Ce trebuie să știm despre Postul Paștelui Ortodox 2020

lumanari_aprinse.jpg

lumanari aprinse
Postul Paștelui 2020 începe în 2 martie
foto: Shutterstock

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

În acest an, Postul Paștelui Ortodox începe în data de 2 martie. Acesta este cel mai lung și mai aspru dintre cele patru mari posturi ale Bisericii Ortodoxe.

Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele

Creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele ținând seama de două fenomene naturale: unul are dată fixă, echinocțiul de primăvară, și altul are dată schimbătoare, luna plină. Datorită lunii pline, data Paștelui variază în fiecare an.

În acest an, Postul Paștelui începe în data de 2 martie și țien până în 19 aprilie.

Cum respectă creștinii ortodocși Postul Paștelui

Postul Paștelui reprezintă reținerea totală de la consumul  unor anumite alimente și băuturi în scop religios și moral. Totodată, creștinii trebuie să-și cenzureze unele gânduri necurate și fapte rele. De aceea, postul trupesc trebuie însoțit de postul sufletesc.

În acest post nu se fac nunți și botezuri

Postul Paștelui din acest an trebuie respectat în intervalul 2 martie- 19 aprilie. Cu excepția zilelor de post de peste an, nu se fac nunţi în zilele Praznicelor împărăteşti şi nici în ajunul acestora, în săptămâna lăsatului sec de carne (3 – 9 martie),  De asemenea, în Postul Paștelui nu se cântă și nu se dansează. Rânduielile bisericești amintesc de faptul că perioada de post  este  intervalul  suferințelor petrecute de Mântuitorul Hristos pe cruce. De aceea, în această perioadă astfel de petreceri nu sunt firești. 

Când se mănâncă pește în Postul Paștelui 2020

La praznicul Bunei Vestiri (25 martie) şi în Duminica Floriilor (12 aprilie) se dezleagă la pește (când însă Buna Vestire cade în primele patru zile din Săptămâna Patimilor, se dezleagă numai la untdelemn şi vin, iar când cade în vinerea sau sâmbătă acestei săptămâni, se dezleagă numai la vin).

 

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

Click desktop articole 300x250 p5