Cum arată Catedrala Neamului la doi ani de la sfințirea altarului. Ce mai este de făcut

lucrari-catedrala-nationala-noiembrie_2020.jpg

Catedrala Neamului noiembrie 2020
Catedrala Neamului după 10 ani de la începerea lucrărilor și la doi ani de la sfințirea altarului
Foto: basilica.ro/Iulian Dumitrașcu
Citeste tot despre: 

S-au împlinit doi ani de la sfințirea Catedralei Neamului. Ce s-a întâmplat de atunci la imensa biserică și ce mai este de făcut până va fi gata a explicat într-un interviu preotul Nicolae Crîngașu, reprezentantul Patriarhiei Române pe șantierul Catedralei Neamului. El face parte din echipa coordonatoare a lucrărilor de execuție asupra lăcașului de cult din 2010, de la începerea șantierului. Mai mult, preotul este în echipa care a început să se ocupe de proiectul catedralei încă din anul 1994.

”S-a lucrat foarte mult în acești doi ani, pentru că ritmul în care am lucrat aici a fost unul intens, cu un volum mare de lucrări, așa încât în intervalul acesta de la sfințirea din 2018 au apărut multe alte lucrări noi, unele încheiate, altele în curs de finalizare, altele la început. Am evoluat cu unele lucrări de mare importanță așa cum le considerăm noi, cum ar fi lucrările care asigură închiderea catedralei în așa fel încât să nu mai plouă în interior; în 2018 catedrala nu avea acoperiș”, a declarat preotul Nicolae Crângașu conform basilica.ro. În prezent, se fac lucrări de pictură în interior, tencuiri și placări cu piatră la exterior. Se muncește la subsoluri și la spațiile exterioare ale catedralei.

acoperis-turle.jpg

Turla pantocrator
Turla cea mare a catedralei pe care se va pune crucea și care va duce înălțimea bisericii la 120 de metri

pictura.jpg

Continuă pictarea pereților altarului
Pictarea pereților altarului va fi finalizată în martie-aprilie 2021

detaliu_perete-1.jpg

Se lucrează la finisarea pereților
La pereți se lucrează la finisaje inclusiv la ferestre și la elementele arhitecturale

Ce lucrări mai trebuie realizate la Catedrala Neamului

 

”Pentru a finaliza acoperișul pe pronaos ar trebui să avem terminate bazele turlelor Clopotniță și Pantocrator, pentru că aceste acoperișuri se racordează la peretele de la baza turlelor. Acolo, mai avem lucrări de executat: de tencuire, de montare a elementelor decorative arhitecturale din piatră de Vratza și până nu încheiem aceste lucrări nu putem să terminăm cu acoperișul. Am pictat bolta altarului și o mare parte din pereții sfântului altar, pe care sperăm să- i pictăm în totalitate până în martie-aprilie 2021”, a anunțat reprezentantul Patriarhiei pe șantierul catedralei. Nicolae Crângașu a spus că în 2021 se va lucra la interior la tencuieli în zona absidelor. La exterior se lucrează la tencuială, la montarea elementelor arhitecturale, a pavajului exterior pe platforma circulabilă din jurul clădirii și la acoperirea celor două porticuri rămase neterminate.

 

Unde va fi altarul de vară al Catedralei Neamului

 

Muncitorii lucrează și la partea de vest a imensei biserici, pentru închiderea definitivă a platformei din față și unde va fi realizat”altarul de vară”al catedralei. Potrivit părintelui Crângașu, altarul exterior va fi închis de patru porticuri: două sunt deja executate, dar încă nu au acoperiș, și încă două puțin arcuite în partea de Vest spre strada Izvor.

preotul-nicolae-crangasu.jpg

Preotul Nicolae Crângașu
Preotul Nicolae Crângașu este reprezentantul Patriarhiei pe șantierul Catedralei Neamului

Când va fi pusă crucea cea mare a Catedralei Neamului

 

Crucea de pe turla Pantocrator – cel mai înalt punct al Catedralei (120 m) – va fi așezată când se vor încheia toate lucrările la turle.”În momentul de față lucrările pe care le facem la înălțime le alimentăm cu macaraua care este montată pe baza Turlei Mari sau Pantocrator. Dacă am monta crucea pe Turla Mare, macaraua, în rotirea ei, s-ar lovi de ea. Motiv pentru care după ce vom termina totul, vom da jos schelele și nu vom mai avea nevoie deloc de macara o să demontăm macaraua actuală și o să montăm crucea pe turla mare cu o altă macara care va fi amplasată lângă catedrală. Acest lucru s-ar putea întâmpla în lunile martie-aprilie 2021, în funcție de condițiile meteo, de lucru”, a dezvăluit preotul Crângașu.

 

Catedrala Neamului va avea panouri fotovoltaice

 

Catedrala va fi ecologică și va dispune de tehnologie de ultimă generație. Au fost achiziţionate şi montate centrale de tratare a aerului care vor avea funcții în purificarea, încălzirea, recircularea aerului din catedrală.”Este prevăzută şi montarea de panouri fotovoltaice. Dacă între timp apar tehnologii noi, echipamente noi, dorim să le adoptăm pe cele noi ca până la momentul execuției să facem tot ceea ce este mai bun și mai prietenos cu mediul”a spus reprezentantul Patriarhiei

 

Citiți și

 

Zeci de mii de credincioşi şi 2.000 de oficiali, la Slujba de Sfinţire a Catedralei Naţionale

 

Epidemia de coronavirus nu a oprit lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului

Loading...
 
 

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1