De ce recomandă ISU să nu facem duș când afară e furtună

furtuna.jpg

furtuna
Sezonul furtunilor de vară a început anul acesta din iunie
Citeste tot despre: 

Inspectoratul pentru Situații de Urgență a publicat pe site-ul instituției un ghid care să ne ajute să ne ferim în caz ploi în aversă, descărcări electrice, vânt și vreme rea. Printre recomandări se numără și câteva sfaturi inedite, care stârnesc zâmbete. Iată, de exemplu, motivele pentru care nu ar trebui să facem duș când afară e furtună.

De ce să nu faci duș când afară e furtună

Potrivit ghidului ISU, dacă un fulger puternic loveşte acoperişul clădirii în care locuiești, instalaţiile sanitare pot prelua electricitatea. Cu alte cuvinte, un duş sau chiar spălatul vaselor s-ar putea transforma în ceva periculos. O astfel de recomandare nu ar trebui ignorată mai ales de către cei care trăiesc în locuinţe aflate în câmp deschis şi care nu au sisteme paratrăsnet.

Ce spune regula celor 30 de secunde

De regula celor 30 de secunde ai auzit? Aceasta ne ajută să apreciem cât de aproape suntem de locul descărcărilor electrice. Ce trebuie să faci?  După ce ai văzut un fulger, ar trebui să începi să numeri până la 30. Dacă între timp tună, specialiștii recomandă să te adăposteşti în interiorul unei clădiri. Motivul? Un alt fulger ar putea lovi foarte aproape de tine.

Alte sfaturi ca să te protejezi în timpul unei vijelii

  • Dacă ești în mediul urban, adăpostește-te imediat într-o clădire, pentru a evita riscul lovirii de către obiecte, pomi/crengi, stâlpi etc.
  • Dacă ești într-o zonă deschisă (câmp, plajă, o ambarcaţiune pe apă), așază-te ghemuit, pune mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi.
  • Fă-te o ţintă cât mai mică și redu cât poți de mult contactul cu pământul. Nu te întinde pe pământ!
  • Evită: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în zonă deschisă, câmpuri, plaje sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete, etc.
  • Dacă te afli în pădure, căută adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi.
  • Dacă ești într-o zonă deschisă, mergi spre o zonă joasă, precum o vale.
  • Dacă ești pe un lac, ajungi la mal de urgenţă şi adăpostește-te imediat.
  • Evită drumurile inundate (mers, șofat)! Un curent de apă adânc de doar 15 cm te poate dezechilibra, iar unul adânc de peste 30 cm poate lua un autoturism.

CITEȘTE ȘI: E cod portocaliu de caniculă în vestul țării. Mâine avem cod roșu. Cum va fi vremea până vineri

Loading...