Cea mai mare pensie din țară pe baza contributivității: 33.000 de lei

calcul-pensie.jpg

Cea mai mare pensie calculată în funcție de vechime și contribuție depășește 33.000 de lei
Cea mai mare pensie calculată în funcție de vechime și contribuție depășește 33.000 de lei

România are puțin peste 4,6 milioane de pensionari a căror pensie medie este de 1.586 de lei. Dar sunt și vârstnici care o duc bine. Au avut salarii foarte mari la viața lor, au plătit contribuții pe măsură, astfel că la bătrânețe se bucură de un venit consistent. Cea mai mare pensie din țară pe baza contributivității este de peste 33.000 de lei.

În sistemul public de pensii asigurarea este obligatorie, prin efectul legii, pentru anumite categorii de persoane şi facultativă pentru persoanele care doresc să-şi completeze venitul asigurat sau să realizeze stagiu de cotizare.

Asiguraţii au obligaţia să plătească contribuţii de asigurări sociale şi au dreptul să beneficieze de prestaţii de asigurări sociale, conform legii. Cu cât venitul este mai mare în perioada activă, cu atât pensia va fi mai mare. 

Cea mai mare pensie din țară pe baza contributivității: 33.000 de lei 

Potrivit datelor Casei Naționale de Pensii Publice, cea mai mare pensie plătită doar în funcţie de principiul contributivităţii se ridică la 33.235 de lei brut.  

Din această sumă se scad 2.000 de lei și statul aplică un impozit pentru 31.235 lei. Valoarea obţinută se scade din cuantumul brut al pensiei și rezultă astfel pensia netă. 

Pensiile mari se impozitează cu 10%

A doua cea mai mare pensie stabilită doar în funcţie de plata contribuției este de 28.500 de lei brut.

De asemenea, alte opt persoane au pensii peste brute de 25.500 lei, tot calculate pe baza contributivității, în timp ce peste 27.000 de pensionari cu pensii de peste 5.000 de lei brut lunar.

Dar cei mai mulți, din păcate, au pensii între 1.000 și 1.500 de lei, după o viață de muncă. Dacă îi luăm și calcul și pe magistrați, atunci cea mai mare pensie brută ajunge la 78.600 de lei.

 

Citește și: 

https://www.click.ro/totul-despre-pensiile-speciale-cati-bani-scot-romanii-din-buzunar-pentru-traiul-de-lux-al

https://www.click.ro/vedete/romanesti/ce-pensii-ridicole-au-artistii-nostri-maria-dragomiroiu-cum-sa-traiesc-cu-banii

 

 

 

 

 

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1