Cum poți vedea ploaia de meteori Orionide

Ultima actualizare:

    Spectacolul Orionidelor se va vedea cel mai bine în această noapte și mâine noapte, între orele 1.30 - 2.00, din locuri cât mai îndepărtate de lumina localitățilorFoto:Shutterstock
Spectacolul Orionidelor se va vedea cel mai bine în această noapte și mâine noapte, între orele 1.30 - 2.00, din locuri cât mai îndepărtate de lumina localitățilorFoto:Shutterstock

Unul dintre cele mai impresionante spectacole ale cerului va atinge apogeul între zilele de luni, 21octombrie şi marți, 22 octombrie, când va fi cel mai vizibilă ploaia de meteori Orionide. Ea va putea fi văzută cel mai bine în locuri îndepărtate de luminile orașelor.

Ploaia de meteori denumită Orionide e format din particule provenite de la cometa 1P/Halley, cunoscută sub numele de Cometa Halley, corp ceresc care trece prin apropierea Terrei la fiecare 75 - 76 de ani. Pe măsură ce cometa îngheţată se îndreaptă către Soare, lasă în urma sa praf de cometă, cu care Pământul, în timpul deplasării pe orbită în jurul Soarelui, se intersectează în anumite momente ale anului. Orionidele produc până la 30 de meteori pe oră. Orionidele sunt denumite astfel după direcţia din care par să radieze, care este aproape de constelaţia Orion, vizibilă cel mai bine în luna octombrie, în jurul orei 02:00 a.m.. Cea mai bună vizibilitate va fi pe 21 şi 22 octombrie, adică în nopțile de astăzi și de mâine. Orionidele sunt vizibile din orice punct al planetei, pe toată suprafaţa boltei cereşti. Odată localizată pe harta cerească constelaţia Orion, punctul din care radiază ploaia de meteori este situat lângă „sabia lui Orion”, la nord de umărul său stâng (steaua Betelgeuse).

Ploaia de meteori Orionide poate fi observată pe la ora 2 noaptea

Aşa cum se întâmplă de obicei în cazul spectacolelor cereşti nocturne, poluarea luminoasă poate stânjeni observarea Orionidelor. Cel mai bun punct de observaţie este departe de luminile oraşelor, în jurul orei 1:30 – 2.00 noaptea, cu ochiul liber, fără binoclu sau telescop, întrucât aceste instrumente sunt proiectate pentru observarea obiectelor fixe de pe cer. Unele Orionide sunt foarte strălucitoare şi rapide, trecând cu o viteză de până la 238.000 km/h, cu şase kilometri la oră mai lent decât Leonidele, cea mai rapidă ploaie de meteori a anului. Deşi conform opiniei generale, se crede că meteorii mai strălucitori sunt fragmente care vor ajunge pe Pământ, acest lucru nu se poate întâmpla în cazul Orionidelor. Aceste mici fragmente de cometă - unele de mărimea unui grăunte de nisip - sunt denumite meteoroizi. Când pătrund în atmosfera Pământului devin meteori. Meteorii se încălzesc în urma frecării cu particulele din atmosfera terestră, ceea ce face vizibilă coada luminoasă, fenomen ce a dus la denumirea populară de ''ploaie de stele căzătoare''. Cea mai mare parte a meteorilor se dezintegrează înainte să ajungă în apropierea suprafeţei terestre. Doar puţinii dintre aceştia care ajung pe Pământ se numesc meteoriţi.

image
image
image
image
image
image
echinoctiul 2019 primavara jpeg
ninsori si ger in martie getty jpg
copii calatorie avion jpg
3 lacul ursu jpg jpeg
Mesaje de la ingeri pentru zodii  Ce nativi sunt binecuvantati pana in toamna ghinionul nu se atinge de ei jpg
cirese 250 lei kg jpg
japoneza shutterstock 1824440588 jpg
iasi oras romania jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net