Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași va fi refăcută. La cât se ridică proiectul pentru primul muzeu literar deschis în România

Ultima actualizare:

    Bojdeuca lui Ion Creangă va fi refăcută Foto: muzeulliteraturiiiasi.ro
Bojdeuca lui Ion Creangă va fi refăcută Foto: muzeulliteraturiiiasi.ro

Bojdeuca lui Ion Creangă va fi refăcută cu 3,1 milioane de lei. Atât costă reabilitarea primului muzeu literar deschis în România, clădire în care a locuit marele povestitor.

Proiectul este derulat de Consiliul Județean, investiția fiind gestionată în colaborare cu Raionul Fălești din Republica Moldova. Casa din cartierul Țicău, Iași, în care a locuit între anii 1872 și 1889 marele povestitor Ion Creangă are nevoie urgentă de reabilitare, clădirea fiind în pericol de prăbușire.

Consiliul Județean (CJ) Iași a lansat procedura legată de reabilitarea ansamblului muzeal de la Bojdeuca scriitorului Ion Creangă din cartierul Țicău. Autoritatea județeană va aloca 3,1 milioane de lei, licitația fiind lansată pe sistemul electronic de achiziții publice. Proiectul constă în reabilitarea bojdeucii, dar și a clădirii anexe din cadrul ansamblului, investiția fiind demarată în colaborare cu reprezentanții Consiliului Raional Fălești din Republica Moldova. Alături de acest muzeu va fi reabilitat Muzeul de Istorie și Etnografie „Lazar Dubinovschi”, dar și drumul istoric de acces Ștefan cel Mare, din orașul Fălești, Republica Moldova, scrie bzi.ro.

Conducerea CJ Iași a menționat că, după obținerea finanțării prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova, primul muzeu literar din România, deschis în 1918, va fi reabilitat integral. Ofertele depuse de firmele interesate vor fi deschise în cursul zilei de 8 septembrie 2021.

Bojdeuca lui Creangă, în pericol de prăbușire

Casa în care a locuit Ion Creangă s-a degradat de la an la an. Construită în 1842, căsuța din Țicău a devenit la 15 aprilie 1918 primul muzeu memorial din România. Bojdeuca necesită acum intervenții la structura de rezistență, pentru că zona în care este amplasată e afectată de alunecări de teren. Acoperișul clădirii, din draniță, este deteriorat. Sunt necesare și montarea unor sisteme de supraveghere, asigurare antiefracție și antiincendiu în toate încăperile, refacerea instalației electrice în interior și amplasarea unui sistem de iluminat exterior. Se impun dotări moderne de iluminare a spațiilor muzeale. Vor fi modernizate și anexele din jurul bojdeucii, conform proiectului. 

Citește și: 

Casa cu gândaci a lui Gică Petrescu, muzeu la bloc

Mitzura Arghezi și-a făcut mormânt ilegal lângă părinții ei?

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net