Companiile din energie refuză plafonarea prețurilor. ”Este trist că vorbim de plafonare. Nici o țară nu a intervenit atât de abrupt”

Ultima actualizare:

    Facturile la energie vor fie din ce în ce mai mari, astfel că autoritățile vor plafonarea prețurilor
Facturile la energie vor fie din ce în ce mai mari, astfel că autoritățile vor plafonarea prețurilor

Companiile din energie refuză plafonarea prețurilor. Daniela Dărăban, directorul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) spune că subiectul este unul trist și că nici o țară europeană nu a intervenit atât de abrupt.

Partidul Național Liberal și Guvernul vor susține plafonarea prețurilor la energie, a anunțat, miercuri, premierul interimar Florin Cîțu, la finalul ședinței de Executiv.

”Avertizez toate companiile care vor să profite de acest anunț în perioada următoare să nu se chinuie, pentru că vom plafona la prețurile actuale”, a spus Cîțu.

Prețurile la gaze și la energia electrică au înregistrat creșteri importante în ultima perioadă, ceea ce a determinat multe state europene să ia măsuri pentru a susține plata facturilor de către cetățeni.

Printre acestea se numără și plafonarea temporară a prețurilor. Dar, cei din Energie se arată deranjați de o astfel de măsură, menită, practic, să ajute populația.

Daniela Dărăban, reprezentanta companiilor din energie: ”Nu îmbrățișăm plafonarea prețului la energie”

„Înțelegem nevoia unor măsuri urgente în situații de criză, dar nu îmbrățișăm plafonarea prețului la energie. Nici o țară europeană nu a intervenit atât de abrupt, printr-un pachet de măsuri așa de amestecate. Este trist să vedem că vorbim de plafonare. Industria a atras atenția că politica de intervenții asupra preţurilor la energie nu va aduce nimic bun mai ales în zona de investiții”, a declarat Daniela Dărăban, directorul Federației ACUE, la o dezbatere privind plafonarea prețului la gaze, organizată de Asociația Energia Inteligentă și Spot Media.


    Daniela Dărăban, directorul Federației ACUE, anunță că cei din Energie nu sunt de acord cu plafonarea prețurilor
Daniela Dărăban, directorul Federației ACUE, anunță că cei din Energie nu sunt de acord cu plafonarea prețurilor

Ea acuză faptul că operatorii nu au fost consultați pe tema plafonării.

“Membrii ACUE au luat act de măsurile adoptate în Senat. Noi nu contestăm măsurile, ci modul în care se iau astfel de decizii. Ne scapă motivul pentru care industria nu este consultată în mod real. Sperăm ca în Camera Deputaților, la dezbateri, să existe mai multă bunăvoință în a fi ascultați actorii pieței”.  

Companiile din energie: ”Furnizorii nu trebuie să înregistreze pierderi”

Daniela Dărăban atrage atenția că valoarea reală a costurilor pe care furnziorii le vor înregistra nu este recunoscută.

“Dacă vrei plafonare și o marjă maximă de profit a furnizorilor, atunci ar trebui reglementat și faptul că furnizorii nu trebuie să înregistreze pierderi. Industria nu-și permite să finanțeze aceste scheme de sprijin dacă nu are suficient cash-flow. Dacă nu se acceptă costul real al energiei și gazelor și un model de compensare fluent și rapid atunci impactul pe cash-flow va fi foarte mare și există riscul ca furnizorii să nu mai aibă fondurile necesare achiziționării energiei și gazelor pentru consumatorii din protofoliu”, a conchis reprezentanta companiilor din Energie. 

Tarifele la gaze și curent au explodat

Potrivit Institutului Național de Statistică, tarifele pentru curent și gaze s-au majorat cu 23, respectiv 20 la sută, din decembrie și până în iulie. Și sunt înr-o continuă creștere.

Piața concurențială, deschisă de la 1 ianuarie, a adus doar scumpiri, în loc de prețuri reduse, așa cum ar fi fost normal.

Citește și: 

România, în haos! Criză sanitară, criză politică și scumpiri în lanț la aliment

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net