarul Revoluției.(…)Juriștii încheie această provocare, prezentând “adevărul juridic”, ca parte componentă a unei investigații complexe, care a pornit de la ideea că responsabilitatea pentru victimele Revoluției din decembrie 1989 nu este una instituțională, ci este o responsabilitate directă, individual”, a anunțat Augustin Lazăr.

Cine sunt acuzații trimiși în judecată în”Dosarul Revoluției”?

Fostul preşedinte Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus au fost inculpaţi în Dosarul Revoluţiei. Cei trei sunt acuzaţi de crime împotriva umanităţii, procurorii precizând că, „după înlăturarea lui Nicolae Ceuşescu, s-a creat în mod intenţionat o psihoză teroristă” care a dus decesul a peste 800 de persoane şi rănirea a peste 2.100. Procurorii îi acuză pe Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu că ”ar fi dezinformat în mod direct prin apariţiile televizate şi emiterea de comunicate de presă (contribuind astfel la instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului), ar fi participat la dezinformarea şi diversiunea exercitate pentru executarea cuplului Ceauşescu şi ar fi acceptat şi asumat politic acte diversioniste comise de unele cadre cu funcţii de conducere din M.Ap.N., fără a interveni pentru stoparea lor”. În ce-l privește pe Iosif Rus, procurorii susțin că în calitate de comandant al Aviaţiei Militare, ar fi intervenit în noaptea de 22-23 decembrie 1989, fără drept şi în deplină cunoştinţă de cauză, asupra planului de apărare a Aeroportului Internaţional Otopeni şi ar fi contribuit astfel la moartea a 48 de persoane (40 de militari şi 8 civili), precum şi la rănirea gravă a altor 15 persoane. După 22 decembrie s-au tras peste 12,6 milioane de cartuşe.

Dacă Ion Iliescu (89 de ani) a preferat să nu dea nici o declaraţie legată de trimiterea sa în judecată, Gelu Voican Voiculescu a declarat la Digi 24, că nu a dat dispoziţii sau ordine care să ducă la moartea a 862 de revoluţionari, așa cum scrie în rechizitoriu. El s-a declarat indignat, referindu-se la Lazăr, că "acest om compromis moral şi profesional are îndrăzneala să vină şi să vorbească despre Revoluţie". Gelu Voican Voiculescu face parte în prezent din cabinetul premierului Viorica Dăncilă, fiind consilier

În total, cu declarațiile martorilor, probe și rechizitoriu, dosarul cauzei cuprinde 3330 de volume, dintre care 2030 de volume au fost administrate după 13 iunie 2016, data redeschiderii speței.

Cine sunt acuzații achitați în”Dosarul Revoluției”?

Procurorii militari au dispus clasarea dosarului "Revoluţiei din decembrie 1989" în privinţa fostului dictator Nicolae Ceauşescu, fostului premier Petre Roman, fostul ministru al Apărării, Victor Atanasie Stănculescu şi a lui Silviu Brucan, Iulian Vlad, Tudor Postelnicu, Vasile Milea, Nicolae Militaru. Potrivit unui comunicat al Parchetului General, clasarea a fost dispusă fie pentru că a intervenit decesul persoanelor cercetate, fie pentru că nu sunt probe concludente cu privire la săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii.

Loading...
 
 

Citește și

  • revolutia

    Procurorii militari din parchetul instanţei supreme au clasat dosarul Revoluţiei din decembrie 1989. Bilanţul acelor zile negre a fost unul sângeros, în timpul conflictelor stradale înregistrându-se un număr de 709 morţi şi 2.198 de răniţi. Dintre acestea 1.855 au fost împuşcaţi şi doar 924 de persoane au fost reţinute la acel moment.

  • Fostul președinte Ion Iliescu a avut o reacție ciudată joi, 25 februarie, când a fost întrebat cum comentează redeschiderea dosarelor Revoluției și Mineriadei. ”Nu știu cui slujește așa ceva. Acum să stăm să tot... plângem morții. Ce rost are să dezgropăm?”, s-a întrebat retoric cel care a fost acuzat că i-a adus pe mineri în București în iunie 1990.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1