Cine sunt romanii care vor primi mască de protecție gratuit

persoane-in-parc.jpg

Persoane care se plimbă în parc și poartă măști de protecție
Măștile de protecție vor fi distribuite gratuit anumitor categorii de persoane

Masca de protecție va fi distribuită gratuit pentru anumite categorii de persoane, au decis autoritățile, care au luat în calcul faptul că nu toți românii vor avea bani pentru a și le cumpăra din magazine. Iată cine va beneficia de ele fără a plăti vreun leu.

Odată cu intrarea în vigoare a stării de alertă, masca de protecție devine un accesoriu obligatoriu în spațiile publice închise și în mijloacele de transport public. Însă, anumite persoane nu vor trebui s-o cumpere din magazine. Este vorba despre categoriile defavorizate.

Cine sunt romanii care vor primi mască de protecție gratuit

Guvernul va distribui gratuit măști de protecție persoanelor defavorizate, a decis, miercuri, 20 mai, Parlamentul ca amendament la Hotărârea de Urgență privind starea de alertă. Măștile vor fi distribuite de către Ministerul Sănătății, în urma cererilor venite din partea autărităților locale. Uite cine le va primi!

 • Familiile și persoanele singure cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat;
 • Familiile care primesc alocație pentru susținerea familiei;
 • Șomerii care primesc indemnizație de șomaj în cuantum lunar de 450 de lei, inclusiv șomerii care sunt înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și nu primesc indemnizație de șomaj;
 • Pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi, obținute din pensie sau, după caz, din pensii cumulate, sunt de până la 450 de lei pe lună inclusiv;
 • Pensionarii sistemului public de pensii, beneficiari ai indemnizației sociale pentru pensionari, al căror venit este de 450 de lei pe lună inclusiv;
 • Persoanele beneficiare ale prevederilor Legii nr 49/1991 privind acordarea de indemnizații și sporuri invalizilor, veteranilor și văduvelor de război. Aici intră și persoanele care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcției Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961, persoanele persecutate politic de dictatura instaurată cu începere din 6 martie 1945, persoanele deportate sau foștii prizonieri.
 • Persoanele cu handicap grav și accentuat, adulți și copii care nu beneficiază de îngrijire în servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private;
 • Persoanele fără venituri sau ale căror venituri nete lunare realizate sunt de până la 450 de lei lună, de persoană, inclusiv.

Măști gratuite pentru toți românii? Ce lege a adoptat Senatul

Senatul a adoptat marţi, 19 mai, în calitate de primă Cameră sesizată, o propunere legislativă care prevede acordarea de măşti de protecţie, gratuit, fiecărui cetăţean român, pentru a se proteja de noul coronavirus, transmite Digi24. Legea a fost inițiată de deputați PSD și Pro România și trebuie aprobată de Camera Deputaților. Guvernul anunțase o inițiativă similară, destinată însă numai persoanelor fără posibiltăți materiale.

Distribuţia măştilor ar urma să fie realizată de compania Unifarm SA, prin Direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, către autorităţile publice locale.

"Autorităţile publice locale se vor asigura de distribuirea către fiecare cetăţean a setului de 30 măşti de protecţie în mod gratuit", mai arată iniţiativa legislativă.

Propunerea legislativă, iniţiată de mai mulţi parlamentari de la PSD şi Pro România, printre care Marcel Ciolacu, Victor Ponta, Alfred Simonis şi Nicolae Bănicioiu, va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. Până atunci însă, mască de protecție vor primi gratuit doar românii cu venituri foarte mici. 

Citește și: 

VIDEO Cum îți faci singur acasă măști de protecție

Cine nu este obligat să poarte mască în starea de alertă

Loading...
 
 

Citește și

 • Avertismentul vine din partea medicilor din cadrul Ministerelor Sănătăţii din China şi Marea Britanie. Un tânăr de 26 de ani care a alergat 5 km cu masca pe faţă a ajuns la urgenţe şi era cât pe ce să moară, în Wuhan, provincia Hubei.

 • Automat masti de protectie

  Napolitane și sucuri, cum erați obișnuiți? Nu, de la acest automat puteți cumpăra măști de protecție împotriva noului coronvirus. Un prim dispozitiv cu măşti chirugicale, mănuşi şi gel dezinfectant a fost deschis la Sibiu în Piaţa Cibin. Vor fi instalate asemenea automate şi în Bucureşti, Constanţa sau Suceava.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1