Ce salariu va avea Laura Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european

Ultima actualizare:

    Laura Codruța Kovesi  Foto: Arhivă
Laura Codruța Kovesi Foto: Arhivă

Apar tot mai multe informații privind salariul pe care îl va avea Laura Codruța Koveși ca procuror-șef european. Unele calcule arată că fosta șefă DNA va primi peste 18.000 de euro, lunar.

Fiind prima persoană care va ocupa această funcție, nu există încă un model astfel încât să îi fie cunoscută fișa de salarizare. Însă se pot face unele calcule ținând cont de prevederile legislației europene.

Fosta șefă DNA  ar putea avea, în funcție de treapta de vechime care i se va acorda – 1, 2 sau 3 – un salariu net de 13.300, 13.700 sau 14.200 de euro pe lună.

Mai mult, Kovesi ar putea beneficia și de un decont al cheltuielilor de transport pe ruta București-Luxemburg și retur, în valoare totală de aproximativ 1200 de euro pe an, potrivit fanatik.ro.

Alte calcule, realizate de Profit.ro, pe baza prevederilor legislației europene privind angajarea și salarizarea personalului instituțiilor UE, Koveși ar urma să aibă un salariu situat între 16.460 și 17.870 euro pe lună.

Ce salariu avea Kovesi la DNA

Înainte de a fi demisă de guvernul Dăncilă și de ministrul Justiției, Tudorel Toader, Laura Codruța Kovesi era cel mai bine plătit procuror DNA, conform documentelor parchetului anti-corupție. Având o vechime de peste 20 de ani și cu gradația 5, Laura Codruța Kovesi primea suma de 26.641 de lei pe lună. Pe lângă salariu, mai avea parte de un spor pentru condiții grele de muncă, vătămătoare sau periculoase de 3996 de lei, spor de risc și suprasolicitare neuropsihologică și spor de confidențialitate de 3.498 de lei, dar și de indemnizație lunară pentru titlu de doctor de 950 de lei.

Potrivit ultimei sale declarații de avere, depusă și publicată anul trecut, Kovesi a încasat în total în 2017, din salariul de șefă a DNA, suma de 265.932 lei, respectiv în medie 22.161 lei pe lună, echivalentul a 4.860 euro, la cursul mediu euro/leu al BNR din acel an.

Alte salarii ale magistraților UE

De asemenea, conform legislației în vigoare, președintele Comisiei Europene și cel al Consiliului UE au salarii brute de bază de aproape 28.000 euro pe lună, iar comisarii europeni – de circa 23.000 euro pe lună. Salariul brut de bază al președintelui Curții de Justiție a UE este egal cu cel al președinților Comisiei și Consiliului.

Citește și: 

Ce atribuții va avea Laura Codruța Kovesi în următorii 7 ani, după numirea ca procuror-șef european

Laura Codruța Kovesi a fost votată procuror șef european. Va conduce Parchetul European

image
image
image
image
image
image
cirese 250 lei kg jpg
japoneza shutterstock 1824440588 jpg
iasi oras romania jpg
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net