ANAF, cu ochii pe firmele din Energie. Ministerul de Finanțe vrea să fie monitorizate, din cauza prețurilor explozive

Ultima actualizare:

    Inspectorii ANAF-Antifraudă vor monitoriza firmele din Energie
Inspectorii ANAF-Antifraudă vor monitoriza firmele din Energie

Firmele din Energie vor fi atent monitorizate de către stat. ANAF are sarcina să țină sub observație tranzacțiile financiare pe care acestea le fac. Autoritățile sunt îngrijorate după ce prețurile la gaze și curent au crescut enorm.

Ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, a dispus intensificarea analizelor privind posibile distorsiuni ale pieței în domeniul energiei.

Comisia Europeană ne-a transmis să avem un set de măsuri și opțiuni pentru a răspunde la șocul creșterii prețurilor.

Astfel că Agenția Națională de Administrare Fiscală, prin Direcția Generală Antifraudă Fiscală, va desfășura acțiuni de monitorizare a comportamentului financiar-fiscal al operatorilor economici din domeniu.

Potrivit reprezentanților Ministerului de Finanațe, acțiunile vizează menținerea unui mediu concurențial corespunzător și se vor completa demersurile instituțiilor cu atribuții în domeniu.

Începând cu 1 iulie 2020 în cazul gazelor naturale, respectiv cu 1 ianuarie 2021 pe segmentul energiei electrice, piețele corespondențe celor două categorii de utilități au fost pe deplin liberalizate și pentru consumatorii casnici.

Liberalizarea pieței a crescut prețurile la gaze și energie electrică

Pentru România, liberalizarea pieței a reprezentat una din precondițiile aderării la Uniunea Europeană, astfel că, începând cu 2007 piața a trecut printr-un proces gradual de restructurare.

Deși, românilor li s-a promis că liberalizarea va însemna scăderea tarifelor, iată că majoritatea se plânge de notificări prin care este anunțată de facturi mai mari între 100 și 200%.

Creșteri de tarif pe piețele de tranzacțioare

Pe Piața GasForward, unde sunt tranzacționate contractele pe termen mediu și lung, gazele cu livare în octombrie au un preț de 307 lei/MWh, cele cu livare în noiembrie, dar și în ultimul semestru al anului au prețul de 317 lei/MWh.

În luna august prețurile se situau în jurul a 220 de lei/MWh, iar în septembrie gazele s-au tranzacționat între 250 și 290 lei/MWh.

La începutul lunii august asociația Energia Inteligentă anunța că prețul gazelor naturale a atins maximul istoric din ultima sută de ani.

Citește și: 

Companiile din energie refuză plafonarea prețurilor. ”Este trist că vorbim de plafonare. Nici o țară nu a intervenit atât de abrupt”

România, în haos! Criză sanitară, criză politică și scumpiri în lanț la alimente, carburanți, credite și asigurări

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net