Atenție, șoferi! Se dau amenzi la greu pentru centură și vorbit la telefon

Ultima actualizare:

    Șoferii care nu purtau centura de siguranță sau vorbeau la telefon au fost opriți de polițiști în Piața Alba Iulia, din CapitalăFotografii: Brigada Rutieră
Șoferii care nu purtau centura de siguranță sau vorbeau la telefon au fost opriți de polițiști în Piața Alba Iulia, din CapitalăFotografii: Brigada Rutieră

Nu vorbiți la telefon și purtați centura de siguranță în timp ce vă aflați la volan! Altfel, veți rămâne fără permis. Polițiștii au ieșit pe străzi și îi ”vânează” pe cei care încalcă legea. În doar două ore, cei de la Brigada Rutieră au dat 79 de amenzi.

Din 12 octombrie, vorbitul la telefon asociat cu încă o abatere de la regimul circulației îi lasă pietoni pe șoferi. S-a modificat legislația, astfel că nimeni nu ar trebui să-și mai permită să stea cu mobilul la ureche sau să tasteze pe el. În realitate, însă, mai sunt șoferi inconștienți.

Șoferii trași pe dreapta au suflat în etilotest
Șoferii trași pe dreapta au suflat în etilotest

Ieri, 21 octombrie, cei de la Brigada Rutieră au făcut o razie în acest sens, în Piața Alba Iulia, din Capitală. În doar două ore, în intervalul 10.00-12.00, au dat 79 de amenzi, în valoare de peste 20.500 lei.

În două ore, 79 de șoferi au fost amedați

”Din acest total, 60 au fost pentru nerespectarea obligației de a purta centura de siguranță, 14 pentru ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, aflat în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, două pentru neacordarea de prioritate de trecere pietonilor angajați in traversarea drumului public, una pentru nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului electric și alte două pentru alte abateri de la regimul rutier. De asemenea, au fost reținute trei permise de conducere pentru neacordarea de prioritate de trecere pietonilor angajați în traversarea drumului public, respectiv pentru nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului electric”, au explicat reprezentanții Brigăzii Rutiere.

Din 12 octombrie, șoferii nu mai au voie să țină telefonul în mână

Din 12 octombrie a fost interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducător, în timpul vehiculului aflat în mișcare.

Nerespectarea acestor prevederi se sancționează cu amendă cuprinsă între 6-8 puncte amendă (870-1.160lei) și 4 puncte penalizare.

Polițiștii au completat 79 de procese verbale
Polițiștii au completat 79 de procese verbale

Mai mult decât atât, în momentul în care șoferul încalcă o regulă în timp ce ține în mână sau folosește telefonul ori un alt dispozitiv mobil va fi sancționat cu 4-5 puncte-amendă (580-725) și suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile.

Accidentele grave au înăsprit legea

”Folosirea telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timpul mersului, reprezintă un factor concurent la producerea de evenimente rutiere nedorite pe drumurile publice. O clipă de neatenție la volan, atât pentru scrierea unui mesaj, verficarea unei notificari, realizarea unei inregistrari live pe Facebook, dar și pentru alte activități ce constau în folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil, te poate costa viața”, explică oamenii legii.

De-a lungul timpului, mulți șoferi români au provocat accidente grave din cauza faptului că fie vorbeau la telefon, fie fotografiau, filmau sau chiar transmiteau live pe paginile de socializare.

Citește și:

https://www.click.ro/news/national/uite-ce-risti-daca-te-au-prins-cu-telefonul-la-volan

https://www.click.ro/news/national/atentie-soferi-sambata12-octombrie-intra-vigoare-noile-prevederi-ale-codului-rutier-ce

https://www.click.ro/news/national/accident-transmis-pe-facebook-doi-adolescenti-din-vrancea-au-murit

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
Thassos, Grecia FOTO Shutterstock
prosoape jpeg
christian al VII lea jpeg
camera hotel png
Pestera Craniilor png
soferii in masina webp
Brezoi poza mare jpg
lacat bucatarie roman marea britanie 67958100 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net