Epidemia de coronavirus nu a oprit lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului

Ultima actualizare:

    Lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului vor mai dura patru aniFoto: basilica.ro
Lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului vor mai dura patru aniFoto: basilica.ro

În această perioadă activitatea pe majoritatea șantierelor s-a oprit și numeri pe degetele de la o mână unde mai este mișcare. În această din urmă categorie intră și cel mai mare șantier din România, cel de lângă Palatul Parlamentului, unde se ridică Catedrala Mântuirii Neamului și unde o mână de oameni se încăpățânează să-și facă treaba.

”Dacă înainte de apariția epidemiei de coronavirus aici munceau 600 de oameni, acum doar 10 angajați mai trebăluiesc în condiții de maximă siguranță”, ne-au declarat surse din cadrul Patriarhiei.”Toți au măști și păstrează distanța care le permite să fie în afara oricărui pericol”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu. Aceștia lucrează la exterior pe acoperiș, la finisarea turlei pantocrator, cea mai înaltă dintre cele opt ale giganticei biserici și la interior la pictarea altarului.

Care este stadiul Catedralei Mântuirii Neamului

Până la apariția epidemiei de coronavirus, se efectuau în exterior lucrări la porticurile din partea de nord și sud, la subsolurile adiacente din zona de nord și de est a catedralei și pe acoperiș la finisarea turlelor. În interior continua pictarea altarului și a zonei din jurul său.”Mai avem foarte puțin și finalizăm bolta Altarului, care are o suprafață foarte mare, de aproximativ 950 mp. Între timp, am avansat lucrările pentru pereții verticali, unde sunt suprafețe foarte mari. În momentul de față avem finalizate cele două scene din absida Altarului: «Cortul Mărturiei» și «Îm­părtășirea Apostolilor». Au început lucrările la celelalte scene mai mici, dar deocamdată lucrăm la ornamente, la tot ce înseamnă partea de decor. De asemenea, am făcut câteva propuneri pentru zona cor­nișei, de la zona +27m. În principiu, mergem înainte cu iconografia de la zona Altarului. În șantier avem o echipă de 8 persoane care montează ce se realizează, iar restul efectivului de 30 de persoane lucrează în atelier, special pentru acest proiect”, explica la începutul lunii șeful echipei de pictori, Daniel Codrescu pentru basilica.ro.

Catedrala Națională este programată a se finaliza în 2025 și va avea lungimea de 126,10 de metri, lățimea (la abside) 67,70 m, iar înălțimea de 120 m. Ridicarea bisericii a început în urmă cu 10 ani și a înghițit până acum 110 milioane de euro

Citiți și

Clopotele Catedralei Mântuirea Neamului vor fi trase pentru prima oară la sosirea Papei Francisc

Catedrala Mântuirii Neamului, cel mai mare șantier din România, la 10 ani de la inaugurare

image
image
image
image
image
image
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
image
actualitate.net
image
actualitate.net