Calendar ortodox 2019, 21 octombrie. Sfinţii zilei. Sfinţii Marturisitori Ardeleni: Visarion, Sofronie, Oprea, Ioan din Galeș, Moise Măcinic din Sibiel

Ultima actualizare:

    Sfinţii Marturisitori Ardeleni: Visarion, Sofronie, Oprea, Ioan din Galeș, Moise Măcinic din Sibielfoto: doxologia.ro
Sfinţii Marturisitori Ardeleni: Visarion, Sofronie, Oprea, Ioan din Galeș, Moise Măcinic din Sibielfoto: doxologia.ro

Sfinţii Marturisitori Ardeleni: Visarion, Sofronie, Oprea, Ioan din Galeș, Moise Măcinic din Sibiel sunt prăznuiţi la data de 21 octombrie în calendarul ortodox. Sfinţii Marturisitori Ardeleni sunt între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 21 octombrie.

Sfinţii Mărturisitori Ardeleni, Visarion, Sofronie, Oprea şi preoţii Ioan din Galeș, Moise Măcinic din Sibiel sunt prăznuiţi astăzi după ce au luptat împotriva impunerii forţate a confesiunii catolice. În cea de-a doua jumătatea a secolului ai 18-lea.

Sfântul Visarion Sarai

Era de naţie sârb, născut în Bosnia era foarte evlavios şi iubitor de Dumnezeu. A primit călugăria la mănăstirea sfântul Sava din Ţara Sfântă şi s-a nevoit o vreme ca sihastru în Serbia. Patriarhul ortodox Arsenie de la Karloşitz l-a hirotonit preot şi l-a trimis să apere pe românii ortodocşi care erau forţaţi să renunţe la dreapta credinţă. El îi îndemna pe români să rămână statornici şi să nu părăsească credinţa străbună, pentru că nu dai iubirea pentru focul veşnic, chiar dacă aşa “e moda”. Este arestat la 26 aprilie 1744 când se afla în drum spre Sibiu şi aruncat în închisoare. Este torturat şi plimbat din închisoare în închisoare la ordinul împărătesei Maria Tereza şi după un an de chinuri şi-a dat sufletul în mâinile Mântuitorului.

Sfântul Sofronie de la Cioara

Era de loc din Cioara-Sebeş, judeţul Alba şi ajunsese sihastru vestit în munţii Apuseni şi chiar întemeiase schitul Cioara, adunând în jurul lui câţiva ucenici. Pentru că nu putea suferi nedreptatea şi asuprirea la care erau supuşi românii umbla prin sate îndemnând credincioşii să păstreze dreapta credinţă ortodoxă. A fost prins, aruncat în temniţă şi bătut pentru îndrăzneala lui. A provocat un “sobor” la Alba Iulia unde a cerut dreptate pentru românii ortodocşi, restituirea bisericilor şi un episcop ortodox pentru români.

Sfântul Oprea Miclăuş

S-a născut în Săliştea Sibiului, era plugar, însurat la casa lui şi alătruri de copii ducea o viaţă bună şi plăcută lui Dumnezeu. Maria Tereza, împărăteasca pusese gând rău ortococşilor, le încendia bisericiile, le gonea preoţii, iar pe cei ce rămânau la dreapta credinţă îi asuprea cu biruri şi de nu plăteau îi arunca în închisoare. A mers cu jalbă la Viena la împărăteasă de trei ori, 1748, 1749 si 1752 şi de fiecare dată împărăteasa mărea birurile şi asuprirea. În 1752 a fost arestat şi aruncat în închisoare pe viaţă în închisoarea Kufstein din Tirol, iar soţia lui Stana l-a aşteptat zadarnic tot restul vieţii, căci el a primit coroana muceniciei în închisoare.

Sfântul Preot Mărturisitor Ioan din Galeș

A fost hirotonit preot la Bucureşti şi a fost prins propovăduind împotriva catolicizării forţate la Sibiu. A fost aruncat în închisoare 17 luni şi eliberat cu condiţia să nu mai fie preot şi de a trăi ca simplu ţăran. A fost alături de Sfântul Oprea Miclăuş în 1752 şi a fost arestat şi aruncat în închisoare împreună cu el. La 24 iulie 1784, Stana, soţia lui Oprea făcea un memoriu la împărat  să-i elibereze din închisoare după 32 de ani şi a primit răspuns că nu se mai ştie nimic despre ei.

Sfântul Moise Măcinic din Sibiel

A fost şi el hirotonit preot ortodox la Bucureşti pentru că în Transilvania era interzis aşa ceva. A fost arestat la împreună cu  Sântul Ioan din Galeş la Sibiu, şi le-a fost tovarăş lui şi lui Oprea Miclăuş împărţind aceaşi soartă, pierzându-i-se urma în închisoarea Kufstein din Tirol.

Troparul Sfinţilor Cuvioşi Mărturisitori Visarion şi Sofronie şi al Sfântului Mucenic Oprea

 Glasul 1

Luptătorilor pentru Orto­doxie, ca nişte îngereşti trâm­biţe aţi înviorat în suflete îndrăznirea mărturisirii dreptei credinţe şi ca nişte înţelepţi propovăduitori, pe popor l-aţi hrănit cu dreaptă şi luminată învăţătură. Mari au fost oste­nelile lucrării voastre; mare şi osârdia propovăduirii; mare a fost şi rodul luptei voastre drep­te, pururea pomeniţilor ostaşi ai lui Hristos.

Condacul Sfinţilor Cuvioşi Mărturisitori Visarion şi Sofronie şi al Sfântului Mucenic Oprea

Glasul al 2-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Văzând noi astăzi toate nevoinţele voastre, cu nespusă bucurie facem pomenirea voas­tră, prealăudaţilor apărători ai Ortodoxiei; căci, cu Puterea lui Hristos fiind într-armaţi, stră­lucite biruinţe pentru poporul dreptcredincioşilor aţi secerat, voi cei ce aţi fost adevăraţi soli cereşti şi mucenicească păti­mire aţi pătimit.

 La 21 octombrie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Cuvios Ilarion cel Mare;
  • Sfinţii Mucenici Gaie, Dasie şi Zotic;
  • Sfinţii Mucenici Andrei, Ştefan, Pavel şi Petru;
  • Sfânta Muceniţă Teodota şi Socrate, preotul;
  • Sfântul Mucenic Eucrat;
  • Sfântul Cuvios Filotei;
  • Sfântul Cuvios Mucenic Zaharia;
  • Sfântul Cuvios Varuh;
  • Sfântul Mucenic Azis;
  • Sfântul Mucenic Ioan de la Monemvasia (Peloponez).
image
image
image
image
image
image
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
roman bogat cantacuzino1 jpg
Rares Bogdan FOTO Facebook
image
actualitate.net
image
actualitate.net