Avem o veste proastă pentru Ramona Mănescu. Prima femeie ministru de externe a fost Ana Pauker!

dej-pauker-luca-georgescu-1951.jpg

De la stanga la dreapta: Gheorghe Gheorghiu-Dej, Ana Pauker, Vasile Luca si Teohari Georgescu, „careul de asi” al puterii din primii ani ai regimului comunist
De la stânga la dreapta: Gheorghe Gheorghiu-Dej, Ana Pauker, Vasile Luca și Teohari Georgescu, „careul de ași” al puterii din primii ani ai regimului comunist
Foto: Fototeca online a comunismului românesc

Abia instalată, miercuri, în fruntea Ministerului de Externe, Ramona Mănescu a făcut prima eroare. Luată, probabil, de valul emoției, ea s-a autointitulat, într-o declarație dată pentru Antena 3 și citată de news.ro, „prima femeie ministru de Externe în România”. Avem o veste pentru doamna ministru: e a doua! Prima, că ne place, că nu ne place, a fost Ana Pauker, între 1947 și 1952. Cea supranumită „Stalin în fustă” a fost chiar prima femeie din lume care a ocupat această funcție.

Abia numită ministru de Externe, în locul lui Teodor Meleșcanu, Ramona Mănescu s-a avântat în declarații, inclusiv despre sine. ”Sunt bucuroasă de această numire, dar, mai ales, mă simt foarte, foarte responsabilă de poziţia pe care o am o pentru că îmi dau seama, în afară de faptul că sunt prima femeie ministru al Afacerilor Externe în România, vin după nume foarte grele şi vreau să demonstrez că şi o femeie se poate ridica cu succes la înălţimea funcţiei pe care o deţine”, a spus ea, joi seară, la Antena 3, conform news.ro. Sigur, putem „felia” istoria după cum ne convine, dar, vrem, nu vrem, adevărul e un pic altul. Ramona Mănescu este „doar” a doua femeie care ocupă această demnitate în România. Prima a fost, cu 72 de ani în urmă, cea supranumită ”Stalin în fustă”, Ana Pauker, unul dintre pilonii de bază ai puterii comuniste în primii ani. Mai mult decât atât, Pauker a fost chiar prima femeie din lume care a ocupat postul de ministru de externe.

ramona-manescu-ministru-externe.jpg

La 46 de ani, Ramona Manescu devine a doua femeie din Romania care ocupa functia de ministru de externe
La 46 de ani, Ramona Mănescu devine a doua femeie din România care ocupă funcția de ministru de externe

Pauker a fost desemnată de revista Time „cea mai puternică femeie din lume”, în 1948

Născută în Vaslui, la 13 februarie 1893, cu numele de Hana Rabinsohn, Pauker a fost încă de tânără atrasă de ideile comuniste, devenind unul dintre liderii „grupării moscovite”, alături de Teohari Georgescu și Vasile Luca, a Partidului Comunist din România, grupare văzută adesea în opoziție cu comuniștii din țară, al căror lider era Gheorghe Gheorghiu-Dej. Căsătorită cu Marcel Pauker, un alt lider marcand al mișcării comuniste din anii 20 și 30 – căzut în dizgrația lui Stalin, torturat și executat, în cele din urmă, în 1938, în apropiere de Moscova, în cadrul marilor epurări staliniste. La rândul ei, Ana Pauker a fost condamnată în mai multe rânduri la 10 ani de închisoare pentru activități politice interzise, ea militând și pentru ruperea Basarabiei de România și alipirea ei la URSS. Ultima oară a fost condamnată în 1935, pentru ca în 1941 să fie lăsată să plece în URSS, la schimb cu eliberarea și repatrierea lui Ion Codreanu, fost membru al Sfatului Țării din Basarabia ce votase, în martie 1918, unirea acestei provincii cu România. În ciuda celor întâmplate cu soțul ei,, Ana Pauker a rămas în grațiile lui Stalin, ea fiind trimisă, după 23 august 1944, să coordoneze activitatea comuniștilor români. S-a întors în țarp îmbrăcată în uniforma militară sovietică și primele ei cuvinte au fost pline de reprioș față de Dej: „De ce naiba v-ați apucat să faceți 23 august?”. Actul de întoarcere a armelor contra Germaniei a permis eliberarea Bucureștiului prin lupta armatei române și nu prin intervenția „glorioasei Armate Roșii” așa cum și-ar fi dorit liderii sovietici.

În noiembrie 1947, cu doar o lună înainte de abdicarea forțată a Regelui Mihai, Ana Pauker devenea viceprim-ministru, dar și ministru de externe al guvernului dr. Petru Groza. Prima femeie din lume care ocupa această funcție. Anul următor apărea pe coperta faimoasei reviste Time, cu eticheta „Cea mai puternică femeie în viață”. Perioada ei de putere s-a stins odată cu declanșarea de către Stalin a procesului de epurare a evreilor din conducerea și administrația comunistă. Firește, procesul s-a prelungit și către România, astfel că în 1952, Pauker, împreună cu foștii ei tovarăși veniți de la Moscova, au fost demiși din funcții, ba chiar arestați și anchetați pentru „deviere de dreapta” și „cosmopolitism”. După moartea lui Stalin, în martie 1953, Pauker a fost lăsată în pace, ea trăind retrasă în vila din Cotroceni unde era, totuși, supravegheată permanent. În ultimii ani de viață I s-a permis să lucreze ca traducătoare din limbile franceză și germană pentru Editura Politică, dar fără drept de semnătură. A murit în 14 iunie 1960 din cauza unui cancer la sân. Aceasta a fost, așadar, prima femeie ministru de externe din România și din lume. Doamna Rodica Mănescu e, inevitabil, doar a doua…

 

Loading...

Citește și

  • nicolae ceausescu

    Nicolae Ceaușescu ar fi avut 100 de ani în acest an, dacă nu ar fi fost executat în ziua de Crăciun, din 1989. După dispariția lui, câțiva dintre cei care au lucrat pentru Nea Nicu au început să povestească. Printre altele, așa am aflat că șeful Republicii Socialiste România avea o mulțime de pasiuni.

  • Nicolae Ceaușescu, după moarte, ar fi fost mumificat precum fostul lider al Revoluției bolșevice și al URSS, VI Lenin, și ar fi fost depus într-un mausoleu ce ar fi fost ridicat special pentru păstrarea trupului său. Din cartea-interviu ”Ceaușescu: Adevăruri interzise” a lui Camil Roguski, arhitectul fostului lider comunist, aflăm însă amănunte surprinzătoare despre ce trebuia să fie prepararea pentru eternitate a lui Ceaușescu.

  • Casa Poporului, actualul Palat al Parlamentului, este cea de-a doua cladire administrativa din lume, ca marime si a treia, ca volum

    Acum 35 de ani, pe 25 iunie 1984, Nicolae Ceaușescu punea,în mod simbolic, primul cancioc cu ciment la temelia construcției ce avea să schimbe fața Bucureștiului și destinul a mii de oameni, Casa Republicii, denumită ulterior „a Poporului”, actualul Palat al Parlamentului. Undeva, îngropat la temelia clădirii, se află un cilindru metalic ce conține un pergament cu mesajul „ctitorilor”, Nicolae și Elena Ceaușescu, către viitorime. Mai mare în volum decât Piramida lui Keops, una dintre cele 7 minuni al lumii antice, Palatul Parlamentului este a doua cea mai mare clădire administrativă din lume, după cea a Pentagonului, sediul Departamentului Apărării al SUA.

  • petru groza

    Ne străduim să scăpăm de umbrele comunismului, dar încă sunt multe persoane nostalgice după perioada când stăteam la cozi, pe întuneric și în frig. Se împlinesc astăzi (6 martie) 73 de ani de când în România s-a instalat primul Guvern comunist.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1