E cod portocaliu de caniculă în vestul țării. Mâine avem cod roșu. Cum va fi vremea până vineri

Ultima actualizare:

    După zile întregi de ploi și furtuni, România este lovită de primul vad de caniculă din acest an
După zile întregi de ploi și furtuni, România este lovită de primul vad de caniculă din acest an

România este lovită de primul val de caniculă din acest an, iar vestul țării fierbe deja la temperaturi de 40 de grade Celsius. Meteorologii au emis un cod portocaliu în cinci județe: Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, iar temperaturile extreme se vor menține pe parcursul a trei zile.

Trei zile de foc - 23, 24 și 25 iunie - au fost anunțate de meteorologi în vestul țării unde e cod portocaliu de caniculă dar și în întreaga țară, unde avem un cod galben de temperaturi ridicate. 

Pentru azi, 23 iunie, ANM a emis o avertizare meteo de vreme caniculară în vestul României. Este cod portocaliu de caniculă în 5 județe: Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin. Aici valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă și disconfortul termic accentuat. Se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 și 39 de grade, iar în cursul nopții nu vor coborî, în general, sub 22...25 de grade.

Joi și vineri (24 și 25 iunie), disconfortul termic se va accentua și în Oltenia, Maramureș și cea mai mare parte a Transilvaniei.

Temperaturi extreme în toată țara

În zilele de 23, 24 și 25 iunie valul de căldură va cuprinde treptat toată țara, iar disconfortul termic va fi ridicat. Miercuri (23 iunie), va fi caniculă în Banat, Crișana, Oltenia, Maramureș și în vestul și nord-vestul Transilvaniei, iar joi și vineri (24 și 25 iunie) în toate regiunile. Maximele termice se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, iar local minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade (nopți tropicale).


    Miercuri, 23 iunie, temperaturile vor atinge până la 40 de grade în vestul țăriiSursa foto: ANM
Miercuri, 23 iunie, temperaturile vor atinge până la 40 de grade în vestul țăriiSursa foto: ANM

Vremea miercuri, 23 iunie

Miercuri, vremea va fi deosebit de caldă pentru această perioadă în majoritatea regiunilor in țară, iar indicele de disconfort termic va depăși pragul critic de 80 de unități pe spații extinse în vestul și sud-vestul țării și local în sud și centru. În Carpații Orientali și în zonele adiacente, precumși în Muntenia, după-amiaza se vor forma nori, iar local vor cădea averse de ploaie însoțite de descărcări electrice și izolat grindină. Severitatea fenomenelor va fi mai accentuată în Muntenia. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 29 și 34 de grade în Transilvania și maramureș, 33-38 de grade în Banat, Crișana și Oltenia și 30-35 de grade în Muntenia, Dobrogea și Moldova. Pe litoral vom avea în jur de 27-29 de grade.

Vremea joi și vineri, 24-25 iunie

Joi canicula se intensifică în sud-vestul țării, unde temperaturile se vor apropia la aproximativ 2 grade de recordul național lunar și vor atinge izolat valoarea de 40 de grade Celsius. Instabilitate atmosferică vom avea doar în zonele montane. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperaturile maxime se vor situa între 31-36 grade în Transilvania și Maramureș, 35-40 de grade Celsius în Banat, Crișana și Oltenia, 32-37 de grade în Muntenia și Moldova, 28-33 de grade în Dobrogea. 

Vineri, vremea se va răci ușor în regiunile intracarpatice, pe măsură ce un pasaj frontal va aduce furtuni severe însoțite de grindină și intensificări ale vântului care temporar vor lua aspect de vijelie. În sud și sud- est astfel de fenomene se vor semnala spre seară și numai în mod izolat, iar în timpul zilei temperaturile se vor menține la valori deosebit de ridicate pentru această perioadă. Maximele termice se vor încadra între 29-34 de grade în Transilvania și maramureș, 32-37 de grade în Banat și Crișana, 35-39 de grade în Oltenia, 32-27 de grade în Muntenia și Moldova, 29-34 de grade în Dobrogea, scrie vremea.ro

COD GALBEN

În zilele de joi și vineri (24 și 25 iunie) valul de căldură va cuprinde toată țara, iar disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În Muntenia, Dobrogea, Moldova și estul Transilvaniei maximele termice se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, iar local minimele nu vor coborî sub 20 de grade.

În zonele montane și pe arii mai restrânse în restul țării, mai ales după-amiaza și seara, vor mai fi perioade cu instabilitatea atmosferică ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și căderi de grindină.

COD PORTOCALIU

Joi și vineri (24 și 25 iunie) în sud-vestul și centrul țării, valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă și disconfort termic accentuat. Se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 și 39 de grade în Oltenia și între 35...37 de grade în cea mai mare parte a Transilvaniei. Valorile nocturne nu vor coborî, în general, sub 20...22 de grade.


    Jumătate de țară fierbe la temperaturi ce se apropie de recordul perioadeiSursa foto: ANM
Jumătate de țară fierbe la temperaturi ce se apropie de recordul perioadeiSursa foto: ANM

COD ROȘU

Joi și vineri (24 și 25 iunie) în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei. Acestea vor fi cuprinse între 39 și 41 de grade, iar în nord-vest între 35 și 38 de grade. În cursul nopții valorile termice nu vor coborî, în general, sub 20...24 de grade.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net