Cele trei taxe pe care le pregătește guvernul Ciucă pentru a face rost de bani pentru măsurile sociale dorite de PSD

Ultima actualizare:

    Ministerul de Finanțe va avea până în 2023 un șef de la PSD iar partidul vrea noi taxe și renunțarea la multe facilități fiscaleFoto: adevărul.ro
Ministerul de Finanțe va avea până în 2023 un șef de la PSD iar partidul vrea noi taxe și renunțarea la multe facilități fiscaleFoto: adevărul.ro

Încep să se afle și lucrurile mai puțin plăcute care îi așteaptă pe români odată cu instalarea guvernului Ciucă. Noul Executiv pregăteşte cel puțin trei noi dări pentru români: taxa pentru pensia mai mare de 4000 de lei, taxa de primă înmatriculare, taxa de solidaritate. În plus, se va încerca din nou eliminarea scutirilor pentru sectoarele IT și construcții

Noua coaliţie face deja planuri pentru a aduce bani mai mulţi la buget în 2022, motiv pentru care pregăteşte mai multe taxe noi, scriu cei de la antena3.ro. Mai mult, se va încerca din nou eliminarea unor facilități fiscale iar primele pe listă sunt cele pentur sectoarele IT și construcțiilor. Măsura a fost încercată și de guvernele PSD și PNL-UDMR-USR dar nu s-a reușit.  

PSD are Ministerul Finanțelor și vrea schimbări în politica de taxe

Noul Executiv va trebui nu numai să găsească bani pentru cheltuielile de final de an, dar să facă bugetul de anul viitor. Pentru a face rost de bani pentru 2022, PSD vrea iar PNL a acceptat, introducerea mai multor taxe prin care statul ar trebui să adune mai mulți bani la bugetul de stat. PNL-istul Dan Vâlceanu și Sorin Grindeanu de la PSD, cei care au redactat partea financiară a programului de guvernare, deja au bătut în cuie trei noi taxe: taxa pe pensie mai mare de 4.000 de lei, taxa de primă înmatriculare, taxa de solidaritate şi eliminarea beneficiilor pentru cei din IT şi construcţii. 

-Taxa pe pensia de peste 4000 de lei: toate pensile care depășesc acest prag vor fi impozitate cu 10% pentru contribuții la sănătate. Această taxă anulează direct creșterea de 10% promisă prin pachetul social de către noua coaliție. 

-Taxa de primă înmatriculare: este prevăzută și în PNRR, scopul ei este de a descuraja înmatricularea mașinilor mai vechi de 15 ani și implicit înnoirea parcului auto. Încă sunt discuții, dar există două posibilități de implementare: taxa la prima îmatriculare sau impozit în funcție de emisiile de dioxid de carbon. 

-Taxa de solidaritate: noua coaliție a discutat despre această taxă, care privește impozitarea în primul rând a companiilor cu cifră de afacere mare, peste 100 milioane de euro.  

Noua coaliție spune că este nevoie de o astfel de taxă pentru că în anul 2022 vor trebui să investească 7% din PIB, să crească salariile și pensiile. Noua taxă ar aduce 1,4-1,6 miliarde de euro pe an la buget. 

Propuneri pentru eliminarea de facilități fiscale 

Eliminarea beneficiilor pentru construcții - noua coaliție dorește eliminarea scutirii impozitului pe venit, cei 10% din salariu, angajaților din IT, dar și eliminarea scutirii impozitelor angajaților din construcții. În prezent, salariul minim în construcții este de 3000 de lei net, fără să fie impozitat. Statul pierde prin aceste facilități aproximativ 614 milioane de euro pe an. 

Citiți și

PNL încearcă să negocieze cu PSD un pact pe trei ani. Klaus Iohannis a cerut guvern format din cele două partide

PNL a convins PSD să modifice creșterile pentru pensii, salarii și alocații. Ce s-a stabilit despre premierul României

image
image
image
image
image
image
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net