Calendar ortodox 2021, aprilie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

calendar-ortodox-2021_aprilie-sf_gheorghe_yaroslava_alexeeva_si_eugenia_davydenko.jpg

Calendar ortodox 2021, aprilie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi
Sf. Gheorghe
icoană de aroslava Alexeeva si Eugenia Davydenko

Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2021 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna aprilie, conform Calendarului ortodox 2021, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii aprilie sunt Intrarea Domnului în Biserică - Floriile şi sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă.

 Sărbătorile religioase din Calendarul ortodox 2021, luna aprilie

Iată care sunt cele mai mari sărbători religioase din Calendarul ortodox 2021, luna martie, dar și care sunt semnificațiile și obiceiurile care le însoțesc.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă: 23 aprilie 

Cea mai veche mărturie despre Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este o inscriţie din Esr’a din sudul Siriei de astăzi. În inscripţie ni se spune că acolo a fost un templu păgân care în anul 346 a fost transformat în biserică sfinţită ca locaş de cult al Marelui Mucenic Gheorghe. O altă inscripţie, de data asta la Shaka, nu departe de Esr’a, menţionează numele sfântului martir la anul 367. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe începe să fie menţionat documentar ca fiind cinstit în Franţa în secolul al 6-lea iar împăratul bizantin Iustinian a consturit o biserică la Lida care încă mai există.

Intrarea Domnului în Ierusalim - Floriile:  25 aprilie

Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile se celebrează în duminica de dinaintea Învierii. Cu câteva zile înainte de jertfirea sa, Mântuitorul Nostru Iisus Hristos a fost primit în Ierusalim călare măgăruş şi îşi începe astfel săptămâna patimilor care va culmina cu răstignirea sa în vinerea mare şi învierea de duminică. Mulţimea l-a primit cu ramuri de finic şi cu ode de bucurie ca pe un rege binecuvântat. Ei credeau că a venit eliberatorul de sub jugul romanilor scăpându-i astfel de robie.

Sărbătoare cu cruce neagră în luna aprilie, în Calendarul ortodox 2021

 • 11 aprilie, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica episcopul Râmnicului;
 • 12 aprilie, Sfântul Mucenic Sava de la Buzău;
 • 14 aprilie, Sf. Ier. Pahomie de la Gledin, episcopul Romanului;
 • 20 aprilie, Sfântul Ier. Teotim, episcopul Tomisului;
 • 24 aprilie, Sfântul Ierarh Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei
 • 25 aprilie, Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului.
Loading...
 
 

Citește și

 • Sărbătorile religioase din Calendarul ortodox 2020, luna martie

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2021 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna martie, conform Calendarului ortodox 2021, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicul lunii martie este Bunavestire, la 25 martie. La 1 martie începe săptămâna albă, de pregătire a marelui post al Paştelui.

 • Calendar ortodox 2021, 15 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Agapie şi cei şapte mucenici

  Sfântul Mucenic Agapie este prăznuit la data de 15 martie în Calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Agapie este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 15 martie. Începutul Postului Mare.