Ce se întâmplă cu persoanele programate pentru AstraZeneca dacă vaccinul este retras

Ultima actualizare:

    Studiul a fost făcut după ce au existat îngrijorări privind apariția trombozelor la persoanele vaccinate cu acest ser.Sursă foto: Shutterstock
Studiul a fost făcut după ce au existat îngrijorări privind apariția trombozelor la persoanele vaccinate cu acest ser.Sursă foto: Shutterstock

Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă, susține că persoanele care sunt programate deja pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca nu îşi vor pierde prioritatea şi vor fi imunizate cu alte seruri, în situaţia în care Agenţia Europeană a Medicamentului va decide suspendarea la nivel european a folosirii acestui ser.

Întrebat ce se întâmplă cu persoanele deja programate pentru vaccinare cu serul AstraZeneca în situaţia în care EMA va retrage autorizaţia acestuia, Valeriu Gheorghiţă afirmă că acestea vor primi alt ser. 

"Ne-am gândit la toate scenariile posibile. Da, din dozele suplimentare pe care urmează să le primim în următoarele săptămâni vom putea asigura accesul acestor persoane deja programate, care o parte din ele erau programate de săptămâni în urmă. Încercăm să acoperim necesarul de vaccinuri pentru toate persoanele care sunt programate, în momentul de faţă, în platformă. Doar, repet, dacă va fi cazul, deşi este improbabilă această decizie”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, marţi, într-o conferinţă de presă, citată de News.ro

Gheorghiță: Agenția Europeană a Medicamentului recomandă în continuare vaccinul AstraZeneca

El a precizat că decizia României de a continua folosirea acestui ser până la pronunţarea autorităţii medicale europene cu privire la el, deşi alte state au suspendat folosirea vaccinului, nu reprezintă lipsă de responsabilitate.

"Faptul că România a decis continuarea nu înseamnă o lipsă de responsabilitate pentru cetăţenii proprii. Au fost luate, în cadrul şedinţei (...) toate aspectele legate de importanţa şi de beneficiul vaccinării. Ceea ce cântăreşte în continuare foarte mult este poziţia Agenţiei Europene a Medicamentului, instituţia care a acordat punerea pe piaţă a acestui vaccin şi care ieri a continuat să recomande vaccinarea cu vaccinul de la compania AstraZeneca”, a explicat el. 

 El a precizat că decizia statelor care au suspendat utilizarea acestui ser este "un semnal puternic la nivel european, însă aplicând aceeaşi paradigmă ar fi trebuit să fi luat aceeaşi decizie pentru mai multe tipuri de vaccinuri”, el dând exemplul situaţiei din Norvegia, unde mai mulţi bătrâni au decedat supă inocularea serului Pfizer, iar vaccinarea a continuat.

 Gheorghiţă a menţionat că autorităţile sunt preocupate de sănătatea publică şi de cea a fiecărui individ, dar a precizat că decizia de a nu suspenda vaccinarea cu acest ser este una "înţeleaptă".

image
image
image
image
image
image
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net