«Cumințenia Pământului» a ajuns în Belgia. Klaus Iohannis a luat avionul privat ca s-o vadă

Ultima actualizare:

    „Cumințenia Pământului”, după o telenovelă ce durează de peste 3 ani, încă nu a fost cumpărată de statul român de la prroprietarii eiFoto: Inquam photos
„Cumințenia Pământului”, după o telenovelă ce durează de peste 3 ani, încă nu a fost cumpărată de statul român de la prroprietarii eiFoto: Inquam photos

„Cuminţenia Pământului", opera lui Constantin Brâncuşi, va putea fi admirată în cadrul celei mai ample retrospective dedicate artistului român în Belgia, „Brâncuşi, sublimarea formei", care va fi deschisă miercuri, 2 octombrie 2019 la Centrul Bozar din Bruxelles, în cadrul Festivalului Internaţional de Arte EUROPALIA. Președintele Klaus Iohannis va fi prezent la inaugurare, motiv pentru care s-a deplasat la Bruxelles, marți, cu un avion privat.

Peste 25 de sculpturi semnate de Constantin Brâncuşi au fost împrumutate pentru expoziţia din cadrul festivalului Europalia, de la cele mai importante muzee ale lumii, între care: Tate Gallery din Londra, Muzeul Rodin şi Centrul Pompidou din Franţa, Muzeul Hirshhorn din Washington şi Muzeul Guggenheim din New York, scrie news.ro. Curatorul expoziției dedicate lui Brâncuși este Doina Lemny, doctor în istoria artei şi curator-şef la Atelierul Brâncuşi din cadrul Muzeului Național de Artă Modernă Centrul Pompidou din Paris.

De asemenea, lucrări importante au fost împrumutate de la Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul de Artă din Craiova, dar şi o lucrare din colecţia Academiei Române. Întreaga colecţie, expusă la Centrul Bozar pe o suprafaţă de 1.500 mp, cuprinde peste 250 de obiecte, lucrări, fotografii, schiţe, documente. România, ţară invitată de onoare a celei de-a 27-a ediţii a Festivalului Internaţional de Arte Europalia din Belgia, va prezenta din octombrie, timp de patru luni, până în 2 februarie 2020, peste 250 de evenimente culturale: expoziţii, spectacole, concerte, în Belgia, dar şi în alte ţări - Regatul Unit al Marii Britanii, Franţa, Olanda, Luxemburg şi Germania. 

Expoziția va dura până în 20 ianuarie 2020

În privința retrospectivei „Brâncuși, sublimarea formei”, printre operele brâncușiene prezente în expozitie se numără "Somnul", "Rugăciune" - comandă pentru un monument funerar din Cimitirul Dumbrava de la Buzău, prima lucrare din seria "Sărutul" ("Fragment de capitel"), prima "Pasăre măiastră", lucrări din seriile "Peștele", "Leda", "Muzelor adormite", "Danaidelor". Și, surpriză, „Cumințenia Pământului”, mult discutata sculptură pe care statul român încă nu a fost capabil să o cumpere de la proprietarii ei. Expoziția va dura până în 20 ianuarie 2020. La inaugurarea Festivalului și, implicit, a evenimentului dedicat lui Brâncuși, va fi prezent și președintele Klaus Iohannis care, conform adevarul.ro, în cursul zilei de marți, s-a deplasat la Bruxelles la bordul unui avion privat de tip Embraer Legacy 650, înregistrat în Luxemburg, închiriat de Administrația Prezidențială în lipsa unei aeronave potrivite pentru un președinte de țară. 

image
image
image
image
image
image
contor curent jpg
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
elvira godeanu vila jpg
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
Alimente nocive pentru ficat FOTO Shutterstock jpg
rsz delta dunarii jpg
vize jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net