11 sfaturi ca să nu ajungi la spital după ce ai mâncat carne

Ultima actualizare:

    Scandalul cărnii stricate de la Constanţa i-a îngrozit pe consumatori
Scandalul cărnii stricate de la Constanţa i-a îngrozit pe consumatori

După dezvăluiri incendiare despre cum se “reciclează” carnea expirată în unele magazine, oamenii se întreabă: “Ok! Dar noi ce mâncăm?”. Click! vă spune cum trebuie să cumpăraţi carnea ca să fiţi siguri că nu vă îmbolnăviţi.

Un imens scandal s-a declanşat după ce un fost angajat a dezvăluit cum carnea care expiră e ”reciclată” şi purtată pe rafturile magazinelor 16 zile în loc de trei. Fie că e tăiată cubuleţe, tocată, condimentată sau gătită, carnea respectivă te poate băga în spital, aşa cum s-a întâmplat zilele trecute la un hypermarket din Constanţa. Click! a aflat de la specialiştii în domeniu cum să cumpărăm fără să ne fie frică de îmbolnăvire. ”Consumatorul nu are cum să vadă dacă o carne este bună sau nu. Doar dacă este lipicioasă, are culoarea schimbată sau miroase urât. Însă, ar trebui să îşi cunoască drepturile de consumator”, ne-a explicat Sorin Minea, preşedintele patronatului din domeniu, Romalimenta. Iată ce înseamnă asta:- să ceară documentele de provenienţă a cărnii;- să se uite pe etichetă şi să nu cumpere dacă nu sunt trecute numele producătorului, a celui care ambalează, termenul de valabilitate etc.;-  să nu cumpere dintr-un magazin în care nu are încredere;- să evite un produs de care nu este convins că este de calitate;- să cumpere numai cât are nevoie;-  să nu se zgârcească. Un produs ieftin ar putea să nu fie de calitate!

Specialiştii ne mai “vând” şi alte ponturi:

- Carnea de porc trebuie să aibă o culoare roşie, să fie elastică, iar dacă este apăsată cu degetul trebuie să revină la forma iniţială, să nu rămână cu forma degetului impregnată.- Nu cumpăraţi niciodată carne gata tocată! Alegeţi bucata de carne din raft şi cereţi vânzătorului să o toace în faţa voastră.-  Trebuie să ştiţi că e interzisă comercializarea cărnii tocate de pasăre.-  Cumpăraţi carne proaspătă, necondimentată ori marinată sau cu alte ierburi pe ea care ar putea ascunde de fapt o culoare sau un miros dubios!-  Dacă vreţi să cumpăraţi mâncare gătită de la raionul Gastro din cadrul unui hypermarket, evitaţi tocăturile!La rândul lor, specialiştii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) ne-au spus că nu există risc “zero” în magazine, că se pot întâmpla nereguli şi la “case mai mari”. Însă, medicii veterinari fac controale în permanenţă, verificări care se intensifică în perioada Sărbătorilor.

Peste 6.600 de ouă şi patru tone de alimente, retrase de pe piaţă

Inspectorii sanitar-veterinari au retras de pe piaţă, în perioada Crăciunului, peste 6.600 de ouă şi patru tone de alimente, potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Controalele au fost efectuate în unităţi de depozitare a produselor de origine animală autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar, pieţe agro-alimentare, unităţi de tip hypermarket, supermarket, unităţi de comercializare a produselor alimentare de origine animală şi unităţi de alimentaţie publică. Pentru orice suspiciune, sunaţi la „Call Center” ANSVSA. Numărul de telefon e 0800.826.787 şi poate fi apelat gratuit de cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net