De ce refuză profesorii să se vaccineze. Cum influențează aceasta deschiderea școlilor

Ultima actualizare:

    De la 9 noiembrie 2020, toate școlile din România au intrat în scenariul roșu foto: Shutterstock
De la 9 noiembrie 2020, toate școlile din România au intrat în scenariul roșu foto: Shutterstock

Redeschiderea școlilor este o decizie riscantă, în condițiile în care, pe de o parte, există o mare reticență privind vaccinarea în rândul profesorilor, iar pe de altă parte, apar mutații ale virusului care îi fac pe copii mai vulnerabili la infecții, a explicat la Digi24 Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică.

„Doar vaccinarea cadrelor didactice și a personalului auxiliar nu asigură un status imunologic, în așa fel încât să permită imediat deschiderea școliilor”, a subliniat Ioana Stăncel, într-o intervenție la Digi24.

Decizia privind deschiderea școlilor este o decizie complexă, care ia în considerare toate evenimentele epidemiologice, nu numai cele de imunitate. Pentru că dacă vaccinăm profesorii - dacă doresc să se vaccineze, pentru că am văzut unele studii care spun că mai mult de jumătate, 60 la sută, refuză vaccinarea -, dacă nu putem să-i vaccinăm pe toți, pentru că este un act voluntar, cu consimțământul fiecărui individ, și dacă observăm că apar mutații, apar tulpini care au o tropicitate pentru copii, pentru vârstele mici, copiii nefiind persoane vaccinabile, riscul foarte mare este să existe epidemii în rândul copiilor sau în rândul copiilor care transmit acasă”, a explicat Ioana Stăncel. 

Expert: profesorii au nevoie să se informeze despre vaccinare

Întrebată ce mesaj transmit mai departe oamenilor cadrele didactice, dacă refuză să se vaccineze, Ioana Stăncel a spus că „probabil că până la acest moment, cadrele didactice au fost ocupate cu activitatea de predare și pregătire a predării în noul format, la distanță, și nu au avut timp să se informeze suficient. Cred că odată cu tot ce înseamnă campanii media, campanii de publicitate, campanii de comunicare reală, vor avea timp în această vacanță să se informeze și această cifră va putea fi convertită într-un procent mult mai mic”, a adăugat expertul în politici de sănătate publică.

„Probabil că vor vedea și situațiile efectelor secundare, care apar în număr mult mai mic și cu o gravitate foarte mică, în așa fel, încât să aibă mai mare încredere să se vaccineze și să își dea seama că este un beneficiu, nu un risc pentru dânșii”, a mai spus Ioana Stăncel.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net