Cum se fac cele mai bune sarmale de post. Reţeta Sandei Marin

sarmale_cu_orez-post.jpg

sarmale_cu_orez-post
Printre rețetele tradiționale românești din cartea Sandei Marin este și cea pentru sarmale de post, cu orez, foarte potrivită în zilele de post
FOTO: adevarul.ro

În Postul Paștelui, sarmalele cu orez nu lipsesc de pe masa multor români. Iată o reţetă din celebra carte de bucate a Sandei Marin! Sunt foarte bune şi fără a fi încălzite, mulţi preferând să le consume reci.

Gospodinele se dau peste cap să gătească preparate gustoase, chiar dacă suntem în post și nu se consumă alimente de proveniență animală. În celebra carte de bucate românești a Sandei Marin, adevarul.ro a găsit o rețetă pentru sarmale de post.

Cele mai bune sarmale de post cu orez

În anul 1936, Cecilia Maria Zapan (născută Simionescu) a publicat o carte de bucate românești, cu 10.000 de rețete culinare cunoscute în bucătăria românească. Nefiind sigură de succesul cărții și din dorința de a nu își face de râs soțul, doctor în chimie, și tatăl, profesor universitar, a semnat cartea cu pseudonimul Sanda Marin.

Printre rețetele tradiționale românești din cartea Sandei Marin este și cea pentru sarmale de post, cu orez, foarte potrivită în zilele de post.

Ingrediente

O varză mare, 2 cepe, 1 ceaşcă orez, sare, piper, verdeaţă tocată, 1 linguriţă boia de ardei sau 1 lingură bulion de roşii, 3 linguri ulei

Mod de preparare

  • Ca şi cele cu carne, sarmalele cu orez se pot face din varză acră sau din varză dulce.
  • Varza acră se spală cu apă rece, iar cea dulce se opăreşte cu borş.
  • Se prăjeşte uşor în ulei ceapa tăiată mărunt. Când a început să se îngălbenească, se adaugă orezul ales şi spălat.
  • Se stinge cu o ceaşcă de apă.
  • Se pune sare, piper, verdeaţă tocată (după gust se poate adăuga o mână de stafide fără sâmburi, alese şi spălate).
  • Între timp se pregăteşte varza, se fac sarmale şi se aşază în cratiţă, după ce s-a pus pe fund un rând de varză tăiată mărunt.
  • Deasupra se mai pune un rând de varză.
  • Se toarnă apă la cele făcute cu varză acră și borş la cele cu varză dulce.
  • Se pun puţin bulion sau boia şi două linguri de ulei.
  • Se dau sarmalele la cuptor să fiarbă înăbuşit circa 1 oră.
  • Când orezul este fiert, se dau la o parte.
  • Se servesc reci.

Citește și:

Cine a fost cu adevărat Sanda Marin, cea mai pricepută gospodină din România

Ardei umpluţi de post. Reţeta măicuţelor de la Mănăstirea Prislop

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1