Cea mai bună ciorbă de lobodă dreasă cu iaurt. Rețeta lui Radu Anton Roman

ciorba_de_loboda.jpg

ciorba_de_loboda
Delicioasă şi uşor de preparat, ciorba de lobodă este nelipsită primăvara de pe mesele românilor
FOTO: adevarul.ro
Citeste tot despre: 

Cum vine primăvara, românii obișnuiesc să mănânce leurdă, spanac, ștevie, urzici și alte plante pline de vitamine. Delicioasă şi uşor de preparat, ciorba de lobodă este nelipsită primăvara de pe mesele românilor. Rețeta lui Radu Anton Roman.

Delicioasă şi uşor de preparat, ciorba de lobodă este nelipsită primăvara de pe mesele românilor. Bogată în vitamine, mâncarea se face cât ai clipi. Reţeta gustosului preparat o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Cum faci cea mai bună ciorbă de lobodă dreasă cu iaurt

Iată ce nota regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia) despre acest fel de mâncare.   ”Toată România, din martie până prin mai, lasă deoparte orice tradiţie şi experienţă rafinat-regională pentru a se îneca în ciorba de lobodă (sau ştevie, măcriş, urzici, păpădie, podbal, untişor), un fluviu naţional. Simbol al primăverii, aceste buruieni au fost înzestrate de credinţa populară, pe bună dreptate, cu puteri magice”, scrie adevarul.ro.

Ingrediente

  • 1 kg lobodă 
  • 1 litru borş 
  • 200 ml iaurt  
  • 1 ou 
  • 1 ceapă  
  • 1 morcov
  • piper, sare (după gust)
  • verdeaţă: leuştean 
  • 1 linguriţă hrean ras 
  • 1 căpăţână mică usturoi (asta-i contribuţie oltenească!) .

Mod de preparare

  • Se spală bine loboda, se taie în tăieţei laţi.
  • Se toacă ceapa, se rade pastă morcovul.
  • Se pun toate astea la fiert cu piperul în 2 litri apă clocotită.
  • După 30 de minute se acreşte cu borş, se adaugă usturoi pastă, sare – încă 1-2 minute de clocote.
  • Se bate oul cu iaurt şi puţină zeamă de ciorbă.
  • Se toacă leuşteanul.
  • Se trage de pe foc, se drege cu iaurtul bătut şi hrean, se presară leuşteanul.  

Cine a fost Radu Anton Roman

Un gazetar pasionat de bucătărie.   În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Citește și:

Trei reţete delicioase cu leurdă, ”usturoiul ursului”

Mâncare de urzici cu ceapă. Ce ingrediente se mai adaugă

Loading...

Citește și

  • praz-reteta-mancare cutit bucatarie

    Prazul este simbolul naţional al oltenilor, făcut celebru de marele actor Amza Pellea în savuroasele momente cu Nea Mărin. Există multe metode de a găti mâncarea de praz, dar oltenii par să aibă cea mai dietetică variantă.

  • Pizza fără carne, cea mai delicioasă şi sănătoasă reţetă

    Dacă ai început un regim alimentar nou şi a decis să renunţi complet la carne, atunci această reţetă de pizza vegetariană îţi va fi pe plan. Pizza fără carne poate fi la fel de delicioasă ca una normală, căci gustul este dat atât de confimente, cât şi de combinaţia de ingrediente folosite. Te vei linge pe degete după ce o încerci!