Alegeri parlamentare 2020. Guvernul decide azi data, calendarul și ce bani vor fi alocați

sedinta-de-guvern.jpg

Ședință de Guvern cu Ludovi Orban în prim plan
La ședința de Guvern de joi se decid „regulile” parlamentarelor
Sursa foto: Adevărul

Alegeri parlamentare 2020. Guvernul discută în ședința programată joi, la ora 18:00, pachetul legislativ pentru organizarea alegerilor parlamentare.

Guvernul discută a în ședința programată joi, la ora 18:00, pachetul legislativ pentru organizarea alegerilor parlamentare în data de 6 decembrie. Autoritatea Electorală Parlamentară a pregătit deja patru hotărâri de Guvern pentru alegerile parlamentare, urmând ca acestea să intre pe agenda suplimentară a şedinţei de Guvern, potrivit Digi24.

Alegeri parlamentare 2020. Costuri mai mici față de cele de la locale

„Pachetul legislativ necesar organizării scrutinului va fi adoptat în şedinţa de astăzi. Vorbim de un pachet de hotărâri de Guvern prin care vom adopta data alegerilor, al doilea, privind calendarul acţiunilor necesare procesului electoral şi hotărârea privind alocarea sumelor necesare bugetului cât şi măsurile care vor fi luate pentru a se desfăşura procesul în condiţii bune. Astăzi sunt programate a fi adoptate aceste hotărâri pentu că, de luni, vom intra în calendarul organizării acestui proces electoral. Nu avem finalizată partea de costuri. Va fi mult inferior costului alegerilor locale pentru că nu mai avem birourile de circumscripţie locale”, a declarat președintele AEP, Constantin Florin Mituleţu-Buică, pentru Mediafax.

Alegeri parlamentare 2020. Data alegerilor se stabilește prin hotărâre de guvern

Legea adoptată de Parlament, prin care data alegerilor parlamentare este stabilită printr-o lege adoptată de parlamentari, a ajuns la promulgare, însă președintele Klaus Iohannis a contestat-o la CCR. Klaus Iohannis susține, în sesizarea de neconstituționalitate, că legea încalcă mai multe articole din Constituție. „O atare modificare, realizată cu mai puțin de 6 luni înainte de alegerile la termen, încalcă exigențele art. 1 alin. (5) din Constituție în dimensiunea sa referitoare la previzibilitatea legii și cea a securității raporturilor juridice”, se arată în sesizarea de neconstituționalitate.

Președintele consideră că Parlamentul ar putea să refuze să stabilească data alegerilor, fără a putea fi obligat să adopte o astfel de lege. Parlamentul a stabilit că alegerile pot fi organizate cel mai târziu în 15 martie 2021, dar nu mai devreme de 6 decembrie 2020, iar data scrutinului va fi stabilită printr-o lege organică.

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1