Dezvăluiri despre condamnarea lui Gheorghe Nichita. Cât va face pușcărie fostul primar al Iașiului și ce dosare mai are pe rol

Ultima actualizare:

    Gheorghe Nechita a fost luat de acasă de trei polițiștiFoto: Inquam Photos/Liviu Chirica
Gheorghe Nechita a fost luat de acasă de trei polițiștiFoto: Inquam Photos/Liviu Chirica

Gheorghe Nichita, fostul primar al Iașiului din perioada 2003-2015, este de miercuri deținut VIP în Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași. El ispășește o condamnare pentru luare de mită de cinci ani de închisoare decisă miercuri de Curtea de Apel București, dar nu va face efectiv mai puțin de un an și 11 luni. Nichita mai este cercetat într-un alt dosar cunoscut sub numele”Amanta”.

Gheorghe Nichita a primit miercuri cu ușurare vestea condamnării sale. Fostul edil este acuzat că a pretins o mită de 10 la sută, adică aproape 2 mil. euro, din valoarea unui contract uriaş, cel pentru semaforizarea inteligentă a Iaşului anunță ziaruldeiași.ro. Decizia definitivă pronunţată ieri de Curtea de Apel Bucureşti vine cu trei săptămâni înainte de sentinţa din cel de-al doilea dosar al lui Nichita: spionarea fostei amante folosind Poliţia Locală.

Gheorghe Nichita va sta după gratii cel mult un an și 11 luni

Gheorghe Nichita a mers tot timpul, în ambele procese pe aceeași tactic: nu a recnunoscut nimic, totul este o invenție, orchestrată de dușmani politici și cercuri de interese economice pe care le-a deranjat. Decizia de condamnare, care a venit după mai multe amânări, a fost pronunţată în jurul orei 17. La scurt timp după, trei poliţişti au deschis poarta primarului şi au bătut în uşă strigând “Deschideţi, Poliţia!”.

Fostul primar al Iașiului a fost reținut în octombrie 2015 și a fost eliberat după șapte luni
Fostul primar al Iașiului a fost reținut în octombrie 2015 și a fost eliberat după șapte luni

În jurul orei 19.00, Nichita se afla în custodia poliţiştilor, la ora 20.00 era deja în celula unde va face perioada de carantină așa cum sunt regulile în lumea celor privați de libertate. Prin sentinţa de ieri, cei doi oameni de afaceri care ar fi oferit mită lui Nichita și care au făcut denunțuri împotriva acestuia au fost şi ei condamnaţi la opt luni de închisoare, dar cu suspendare. Judecătorii din Bucureşti au dispus confiscarea de la ei a 3,6 milioane de lei. Chiar dacă mandatul de închisoare e de cinci ani, Gheorghe Nichita va executa mai puţin de jumătate din această pedeapsă deoarece are 64 de ani. Potrivit legislaţiei penale, persoanele peste 60 de ani care primesc pedepse sub 10 ani pot fi eliberate condiţionat după executarea a jumătate din pedeapsă. În plus, lui Nichita i se va deduce perioada petrecută în arest preventiv sau în arest la domiciliu, respectiv din data de 29.10.2015 până la 05.05.2016. Puţin peste 1 an şi 11 luni ar fi, astfel, perioada de încarcerare a lui Nichita, asta dacă nu va beneficia de diverse drepturi care să îi scadă și mai mult pedeapsa. De menţionat însă că Nichita mai este judecat într-un dosar, “Amanta”, pentru care pronunţarea a fost stabilită pentru 1 septembrie.

Pentru ce a fost condamnat Gheorghe Nichita

Totul a început în 2013 când Primăria Iaşi a implementat proiectul „Sistem de management de trafic în Municipiul Iaşi”, finanţat din bani europeni. Contractul a fost câştigat de asocierea de firme UTI – IBC, ai cărei reprezentanţi au acceptat să îl mituiască pe primar pentru ca totul să meargă ca pe roate.” Inculpatul Nichita Gheorghe, primar în funcţie la acel moment, a avut întrevederi la Iaşi, desfăşurate la momente diferite, cu coinculpaţii. În cadrul discuţiilor purtate, inculpatul Nichita Gheorghe a pretins unui coinculpat în mod expres şi direct, precum şi celuilalt coinculpat în mod voalat(...), un procent de 10% din valoarea contractului de 69.614.309 lei, deci aproximativ 6,9 milioane lei, cu titlu de mită, în scopul de a agrea semnarea contractului şi pentru a asigura derularea în bune condiţii a acestuia”, dezvăluie ziaruldeiași.ro.

Citiți și

Tupeu de penal: Nichita vrea să devină deputat!

Fostul primar Gheorghe Nechita, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare

image
image
image
image
image
image
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net