Calendar ortodox 2019, 8 august. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Emilian Mărturisitorul, Episcopul Cizicului

Ultima actualizare:

    Sfântul Ierarh Emilian Mărturisitorul, Episcopul Ciziculuifoto: doxologia.ro
Sfântul Ierarh Emilian Mărturisitorul, Episcopul Ciziculuifoto: doxologia.ro

Sfântul Ierarh Emilian Mărturisitorul, Episcopul Cizicului este prăznuit la data de 7 august în calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Emilian Mărturisitorul este între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 8 august. Zi de post.

Sfântul Ierarh Emilian Mărturisitorul a fost Episcopul Cizicului în vremea celei de a doua perioade iconoclaste declanşate de împăratul Leon al V-lea sau Leon Armeanul (813-820). Sfidând hotărârile celui de al 7-lea Sinod Ecumenic de la Niceea din anul 787 Leon Armeanul declanşează a doua perioadă iconoclastă din imperiul Bizantin. Deşi legislaţia iconoclastă a fost mai puţin riguroasă ca în prima perioadă şi au avut loc mai puţine distrugeri de icoane şi mai puţine martirizări, în acele vremeuri tulburi Sfântul Ierarh Emilian Mărturisitorul a fost Episcopul Cizicului a fost silit să se lepede şi el de închinarea la şi cinstirea sfintelor icoane dar a refuzat să se supună ordinelelor împărăteşti.  A fost mai întâi chinuit şi mai apoi alungat în surghiun, dar el pe toate le-a răbdat cu bucurie. Timp de cinci ani a trăit pătimiri grele şi chinuri ai a adormit întru Domnul, în surghiun dar vrednic de cununa mărturisirii dreptei credinţe.

Troparul Sfântului Ierarh Emilian Mărturisitorul, Episcopul Cizicului

Glasul al 4-lea

Îndreptător credinţei şi chip blândeţilor, învăţător înfrânării te-a arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câştigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Emilian, roagă pe Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Emilian Mărturisitorul, Episcopul Cizicului

Glasul al 3-lea

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de fiinţă naşte, iar pământul peştera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Pe tine, cel ce te-ai arătat viteaz apărător al Treimii, te măreşte, cântându-te, Biserica, pentru care ai şi pătimit, Sfinte Mucenice Emilian. Pentru aceea cinstim pomenirea ta, căci ne izbăveşti de năpădirea cea păgânească pe noi, robii tăi.

La 8 august în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Miron, făcătorul de minuni, episcopul Cretei;
  • Sfântul Cuvios Parinte Teodor, egumenul de la Oronon;
  • Sfinţii Mucenici Elefterie şi Leonid;
  • Zece sfinţi pustnici din Egipt;
  • Doi sfinţi mucenici din Tir;
  • Sfântul Mucenic Stirachie;
  • Sfântul Mucenic Anastasie bulgarul;
  • Sfântul Mucenic Triandafil Zagoreul.
image
image
image
image
image
image
ninsori si ger in martie getty jpg
copii calatorie avion jpg
3 lacul ursu jpg jpeg
Mesaje de la ingeri pentru zodii  Ce nativi sunt binecuvantati pana in toamna ghinionul nu se atinge de ei jpg
cirese 250 lei kg jpg
japoneza shutterstock 1824440588 jpg
iasi oras romania jpg
masa de pranz jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net