Franţa şi Italia suspendă și ele utilizarea vacinului AstraZeneca, în urma unor probleme sangvine grave

Ultima actualizare:

    În ultimele zile, autoritățile se confruntă cu o reticență a populației față de vaccinul AstraZenecafoto: Shutterstock
În ultimele zile, autoritățile se confruntă cu o reticență a populației față de vaccinul AstraZenecafoto: Shutterstock

Franţa a suspendat luni, pe o perioadă de 24 de ore, utilizarea vaccinului împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford, în aşteptarea unui aviz al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), aliniindu-se astfel unor ţări ca Germania, Italia, Danemarca, Irlanda şi Olanda, relatează AFP.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat într-o conferinţă de presă, la Montauban, că „speră o reluare rapidă” a vaccinării cu acest vaccin, „dacă avizul autorităţii europene permite acest lucru”.

„Autoritatea europeană, EMA, va prezenta mâine (marţi) după-amiază un aviz cu privire la folosirea vaccinului (...). Decizia pe care am luat-o în conformitate cu politica noastră europeană este de a suspenda din precauţie vaccinarea cu (vaccinul împotriva covid-19) AstraZeneca, sperând o reluare rapidă, dacă avizul EMA o permite”, a declarat şeful statului francez într-o conferinţă de presă comună cu premierul spaniol Pedro Sanchez,, în urma unui summit franco-spaniol.

Probleme cu vaccinul anti-COVID-19 AstraZeneca

În Germania, Institutul Paul-Ehrlich, care consiliază Guvernul Angelei Merkel, „apreciază că sunt necesare alte examene”, în urma unor cazuri de formare a unor cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu vaccinul britanico-suedez în Europa, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului german al Sănătăţii.

Această decizie de suspendare intervine „în urma unor noi informaţii cu privire la tromboza unor vene cerebrale în legătură cu vaccinarea în Germania şi Europa”, potrivit aceleiaşi surse. EMA „va decide dacă şi cum cunoştinţe noi (despre aceste efecte secunare) se repercutează asupra autorizării vaccinului”.

Mai multe ţări au suspendat, de o săptămână, vaccinarea cu vaccinul împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford, în urma unor probleme sangvine grave la persoane vaccinate cu acest vaccin. Însă nimic nu indică o legătură de tip cauză-efect, iar reacţia autorităţilor creează disensiuni între profesionişti, informează news.ro.

Austria a deschis cortegiul la 8 martie, când a suspendat un lot de vaccin AstraZeneca-Oxford, în urma morţii unei infirmiere care tocmai fusese vaccinată cu acest vaccin. Femeia în vârstă de 49 de ani a murit din cauza unei insuficiente coagulări a sângelui.

Apoi, alte ţări, inclusiv Italia, au suspendat folosirea unor loturi de vaccin AstraZeneca-Oxford. Mai multe ţări scandinave - Danemarca, Norvegia, Islanda - au mers şi mai departe şi au suspendat vaccinarea cu vaccinul împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford, urmate duminică de Iralnda şi Olanda.

AstraZeneca-Oxford este unul dintre cele trei vaccinuri folosite în UE. Un al patrulea vaccin împotriva covid-19, Johnson & Johnson, a primit unda verde a autorităţilor europene şi ar urma să fie distribuit în a doua parte a lui aprilie, potrivit Ministerului German al Sănătăţii.

Italia a suspendat, la rândul său, luni, din precauţie, administrarea vaccinului împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford pe întregul tertoriu italian.

Agenţia italiană a medicamentului AIFA a anunţat luni într-un comunicat că „a decis cu titlu de precauţie şi în mod provizoriu, în aşteptarea unei decizii EMA să interzică utilizarea vaccinului AstraZeneca pe tot teritoriul naţional”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net