„Dodo”, agenta comunistă care l-a sedus pe Regele Mihai

regele-mihai-maresalul-antonescu-regina-mama-elena.jpg

Regele Mihai, impreuna cu Regina-mama Elena si Maresalul Ion Antonescu, a avut-o aproape, ca iubita, in perioada razboiului, pe grecoaica Dolly Chrissolegos, banuita de a fi fost agenta comunista
Regele Mihai, împreună cu Regina-mamă Elena și Mareșalul Ion Antonescu, a avut-o aproape, în perioada războiului, ca iubită, pe grecoaica Dolly Chrissolegos, bănuită de a fi fost agentă comunistă
Foto: Guliver/Getty Images

În vara anului 1942, Mihai I era din nou rege, de aproape 2 ani, după abdicarea lui Carol al II-lea, tatăl său, la 6 septembrie 1940. Se apropia de vârsta de 21 de ani şi avea deja în spate câteva zbuciumate poveşti amoroase. În viaţa suveranului intră o grecoaică, de 20 de ani, Dolly Chrissolegos. Un articol din revista franceză “Cavalcade”, din 15 ianuarie 1948, apărută la două săptămâni de la abdicarea lui Mihai I, relatează, la modul romanţat, despre idila dintre rege şi Dolly, supranumită şi “Dodo”. Cea care era lângă Rege inclusiv în ziua de 23 august 1944, când România a întors armele împotriva Germaniei naziste, fostul aliat, a fost bănuită că ar fi o agentă comunistă „plasată” în patul Regelui.

“Şi pe urmă, într-o seară, el întâlni pe Dolly Chrissolegos. Era în vara anului 1942, la o serbare de noapte în grădina Palatului Regal. Printr- o ironie a soartei, Dolly era roşcată ca Magda (Elena) Lupescu. Roşcată, albă, cu ochi mari şi verzi de zeiţă greacă. Avea 20 de ani. Era în toată strălucirea ei. «Cine este?», întrebă Mihai. «Este nevasta unui traficant. S-a măritat la 16 ani. El era funcţionar la telefoane şi (cu voce joasă) comunist. El câştigă mulţi bani cu germanii. El o bate. Ea are de amant pe un colonel de cavalerie. Ea»… «Numele ei?». «Dolly Chrissolegos». Puţin după asta, ea se numea «Dodo» pentru rege”, se scrie în articolul “Tragicul şi sentimentalul destin al regelui Mihai al României” din revista franţuzească „Cavalcade”, numărul 93, din 15 ianuarie 1948,, în traducerea apărută în publicaţia românească online Curentul International. Din textul acestuia, care e mult mai lung, reiese că Dolly era “omul sovieticilor”, fiind băgată în patul regelui tocmai pentru a-i influenţa deciziile în sensul dorit de comunişti.

Un alt episod relatează despre rolul lui Dolly în ascunderea lui Emil Bodnăraş, agentul Moscovei trimis să reorganizeze partidul comunist din România şi ajuns ulterior, în noiembrie 1947, ministrul apărării în guvernul dr. Petru Groza. De asemenea, sunt înfăţişate indicaţiile pe care Dolly le primea chiar de la Ana Pauker, “femeia de fier” a regimului comunist în primii ani de la instaurarea acestuia în ţară. Chiar şi întoarcerea armelor contra Germaniei, fostul aliat, de la 23 august 1944, e pusă pe seama “prelucrării” pe care “Dodo” i-ar fi făcut-o iubitului ei, Mihai I. “La 23 august, «Dodo » îi spune regalului său amant: «Porneşte, Mihăiţă!». Regele îl primeşte pe Antonescu, face să fie arestat. Germanii sunt încă acolo. Energia lui Mihai îi ia din scurt, îi domină. Poporul român freamătă de entuziasm pentru rege. Când soseşte Armata Roşie, ţara era deja întoarsă. România se alătura aliaţilor. «Dodo » a câştigat”, se mai scria în materialul din revista franceză. 

revista-cavalcade-ianuarie-1948.jpg

Coperta revistei frantuzesti „Cavalcade” care, in numarul din 15 ianuarie 1948, a publicat detaliile povestii de iubire dintre Regele Mihai și Dolly Chrissolegos
Coperta revistei frantuzesti „Cavalcade” care, în numărul din 15 ianuarie 1948, a publicat detaliile poveștii de iubire dintre Regele Mihai și Dolly Chrissolegos

I-a fost alături în ziua decisivă a actului de la 23 august 1944

Tot conform articolului, relaţia regelui cu grecoaica Dolly, “arma secretă” a comuniştilor din patul suveranului, ar fi durat chiar până în noiembrie 1947, când Mihai merge la Londra, la nunta viitoarei regine a Marii Britanii, Elisabeta a II-a. Acolo o va întâlni pe Ana de Bourbon-Parma, viitoarea lui soţie. Peste o lună avea să abdice, luând calea exilului şi dând-o uitării şi pe Dolly. În articolul din revista “Cavalcade” este menţionată şi suspiciunea reginei Elena, mama lui Mihai, faţă de “Dodo”, adică Dolly Chrissolegos. În toată perioada celei de-a doua urcări pe tron a tânărului monarh, regina Elena i-a stat alături, în condiţiile în care Carol al II-lea plecase în exil, după 6 septembrie 1940.

“Regina Elena se nelinişteşte. Mihai rezistă noilor ocupanţi (n.r. – sovieticilor şi, implicit, comuniştilor români). «Dodo» încurajează reconcilierea (…) Regina-mamă decide să sfârşească cu ceea ce este în ochii ei «politica lui Dodo». «Tu trebuie să rupi cu această femeie. Ea joacă pe cartea ruşilor, contra noastră». «Ea mi-a jurat că a rupt cu amicii ei comunişti şi eu o cred!», răspunde Mihai. «Această creatură te pierde. Goneşte- o. Căsătoreşte- te cu Margareta a Angliei (n.r. – sora mai mică a viitoarei regine Elisabeta a II-a a Marii Britanii) sau cu Charlotte a Belgiei. Sovieticii nu vor mai îndrăzni nimic contra ta. Margareta e încântătoare, Charlotte, de asemenea, frumoasă şi fină ca mama sa, biata Astrid»… Regele Mihai nu vrea să audă nimic. «Dodo» aleargă îndată. Mihai se lasă îmbrobodit. Totuşi, e neliniştit.(…) Elena poate are dreptate. Trebuie să se întoarcă spre Occident… să se căsătorească”, se mai scria în articolul din „Cavalcade” de acum 71 de ani.

 

Loading...
 
 

Citește și

 • In ciuda aventurilor amoroase din tinerete, dupa casatoria din iunie 1948, Regele Mihai a avut o lunga si implinita casnicie, de 68 de ani, cu Regina Ana

  Viața Regelui Mihai I, mai ales în anii adolescenței și tinereții, a fost asemănătoare, până la un punct, cu cea a oricărui om. A fost îndrăgostit, a sperat, a suferit din amor și-a revenit și a mers mai departe. Până la căsătoria cu Ana de Bourbon-Parma, în iunie 1948, fostul suveran a cunoscut mai multe povești de iubire. Dar, cu siguranță, la 15 ani, prima a fost cea față de „Yvonica”, așa cum rezultă chiar din jurnalul ținut de Carol al II-lea, tatăl lui Mihai. Fata a fost apoi plătită cu 2.000.000 de lei pentru a ieși din viața tânărului prinț îndrăgostit.

 • Carol al II-lea, impreună cu Regina Elena si fiul celor doi, viitorul Rege Mihai I, singurul baiat al lui Carol recunoscut oficial de Casa Regala a Romaniei

  Mare iubitor al „sexului frumos”, Regele Carol al II-lea a trăit povești complicate de dragoste cu multe femei, încă din tinerețea-i zbuciumată. Istoria a consemnat, oficial, că cel supranumit „Regele Playboy” a avut un singur copil recunoscut ca moștenitor de Casa Regală, Mihai, rod al căsătoriei cu Regina Elena și un altul, Carol Mircea, conceput în urma relației cu Zizi Lambrino și tată la rândul lui, al actualului Paul Lambrino, băiat ce nu a fost recunoscut oficial niciodată de Casa Regală a României. Culisele istoriei, în schimb, menționează posibila existență a cel puțin încă doi copii, amândoi tot băieți, Silviu și Mirel, proveniți din legăturile lui Carol cu Maria Martini și Mirella Marcovici.

 • principele Nicolae, aniversare, 34 de ani

  Astăzi, 1 aprilie, Nicolae Medforth-Mills sau, așa cum continuă să-i spună admiratorii lui, Prințul Nicolae, împlinește 34 de ani. Este nepotul cel mai mare al fostului suveran, Mihai I, fiind fiul Principesei Elena și al profesorului de geografie, Robin Medforth-Mills. Povestea lui ar putea deja fi scenariul unui film, cu treceri de la extaz la agonie, povești de iubire, dar și de trădare, intrigi și conspirații.

 • Regina Maria avea mareția unui veritabil „cap încoronat”, așa cum apare si in pictura realizata de Philip de Laszlo

  Pe 18 iulie s-au împlinit 81 de ani de la moartea celei mai emblematice figuri, probabil, a monarhiei române, Regina Maria. Spirit liber, personalitate uriașă, ea și-a fascinat contemporanii, nu doar din țară, ci din întreaga lume. Popularitatea la scară aproape mondială a Reginei Maria a făcut ca ea să devină, practic, primul „cap încoronat” care a apărut ca celebritate într-o reclamă comercială. Era anul 1925 când Regina României și-a dat acceptul ca imaginea ei să fie folosită de compania producătoare a cremelor Pond’s.