Din 5 în 5 ani, ne numărăm morții: 11 bebeluși au ars la Giulești, 64 de tineri au murit la Colectiv, 17 oameni au luat foc la Piatra Neamț

Ultima actualizare:
Paturile din secția ATI s-au topit practic în urma incendiului puternic
Paturile din secția ATI s-au topit practic în urma incendiului puternic

”Este o imensă tragedie”, a spus președintele țării, Klaus Iohannis, despre incendiul izbucnit sâmbătă seară, 14 noiembrie, la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență din Piața Neamț. Zece bolnavi intubați au murit arși de vii, iar alți șase se zbat în chinuri ca să trăiască. Dar România pare a fi blestemată! Din în cinci ani, asistăm neputincioși la asemenea povești triste.

14 noiembrie, ora 19.00. Disperat, personalul medical anunță la 112 un incendiu la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență din Piața Neamț.

În cinci minute de la apel, pompierii au ajuns la fața locului și au constatat că două saloane, de la etajul 2, erau cuprinse de flăcări și de fum dens.

Imaginile groazei dintr-un salon ATI al Spitalului Județean din Piatra Neamț
Imaginile groazei dintr-un salon ATI al Spitalului Județean din Piatra Neamț

Ce au văzut salvatorii este greu de imaginat: trupuri carbonizate ale pacienților țintuiți la pat și durere fără margini a celor care au supraviețuit, deși aveau arsuri cumplite.

Au activat rapid Planul Roșu de Intervenție și au început să separe morții de cei vii, fără a mai ține cont că s-ar putea infecta.

Incendiul de la Spitalul din Piatra Neamț, stins în 25 de minute

În secția groazei erau internați numai bolnavi de coronavirus. ”Prioritatea echipajelor de intervenție a reprezentat-o salvarea persoanelor surprinse în urma incendiului, din cele două încăperi. Pentru evacuarea de urgență a pacienților, precum și pentru stingerea incendiului, pompierii au acționat simultan atât din exterior, cu ajutorul scărilor, cât și din interior, prin echipe de căutare-salvare special echipate. Incendiul a fost lichidat în aproximativ 25 de minute. Misiunea a fost una dificilă având în vedere numărul mare de persoane aflate la interior, precum și vizibilitatea scăzută din cauza fumului degajat. Ulterior acestei operațiuni, s-a constatat decesul celor opt persoane aflate în incinta unde a izbucnit incendiul, iar celelalte opt aflate în salonul alăturat au fost duse la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului. Din nefericire, două dintre aceste, deja aflate în stare critică din cauza infectării cu noul tip de coronavirus, au decedat”, au transmis repezentanții IGSU.

Injectomatul folosit de medic ar fi făcut scurtcircuit

Bilanțul arată zece morți și șase răniți, plus medicul Cătălin Denciu (42 de ani), care la momentul izbucnirii incendiului îngrijea un pacient.

Acesta se află în stare gravă, are arsuri pe 40% din suprafața corpului și Iosif Koszeghi, președintele Colegiului Medicilor Neamț, spune că totul ar fi pornit de la injectomatul pe care-l folosea.

Bebelușii supravețuitori au fost scoși pe rând de pompieri în incubatoare și duși la Spitalul ”Grigore Alexandrescu”
Bebelușii supravețuitori au fost scoși pe rând de pompieri în incubatoare și duși la Spitalul ”Grigore Alexandrescu”

”În acel moment, doctorul îi administra unui bolnav medicația intravenos cu injectomatul, care, înțeleg de la colegi, că a făcut scurt circuit. S-a pornit focul, care a cuprins echipamentul de proctecție inflamabil al medicului, pentru că totul este din plastic. Are arsuri în zona scalpului, a mâinilor, picioarelor, până la papuci”, a povesti Koszeghi la Antena 3.

Odată focul ajuns la instalația de oxigen, totul a explodat, astfel că un al doilea medic aflat la ATI, Pavel Borș, ar fi rămas fără un deget, iar o asistentă s-a ales cu arsuri la mâini de gradul I.

Cătălin Denciu a fost transportat sâmbătă noapte la Spitalul Floreasca, iar azi dimineață o aeronavă militară l-a dus la clinica militară ”Regina Astrid”, din Bruxelles.

11 bebeluși au ars la Maternitatea Giulești, în 2010

Din păcate, asemenea tragedii cu mulți arși apar în România ciclic: o dată la cinci ani. Pare a fi blestemul focului! Acum zece ani, într-o vară fierbinte, un spital de nou-nascuți din București devenea scena celui mai mare coșmar al oricărui părinte.

Salonul unde se aflau nou-născuții cu probleme s-a făcut scrum
Salonul unde se aflau nou-născuții cu probleme s-a făcut scrum

Pe 16 august 2010, la Maternitatea Giulești, 11 bebeluși cu probleme medicale au ars. Opt dintre ei erau în incubatoare, fiind născuți prematur, iar restul în pătuțuri neacoperite.

Ștecherul de la aparatul de aer condiționat din salon și priza în care acesta era băgat s-au încins și au luat foc. Apoi, cablul a acționat ca un fitil, conducând incendiul la aparatul de aer condiționat.

De la acesta focul s-a extins la mobilierul din salon până când metalul a început să se topeasca și să picure, arată expertiza tehnică.

Focul de la Colectiv a pornit de la artificiile trase în timpul concertului
Focul de la Colectiv a pornit de la artificiile trase în timpul concertului

Trei micuți au murit în incendiu, alți trei în următoarele zile, din cauza complicațiilor. Medicii au reușit să salveze două perechi de gemeni și o fetiță, însă micuții au rămas cu traume fizice.

Pe 30 octombrie 2015, în timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity, Clubul Colectiv a ars la o torță. Sute de tineri se aflau în incintă și s-au călcat în picioare ca să se salveze, atunci când flăcările au cuprins rapid încăperea.

Așa arăta Clubul Colectiv a doua zi, după ce focul a fost stins
Așa arăta Clubul Colectiv a doua zi, după ce focul a fost stins

Artificiile date în interior au aprins plafonul. Ministerul de Interne anunţa că 27 de persoane au murit şi 162 au fost răniți. Ulterior, numărul a ajuns la 64.

Arsurile grave și infecțiile le-au curmat viața. Localul funcționa fără autorizație și aviz ISU.

”La 5 ani după Colectiv, un lanț de incompetență și corupție încă ucide zi de zi în România. La 5 ani dupa Colectiv, cerem dreptate!”, au transmis supraviețuitorii și familile îndoliate.


    Așa arăta Clubul Colectiv a doua zi, după ce focul a fost stins
Așa arăta Clubul Colectiv a doua zi, după ce focul a fost stins
image
image
image
image
image
image
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net