Covid-19. La ce risc ne expunem când mergem la cumpărături și cum prevenim îmbolnăvirea

Ultima actualizare:

    Când mergi la cumpărături, evită raioanele care sunt aglomerate și așteaptă ca mulțimea să se disperseze
Când mergi la cumpărături, evită raioanele care sunt aglomerate și așteaptă ca mulțimea să se disperseze

Covid-19, cum mai este denumit noul coronavirus din China, ne poate infecta atunci când mergem la cumpărături, în magazine, supermarket-uri și hypermarket-uri. Este adevărat că ne expunem unui risc atunci când ieșim din case, dar acesta poate fi mult diminuat. Uite cum să ne ferim de îmbolnăvire!

Indiferent de cât de mult ne-am dori să stăm în casă pentru a ne proteja de infectarea cu coronavirus, tot trebuie să ieșim, din când în când, la cumpărături. Avem nevoie de alimente de bază, de apă, de anumite medicamente de la farmacie sau produse de igienă. Însă, odată ce am intrat în supermarket, riscul de a ne îmbolnăvi crește. Iată cum să ne ferim și ce măsuri de prevenție să luăm.

Cum se răspândește coronavirusul în spații mici și închise

Într-un magazin mic, de cartier, un butic de la colțul blocului sau al străzii intră, zilnic, foarte multe persoane. Mai multe decât intrau înainte de declanșarea epidemiei. Iar asta dintr-un motiv foarte simplu: oamenilor li se cere de către autorități să stea mai mult în casă, iar când ies la cumpărături să o facă în magazine cât mai apropiate de locuință. Dacă stai într-o zonă în care ai magazine mici, dar de unde te poți aproviziona cu tot ce-ți trebuie, nu ai nici un motiv să pleci în celălalt colț al orașului. Teoretic. Așadar, coborâm din bloc și dăm o fugă până la supermarket. E aproape și găsim de toate. Numai că așa cum procedăm noi procedează și alții. Motiv pentru care magazinul primește mai mulți clienți pe zi. Evident, odată cu aglomerarea, crește și riscul de îmbolnăvire a persoanelor sănătoase. Și chiar dacă nu ar fi aglomerat, posibilitatea ca cineva bolnav să-și fi făcut cumpărăturile aici este foarte mare. Iar dacă mai și tușeșete sau strănută, dacă atinge rafturile, produsele, fructele și legumele, riscul să te îmbolnăvești și tu crește foarte mult. Iată un motiv pentru care este recomandat să-ți faci cumpărăturile pe o săptămână întreagă și să nu cobori zilnic din casă pentru a-ți lua diverse mărunțișuri.

Cât de sigur este să mergem la hypermarket

Și la hypermarket – un magazin mare, spațios – există riscul de a te îmbolnăvi de coronavirus. Iar asta pentru că aici, cel puțin la sfârșit de săptămână, se aglomerează. Dacă dintr-un butic de la colțul blocului luăm apă, dulciuri, pâine, cafea, bere, țigări, câteva legume sau fructe, dintr-un hypermarket cumpărăm carne, lapte și diverse produse lactate, detergenți, produse de curățenie, produse de igienă personală, diverse produse pentru bebeluși și multe alte lucruri pe care nu le găsim în altă parte. Iată cum se formează cozi la casele de marcat. Iată cum se aglomerează printre rafturi și raioane.

Cât de sigură este livrarea la domiciliu

Livrarea produselor alimentare la domiciliu pare cea mai sigură modalitate prin care poți face azi cumpărăturile. Însă și aici te expui unui risc, deoarece pachetele comandate sunt manipulate de diverse persoane – de la cele care se ocupă de ambalarea produselor până la curierul care ți le aduce la ușă. Dar poți rezolva și această problemă. În primul rând, achită contravaloarea online, cu cardul, iar apoi anunță curierul să-ți lase cumpărăturile la ușă și să plece. Pare exagerat, dar nu pierzi absolut nimic dacă procedezi așa. Apoi, odată ce ai intrat în posesia cumpărăturilor, scoate-le din ambalaje pe cele care-ți permit acest lucru: cafeaua poate fi turnată direct în borcanul unde o păstrezi de obicei (iar ambalajul se aruncă), cerealele se scot din cutiile de carton sigilate și se păstrează în acea pungă din plastic în care vin, de fapt, ambalate, ouăle se păstrează într-un castron adânc, în frigider, legumele și fructele se „aruncă” direct în chiuvetă, fără să le atingi și se spală bine cu multă apă. Apoi, se șterg cu un prosop de hârtie care absoarbe umezeala și se țin la uscat câteva ore ca să nu putrezească în lada din frigider.

Cum prevenim îmbolnarirea cu Covid-19 când mergem la magazin

Chiar dacă ne expunem unui anumit risc, acesta poate fi mult diminuat dacă ne luăm câteva măsuri de protecție simple, dar eficiente:

  • În primul rând, ar trebui să ne facem cumpărăturile pentru o săptămână întreagă, dar asta nu înseamnă să vandalizăm magazinele, să golim rafturile și să cumpărăm în cantități industriale. Asta însemnă să fim cumpătați și să ne facem o listă cu produsele de care avem nevoie, dar și cu cantitățile necesare.
  • În al doilea rând, va trebui să purtăm, pe cât se poate, o mască de protecție și mănuși de unică folosință, pe care să le aruncăm imediat ce am ieșit din magazin.
  • Păstrează distanța față de celelalte persoane din magazin, cel puțin doi metri. Nu atinge pe nimeni, nu lăsa pe nimeni să te atingă. Nu lua din mâna altei persoane binevoitoare alimente, fructe, legume, pungi de plastic sau orice alte obiecte cu care acestea ar putea să te servească. De exemplu, dacă nu ajungi la un produs aflat pe raftul de sus, renunță la el dacă se poate, iar dacă nu, cere o scară. În multe magazine astfel de scări care să ajute clienții sunt la vedere.
  • Nu proba lucruri în cabina de probă, dacă mergi la hypermarket și cumperi haine. Nu intra deloc în cabina de probă.
  • Încearcă să atingi cât mai puține obiecte și suprafețe. Rezumă-te doar la produsele pe care dorești să le cumperi.
  • Gândește-te bine înainte de a lua un aliment de pe raft și, pe cât se poate, nu te mai răzgândi odată ce l-ai atins. Nu este în regulă să iei produsele, iar apoi să le reașezi la locul lor pentru că nu ești hotărțt ce să cumperi. Odată ce le-ai luat, pune-le în cărucior și părăsește zona respectivă. În acest fel, protejezi alți cumpărători care nu vor fi nevoiți să atingă produsele după tine.
  • Evită zonele aglometare și așteaptă ca oamenii să se disperseze înainte de a ajunge și tu acolo. De exemplu, dacă ai de cumpărat cartofi, iar lângă lădițele cu legume sunt mulți oameni, așteaptă ca aceștia să plece și abia apoi du-te și tu. Între timp, îți poți afce alte cumpărături. Poate la raionul de pâine nu este nimeni.

Citește și: 

Premierul Orban şi noul ministrul sănătăţii Nelu Tătaru, salut inedit

Așa arată noua declarație cu care ieși din casă! Modelul a fost simplificat

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
WhatsApp Image 2024 04 20 at 09 53 05 jpeg
image
image
image
image
image
image
suflet pixabay jpg
Boieri fanarioţi călare şi o trăsură cu o familie de boieri de prim rang; desen de Chevalier Auguste de Henikstein
cavou Iulia Hasdeu jpg
virnant jpeg
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net