Ce spune Raed Arafat despre posibilele efecte secundare ale vaccinului anti Covid-19

persoana-care-se-vaccineaza.jpg

Primii români se vor vaccina anti Covid-19 în ianuarie, spun autoritățile
Primii români se vor vaccina anti Covid-19 în ianuarie, spun autoritățile
Foto: adevarul.ro

”Vaccinul anti Covid-19 ar putea avea câteva efecte secundare, dar va fi administrat fără sechele, fără probleme”. Este declarația venită din partea lui Red Arafat, care a spus, totodată că el se va vaccina. Pentru ca pandemia să dispară ar trebui ca aproximativ 60-70% din populație să se imunizeze.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne, Raed Arafat, a explicat că vaccinul împotriva Covid-19 ar putea avea câteva efecte secundare, de scurtă durată și că se va adminisitra în doză dublă.

„Deci asta este ce acum avem în faţa noastră. Normal, pot fi, şi colegii specialişti pot explica, anumite efecte secundare obişnuite care trec, nu va fi nici o problemă cu ele. Astea toate vor fi explicate. Dar nici un medicament nu trece fără să aibă posibile efecte secundare şi nu vorbim de probleme majore aici. Dar fiecare vaccin va fi explicat, lucrurile vor fi foarte transparente”, a declarat Raed Arafat, luni seară, la Digi24.

Ce efecte secundare ar putea avea vaccinul anti Covid-19. 60% din populație ar trebui să se imunizeze 

De asemenea, acesta a precizat că îşi va face acest vaccin, atunci când va primi unul.

„Vă spun, personal, pentru mine, în momentul în care mi se spune, da, e rândul să te vaccinezi, eu mă vaccinez. Pentru că nu ştiu că asta este soluţia să nu trec eu sau alţii din jurul meu printr-o problemă care pune viaţa în pericol şi nu numai. Îţi afectează viaţa pe o durată lungă, încă nu ştim care este durata de impact a virusului asupra corpului. Până acum vedem că are un impact de lungă durată. Dacă va dispărea acest impact sau nu, încă e prea devreme să spunem. Încă sunt oameni la un an de la infecţie cu sechele pulmonare şi cu sechele generale după infecţie, oameni care au trecut mai uşor prin infecţie”, a mai precizat secretarul de stat.

Raed Arafat: ”Vaccinul anti Covid-19 va fi administrat fără sechele”

Întrebat cum i se pare că mai mulţi medici pun umărul la campania împotriva acestui vaccin, secretarul de stat a declarat că se aştepta la asemenea reacţii.

El este de părere că nu este normal să spui lucruri împotriva vaccinului fără o bază științifică.

„Nu pot să spun că mă şochează, m-am aşteptat pentru că ştiu că există astfel de opinii. Este trist, nu este un lucru ok, pentru că nu există bază ştiinţifică la ce comentează colegii. Îmi pare foarte rău. Să vii să arunci câteva date, asta nu înseamnă ştiinţă. Ştiinţă este să aduci lucruri concrete care să spună de ce tu spui aceste lucruri. Nu este ok şi să ai studii ştiinţifice. Studiile arată că aceste vaccinuri care vor veni, vor fi sigure şi vor putea fi administrate fără sechele şi fără probleme”, a contracarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

De asemenea, medicul a atrat atenția că este nevoie ca 60-70% din populație să se imunizeze, pentru ca virusul să nu se mai răspândească. Și că este necesară vaccinare de două ori.

„După injecţie, e o perioadă până corpul tău face anticorpi împotriva virusului respectiv. Mai trebuie inclusiv o injecţie de rapel la unele din vaccinuri. Mai trebuie, peste două luni, să faci o a doua injecţie, pe care dacă nu o faci, prima injecţie devine ineficientă. Nu este suficient să fim 1.000 sau 2.000 vaccinaţi. În mod normal, ca să ai un efect real de a întrerupe lanţul de răspândire, trebuie să ajungi vaccinezi între 60 şi 70% din populaţie. Şi acest lucru este clar că va dura şi nu va dura numai la noi, ci va dura în toată lumea. Ce faci prin vaccinare? În primul rând este că te protejezi şi protejezi şi pe ceilalţi din jurul tău. Asta este cert. Cu cât se vaccinează mai mulţi, cu cât prevenirea răspândirii şi revenirea la o stare cvasi-normală, să zicem, este mai rapidă”, a declarat Raed Arafat.

Doza de  vaccin anti Covid-19 este aceeași pentru întreaga Europă

Arafat a explicat că nu doar România administrează acest vaccin, ci şi alte state din Europa și că achiziția dozelor este una europeană.

„Este clar că se va comunica, va deveni totul transparent, nu va fi nici o problemă care să lase să se pună sub semnul îndoielii corectitudinea şi seriozitatea lucrurilor care se fac. Şi atenţie, nu suntem singuri, ce folosim noi o să folosească toată Europa. Deci să înţeleagă lumea că nici guvernul francez nu vrea să facă rău populaţiei sale, nici guvernul german nu va face acest lucru, nici orice alt guvern. Suntem toţi împreună în acest sens şi achiziţia de vaccinuri este una europeană. Aşa că se ştie că nu se va achiziţiona ceva care nu reprezintă siguranţă pentru populaţia care îl va primi”, a mai explicat Arafat.

Primele doze de vaccin vor ajunge în România în ianuarie 2021, iar programul de vaccinare anti Covid-19 presupune trei etape de imunizare a românilor: medicii, angajații din instituții cheie ale statului, bătrânii, bolnavii cronici și abia apoi restul populației.  

 

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/vaccinul-anticovid-19-rezista-doar-17-zile-si-trebuie-tinut-la-minus-80-de-grade

https://www.click.ro/news/national/medicul-valeriu-gheorghita-vaccinarea-e-cea-mai-sigura-cale-prin-care-noi-putem

 

 

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1