Când începe postul Paştelui ortodox și care este ultima zi în care se consumă carne

cand_incepe_postul_pastelui_ortodox1.jpg

Când începe postul Paştelui ortodox
Postul Paştelui începe la 2 martie în acest an
foto: shutterstock

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Postul Paştelui începe în acest an la data 2 martie fiind precedat ca de obicei de “săptămâna albă” adică o săptămână în care nu se mănâncă carne ci numai lapte şi produse din lapte, ouă şi peşte. Postul Paştelui începe la 2 martie în acest an.

Când începe postul Paştelui ortodox şi care e ultima zi în care se consumă carne înainte de Paşte

Duminică 23 martie este ultima zi în care creştinul ortodox se înfruptă din carne, pregătindu-şi astfel sufletul şi trupul pentru cel mai aspru post de peste an, postul Învierii Domnului, în următoarea săptămână bucurându-se de proteina din brânză, lapte şi produse din lapte, ouă şi carne de peşte. Postul nu se ţine din obligaţie, postul este o modalitate prin care creştinul îşi arată dragostea faţă de Hristos. Prin aceasta înţelegem că postul nu este scopul, este modalitatea prin care ne apropiem de Dumnezeu, renunţând de bună voie la ceva ce ne aduce plăcere şi ne bucură simţurile şi însemnă că dacă urmezi o dietă vegetariană nu înseamnă că posteşti, postul fiind un sacrificiu, o formă de jertfă a trupului şi a voinţei. Cele 6 săptămâni de post, adică 42 de zile, se încheie de fapt în Duminica Intrării Domnului în Ierusalim, după aceea urmând postul Săptămânii Patimilor în care nu se cuvine a consuma mâncare de dulce. În această săptămână, care este o încununare a postului Paştelui, ar trebui să intrăm într-o stare de comemorare, de apropiere şi de trăire a Sfintelor Patimi ale Mântuitorului Hristos, pentru ca în noaptea de Învierii să ne bucurăm de biruinţa vieţii asupra morţii, de biruinţa asupra păcatului şi asupra iadului.

Ce este de fapt Postul Paştelui

Postul este în general înţeles ca o anumită abţinere de la anumite mâncăruri pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp. Totuşi postul trebuie privit ca o perioadă de sacrificiu, o nevoinţă trupească neapărat însoţită de o atenţe mărită în plan duhovnicesc. Sfinţii Părinţi consideră că postul de mâncare este fără nici un folos dacă nu ţinem cu adevărat şi un post spiritual. Sfântul Vasile cel Mare n-a lăsat atât de furumoasele cuvinet despre post: „Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale şi închisori. Postul i-ar ajuta pe toţi să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginţi, lăcomia şi orice vicleşug. Postul ne face asemenea cu îngerii”.

Postul Paştelui este sacrificiu, jertfă adusă lui Hristos

Postul este negarea negaţiilor. Negaţiile le ştim, postul este vremea în care le negăm. Postul este o perioadă în care credinciosul îşi impune voinţa asupra nevoilor trupeşti, este un simbol al sacrificiului şi dedicaţiei omului în încercarea de a asemui îngerilor care nu au nevoie de hrană. Postul însoţit de rugăciune sunt armele cele mai de seamă cu care ne-a înarmat Hristos pentru a lupta şi a îl înfrânge pe cel rău, cele două împreună fiind fructul împreună lucrării omului cu Dumnezeu şi cheia duhovnicească care ne ţine pe poteca îngustă a drumului spre Mântuire.

cand_incepe_postul_pastelui_ortodox.jpg

Când începe postul Paştelui ortodox
Postul este o perioadă în care credinciosul îşi impune voinţa asupra nevoilor trupeşti
foto: shutterstock

Ai voie să faci sex în postul Paştelui Ortodox?

Nu este nimic rău şi nici un păcat în împreunarea între soţ şi soţie, dar postul Paştelui este o perioadă în care poţi lua o pauză. Aşa cum muzica nu este un sunet continuu, un zgomot care nu se mai opreşte, ci este o succesiune de sunete întrerupte armonios de scurte perioade de linişte la fel postul poate fi perioada de linişte din timpul legăturii carnale a bărbatului cu femeia, care nu sărăceşte în acest fel relaţia, ci o ajută să se împrospăteze.

 

 

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

  • Care sunt zilele de post în 2020

    Unul din stâlpii de bază ai trăirii creştine este postul. Conform unei definiţii laice, postul poate fi rezumat la abţinerea parţială sau totală de la anumite alimente pe operioadă de timp mai scurtă sau mai îndelungată. Aproape toate religiile au o formă sau alta de post indiferent de vechimea cultului. Postul este o modalitate de a îţi arăta iubirea faţă de Dumnezeu sau un gest de căinţă prin care îţi arăţi părerea de rău pentru anumite fapte imorale. Postul nu este scop, este unealtă, mijloc prin care reuşeşte să se apropie de Hristos. Poate fi şi un mod de a ţine doliu sau a îţi arăta tristeţea sau un mod de purificare sufletească de unde s-a inspirat şi ideea de detoxifiere atât de în vogă vremurile moderne. Aşa cum spunea părintele Constantin Necula, să nu ţii post nu e păcat, e neputinţă!

  • Ierusalim

    Lumina sfântă de la Ierusalim este una din puţinele minuni care se mai întâmplă astăzi, pe care mulţi o văd şi mai mulţi cred în ea şi nimeni nu a reuşit să o explice.

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

Click desktop articole 300x250 p5